23 °C Budapest
Megmenekült Paudits Béla: ennyi plusz pénzt kaszál mostantól havonta

Megmenekült Paudits Béla: ennyi plusz pénzt kaszál mostantól havonta

2018. március 25. 14:30

Paudits Béla többször panaszkodott rendkívül alacsony nyugdíjára, most viszont fellélegezhet. Egy új jogszabály alapján jogosulttá vált havi 121 ezer forint adómentes művészjáradékra Jászai Mari-díja után, amit ráadásul annak idején át sem vett, mert sértette, hogy nem Kossuth-díjat kapott.

Korábban a Pénzcentrumon is megírtuk, hogy Paudits Bélának rendkívül alacsony, mindössze 70 140 forint volt januárban a nyugdíja. Most viszont örülhet a színész. Egy nemrég hozott jogszabály szerint ugyanis olyan színészek, akik bizonyos állami díjakat kaptak, 65 év felett jogosulttá váltak havi 121 125 forint művészjáradékra, ami után ráadásul adózni sem kell.

Ötven évesen 17 ezer forinttal küldtek nyugdíjba. Örülök a járadéknak, mert végre nem kell majd azzal felhívnom az elektromos műveket, hogy adjanak haladékot, mert nincs pénzem. Most már végre ki tudom fizetni a számlákat (...) Nekem csak egy Jászai Mari-díjam van, de nem mentem el érte annak idején, meg voltam sértve, amiért nem Kossuth-díjat kaptam

- nyiltakozta a színész a Borsnak, aki azt is hozzátette, már meg is kapta az értesítést új járandóságáról. 

Mit tegyél, hogy ne kerülj ilyen helyzetbe idősen?

Először is, ellenőrizd, hogy befizetik-e utánad a megfelelő járulékokat. Erről ebből a cikkünkből tudsz tájékozódni. Másodszr pedig, ne bízd magad teljesen az államra, kezdj el már most takarékoskodni! A legjobb lehetőségekről készítettünk egy videót:

Korábbi cikkünkben az is megírtuk, hogy a zárt, munkahelyi alapon szerveződő önkéntes nyugdíjpénztáraknál tavaly a legjobb nettó hozamteljesítmény 17,08 százalékos volt. A nyílt pénztáraknál az egyik piaci szereplő a növekedési jellegűek közt is kockázatvállalónak számító portfóliója végzett az első helyen nettó 15,45 százalékos teljesítményével.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A pénztárak 15 éves átlagos nettó hozamrátái többnyire 3-4 százalék reálhozamot tartalmaznak, vagyis ebben az időszakban évente átlagosan ennyivel múlták felül az inflációt, a 15 éves reálhozamráták záró vagyonnal súlyozott átlagos értéke pedig 3,45 százalék volt. Ez azt jelenti, hogy változatlanul hosszabb távon is értékálló, az inflációt érdemben meghaladó befektetési eredményeket érnek el a magyarországi önkéntes nyugdíjpénztárak.

A borítókép illusztráció, 2009-ben készült. Forrása: MTI Fotó/ Kollányi Péter

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44