9 °C Budapest
Hand is turning a dice and changes the direction of an arrow symbolizing that the value of the crypto currency Ethereum (ETH) is going up (or vice versa)

Olyan történt a kriptovilágban, amire még nem volt példa: lehet kaszálni az átálláson?

2022. szeptember 23. 16:04

Szeptember 15-e fontos nap volt a kripto-világban, ugyanis a piac második legnagyobb szereplőjénél, az Ethereumnál megtörtént az, amire évek óta készültek, mégpedig a proof-of-stake átállás, vagy ahogy azt a legtöbben emlegették az elmúlt időszakban, a Merge. De mit is jelent pontosan ez az átállás, kinek és miért jó, és hogyan reagált rá az Ether árfolyama? Erről, és a kriptopiacon megfigyelhető zuhanásról volt szó a CashTag-ben, a Pénzcentrum videosorozatának legújabb adásában (cikkünk végén).

A 2015-ben létrehozott Ethereum blokklánc, szemben a 2009 környékén indult Bitcoinnal (Bitcoin árfolyam itt), alapvetően más célokat fogalmatott meg. “A Bitcoin egy zárt entitás, ezzel szemben 2015-ben Vitalik Buterin, az Ethereum feltalálója azt mondta, hogy a decentralizált megközelítést miért ne demokratizálhatnánk. Az Ethereum első és legnagyobb hőstette az, hogy gyakorlatilag bárkinek lehetővé tette, hogy saját kriptopénzt hozzon létre“ - mondta a CashTag-ben Györfi András, a Kripto Akadémia szerkesztője.

Coinnak nevezzük azokat a kripto pénzeket, amiket valakik újonnan hoznak létre, és tokenként aposztrofáljuk azokat az eszközöket, amiket egy már meglévő blokklánc rendszeren hívunk életre. Tehát az Ethereum volt az első olyan platform, amin bárki megteremthette a saját kriptopénzét tokenek formájában. Jelenleg is sok ezer különböző kriptopénz az Ethereum platformján működik. De az Ethereum ennél valójában sokkal több, ugyanis lehetőséget ad decentralizált módon hitelezésre, váltásra, kriptopénz-tőzsdézésre is úgy, hogy a szerződést kötő felek között nincsenek szolgáltatók, például bankok, vagy brókerházak.

Felmerül a kérdés, hogyan lehet elkerülni a visszaéléseket, erre született meg a bányászat, mint tevékenység, ugyanis a világon szétszóródó bányászoknak validálják is a tranzakciókat, nagyteljesítményű számítógépekkel, önkéntes alapon. Ezeknek a rendszereknek nagyon komoly eletromos áram igényük. Többek között erre a problémára válaszul született meg a proof-of-stake módszer, ahol letétbe kell helyeznünk a kriptopénzünk egy részét a validálás során, és amennyiben a jóváhagyások rendben történnek, a letétben lévő pénz után jutalékot kap a tulajdonos

- mondta el Györfi András a proof-of-stake átállásról.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hogy az átállásnak milyen egyéb előnyei vannak, és mi várható a kriptopiacon a jelenleg látható zuhanás után, az a CashTag, a Pénzcentrum videosorozatának legújabb adásából kiderül:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. október 5. 05:59
Szüleim nyugovóra tértek, szerte Európában már szundikálnak a gyerekek, belealudtak a Piroska és a f...
MEDIA1  |  2022. október 4. 20:08
Mostantól a PlayStation5-felhasználók a PS5 konzolra letöltött Disney+ applikáción keresztül 4K HDR...
Bankmonitor  |  2022. október 4. 16:07
A CSOK támogatáshoz kapcsolódó késedelmi kamat mértékét október 1-tl 5 százalékban maximálták. Ennél...
Kiszámoló  |  2022. október 4. 10:59
Ha rendelni akarsz valamit az Aliexpressrl és valamiért európai raktárból szeretnéd megvenni, példáu...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?