24 °C Budapest
Újabb takarékszövetkezet szűnik meg: mi lesz az ügyfelekkel?

Újabb takarékszövetkezet szűnik meg: mi lesz az ügyfelekkel?

2020. február 25. 08:31

Beolvad a hányatott sorsú Bóly és Vidéke Takarékszövetkezet - várható május 31-én - a Takarék Egyesült Szövetkezetbe, amely a takarékok egyesülése után egyedüliként megmaradt Takarékbank Zrt.-ben közvetlen részvénytulajdont szerezni nem tudó vagy nem akaró több mint 5 ezer részjegytulajdonost tömöríti.

Január 30-án kerültek az aláírások arra a szerződésre, amelynek értelmében a Bóly és Vidéke Takarékszövetkezet beolvad a Takarék Egyesült Szövetkezetbe (TESZ) - írja az MFor. A tervek szerint erre május 31-én kerül sor, de a tényleges időpont majd az lesz, amelyet az egyesülésről hozott cégbírósági végzés meghatároz.

A TESZ 2018. december 17-én alakult, azzal a céllal, hogy a 2019-ben lezajlott takarékszövetkezeti egyesülések során a 2019. október 31-én létrejött új, immár egységes, univerzális Takarékbank Zrt-ben közvetlen részvénytulajdont szerezni nem tudó vagy nem kívánó takarékszövetkezeti részjegytulajdonosok részére biztosítsa - a közösségi tulajdonláson keresztül megvalósuló - közvetett tulajdonszerzés lehetőségét.

A Szövetkezeti Hitelintézeti Integráció holding szövetkezeteként a TESZ fő tevékenysége a Takarékbankban fennálló tulajdoni részesedésének kezelése a szövetkezet tagjai javára. A TESZ-be a takarékok egyesülései alatt 5230 részjegytulajdonos tag lépett be.

A Bóly és Vidéke Takarékszövetkezet 2018. októberi közgyűlése döntött arról, hogy üzleti állományát eladja a Mohácsi Takarék Banknak. Ezzel a mohácsi térség meghatározó pénzügyi szolgáltatójához kerültek a bólyi takarék ügyfelei is. A Mohácsi Takarék Bank az akkor még létező Takarék Csoport egyik legtőkeerősebb és legstabilabb tagja volt. A Bóly és Vidéke 45 dolgozót foglalkoztatott és 17 fiókkal rendelkezett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A takarék vezetői és tulajdonosai időben felismerték, hogy egyedül nem lesznek képesek talpon maradni az erős piaci versenyben, ezért 2017 májusában arról döntöttek, hogy részt vesznek a Takarék Csoporton belül zajló egyesülési folyamatban

- olvasható a 2018 októberében kiadott közlemény indoklása. A tervek szerint a bólyiak a Szigetvári Takarékszövetkezettel, a Mecsek Takarék Szövetkezettel és a Szentlőrinc-Ormánság Takarékszövetkezettel egyesültek volna, ám egy bírósági kereset miatt - és a tagság többségének akarata ellenére - a Bóly és Vidéke végül kimaradt a fúzióból.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. július 6. 17:36
A Media1 értesülése szerint Gajdics ismét a néhány éve a NER-hez került Szabad Föld főszerkesztője l...
Holdblog  |  2022. július 6. 16:01
„Kedden, a déli órákban elterjedt a híre annak, hogy a zsír kilója már 90 ezer pengőbe kerül. Az a k...
Kiszámoló  |  2022. július 6. 09:41
A kiürített államkassza miatt a kormány ezermilliárdos nagyságban különadókkal sújtott több szektort...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?