Fölöslegesen értékteleníteni el saját pénzét rengeteg magyar: ebben hibáznak nagyot

Fölöslegesen értékteleníteni el saját pénzét rengeteg magyar: ebben hibáznak nagyot

2020. február 25. 17:32

A magyarok 89 százaléka gyűjt váratlan helyzetre, ám csak negyedüknek kell valóban szembenéznie ilyen szituációval egy év alatt - derül ki egy friss kutatás adataiból. A készpénzüket otthon tartók nemcsak a hozamoktól esnek el, hanem az infláció hatásait sem tudják enyhíteni, pedig megfelelő befektetésekkel már rövidtávon is mérsékelhető a pénzromlás - állítják szakértők.

Jórészt hiába várjuk a váratlant, legalábbis ez derül ki az OTP Öngondoskodási Index kutatás legfrissebb adataiból. A megkérdezettek 89 százaléka bár úgy nyilatkozott, hogy váratlan helyzetre gyűjti és tartja otthon a pénzét, mindössze negyedük mondta azt, hogy az elmúlt 12 hónapban valóban szembesült ilyen típusú kiadással, akkor is átlagosan 1-2 alkalommal. A többség (a válaszadók 71 százaléka) kétszeresen bukott azzal, hogy megtakarításait otthon tartotta készpénzben: ők egyrészt elestek a befektetések nyújtotta hozamoktól, másrészt az infláció feltartóztathatatlanul erodálta a pénzük értékét. A megtakarításukat részben készpénzben tartók háromnegyed az egyszerűség, harmaduk a feltételezett olcsóság miatt választotta ezt a megoldást, és valamivel több mint negyedük mondta azt, hogy rossz érzés, ha nincs azonnal hozzáférhető tartaléka.

Magától fogy

Az infláció mértéke januárban több éves csúcsra 4,7 százalékra ugrott éves összevetésben számítva. A valós rekordértéket azonban a lakossági becslés még így is felülmúlja: a bank számára készített GfK kutatásban a megkérdezettek átlagosan 7, az OTP Öngondoskodási Index felmérésben 5 százalékra becsülték itthon a pénzromlás éves mértékét. A magas infláció érzékelése ellenére

a magyarok mégis több ezer milliárd forintnyi készpénzt tartanak otthonaikban.

"A készpénz és a folyószámlán a váratlant váró pénz is veszít hosszútávon az értékéből, így akik ezt a megoldást választják, még csak mérsékelni sem tudják az infláció hatását. Már évi 2 százalékos kamat mellett is érdemesebb befektetni a megtakarításokat, hiszen a szakértők segítségével kiválasztott és megfelelően diverzifikált megtakarítási portfólióval, félretett pénzét mindenki egyéni preferenciái mentén dolgoztathatja" - hívja fel a figyelmet Nyitrai Győző, az OTP Bank megtakarítási szolgáltatások igazgatója.

A példa alapján kiszámítható, hogy egy évi 2 százalékos hozamú befektetéssel már kétharmadával mérsékelni lehet a Magyar Nemzeti Bank éves inflációs céljának (3 százalék) megfelelő pénzromlás mértékét. Hosszabb távra szóló egyszeri befektetéssel, akár kisösszegű rendszeres megtakarítással pedig az infláció mértékét megközelítő reálhozamot is el lehet érni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 19. 18:24
Az állami tévécsatorna januárban megújult msora az ünnepi hétvégén folytatódik.
Buxelliott  |  2022. augusztus 19. 07:59
 Szépen megindult az árfolyam a célzóna irányába, lehet a tervezettnél korábban éri el a jelzet...
Holdblog  |  2022. augusztus 19. 06:01
A hoki, a juharszirup és az elképeszt természeti kincsek után lassan a szuperélhet nagyvárosok is fe...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?