27 °C Budapest
Itt a Fundamenta válasza az LTP-k kivéreztetésére: van remény?!

Itt a Fundamenta válasza az LTP-k kivéreztetésére: van remény?!

2018. október 26. 11:30

Noha már több mint egy hete nem jár állami támogatás a lakástakarékpénztári szerződésekre, a konstrukció mégsem tűnt el a piacról, bár népszerűsége borítékolhatóan csökkenni fog. A Fundamenta mindenesetre lát jövőt a termékben - a Pénzcentrum megszerezte a hitelintézet legújabb, még bevezetés előtt álló lakástakarékpénztári termékének leírását. Az ismertetőből kiderül, hogy a lakáskassza saját forrásából fizetett 5 százalékos támogatással kívánja pótolni a 30 százalékos állami támogatást, a minimális megtakarítási idő pedig 6 év lesz, amelynek végén fix 2,9 százalékos hitelhez juthatunk. Kérdés,  mekkora tetszést arat az új ügyfelek körében, hogy az eddigi 10 százalék fölötti hozam helyett 1 százalék alattival kell beérniük. A termék igazi vonzereje az olcsó hitel lehetősége lesz.


Nagy érvágás volt a megtakarítani szándékozó lakosságnak az LTP-k állami támogatásának megszüntetése, mindenesetre biztosnak látszik, hogy a termék - megvátolzott feltételekkel ugyan - egyelőre jelen marad a piacon. A Fundamenta vezérigazgatója már a Portfolio Öngondoskodás 2018 című konferenciáján is kijelentette, hogy nem kívánja a pénztár lakás-előtakarékossági termékeit kivezetni a kínálatából, most azonban a Pénzcentrum birtokába jutott 

legújabb ajánlatukbólazt is megtudhatjuk, hogy miképp képzelik el a Fundamentánál a megtakarítási forma jövőjét.

Természetesen a termék nagy népszerűségét a 30 százalékos állami támogatás jelentette, amely lehetővé tette a kihelyező pénzintézetek számára, hogy támogatás nélkül számítva akár negatív EBKM mellett ajánlják termékeiket, miközben a megtakarítók is jól jártak: az államnak köszönhetően 10 százalék körüli hozamokra tehettek szert. Ezt a lyukat a Fundamenta ajánlata sem tudja betömni, mindenesetre kísérletet tesz a termék vonzóvá tételére.

Információink szerint az MNB jóváhagyásáró váró termék mindössze 0,1 százalékos betéti kamatot, valamint 0,5 és 0,74 százalék közötti EBKM-et ígér, amely elmarad a támogatás megszüntetése előtti közel 11 százalékos szinttől. A havi befizetett összeg esetén immár nincs 20 ezer forintos összeghatár, 5 és 40 ezer forint között választhatjuk meg a havi megtakarított összeget, a minimális megtakarítási idő pedig immár "Rövid" módozat esetén 71, "Standard" verzió választásával 111 hónap. A szerződési összegek határa előző esetben 870 ezer és 7 millió forint között terjed, a Standard opció választása esetén ez 1 millió 370 ezer forinttól kezdődik és 11 millióig terjed.

A konstrukció legvonzóbb eleme kétség kívül az 5 százalékos kamattámogatás, amely a befizetett év végén az adott év megtakarításainak 5 százaléka, azaz a maximális, 40 ezer forintos havi megtakarítással számolva legfeljebb évi 24 ezer forint (az EBKM viszont ezzel együtt is 1 százalék alatti). Ami viszont kevésbé tűnik csábítónak (különösen az állami támogatás eltűnése után), az a szerződéskötési díj, amely továbbra is a teljes szerződéses összeg egy százaléka. Abban az esetben is a szerződéses összegből számolják, ha az ügyfél valójában nem kíván a hitelfelvétellel élni, a megtakarítás pedig a teljes szerződéses összegnek csak egy bizonyos hányada, jellemzően kevesebb mint a fele.

Hitelfelvétel esetén meglehetősen kedvezőnek tűnik az ajánlat,

a 2,9 százalékos fix kamatozás azt jelenti, hogy a termék megjelenése után a legkedvezőbb fix kamatozású lakáshitel konstrukció lehet.

Havi 40 ezer forint megtakarítás és a Rövid opció választása esetén például a szerződéses összeg 7 millió forint, amelyből a befizetett összeg 2 millió 840 ezerre rúg, a kamatbónusz összege 138 ezer forint, a betéti kamat pedig 8924 forint. Ebben az esetben a lakáskölcsön összege a teljes szerződéses összeg fennmaradó része, 4 013 076 forint, amely után 66 hónapos futamidővel 66 500 forint törlesztőrészletet érhetünk el. Ugyanakkor az összkép megalkotásához nem feledhetjük el az 1 százalékos számlanyitási díjat sem, amely jelen esetben 70 ezer forint.

A Pénzcentrum birtokába jutott termék tájékoztatóját elküldtük Turmezey Tamásnak, a Bank360 szakértőjének véleményezésre, aki elmondta, hogy az ajánlat sikeressége minden bizonnyal a volumenen múlik.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Kérdéses, hogy a termék képes lesz-e annyi bevételt termelni a lakáskassza számára, amely fix költségeinek fedezésére elég.

- mondta lapunknak.

A Fundamenta a harminc százalékos állami támogatás kiesését önerőből kívánja fedezni, ezt hivatott szolgálni az öt százalékos kamatbónusz. Az ajánlat működpőképességéhez ugyanakkor elengedhetetlen, hogy a hitelkihelyezés volumene fedezze a kamatbónusz összegét.

A szakértő kérdésünkre elmondta, hogy az öt százalékos állami támogatás Ausztriában is képes volt 30 százalékos penetrációra, így van létjogosultsága a termék bevezetésének. Bár azt is hozzátette, hogy Magyarországon a korábban meglévő, roppant magas, harminc százalékos támogatás sem eredményezett olyan mértékű penetrációt, amely a termék húsz éves fennállása alatt indokolt lett volna. Az eltérő pénzügyi kultúra miatt tehát nem feltétlenül tekinthetünk referenciaként az auszriai esetre.

A konstrukció fenntartásához a Fundamenta számára elkerülhetetlen lesz, hogy csökkentse költségeit. Turmezey szerint ezért előfordulhat, hogy átgondolásra kerül a hitelközvetítők jutalékának mértéke. A Fundamenta lakástakarékpénztári szerződéseinek jelentős része ügynökökön keresztül került megkötésre, így aztán a jutalékok módosításával az intézet jelentős összeget spórolhat meg.

Elgondolkodtató, hogy bár a kormány 2018. október 16-án meglepetésszerűen és rendkívül gyorsan szüntette meg az állami támogatás rendszerét, a birtokunkba jutott konstrukciót a Fundamenta már október 21-én be kívánta vezetni, és bonyolultsága ellenére a termék - információink szerint - immár csak az MNB engedélyeztetésére vár. Aligha feltételezhető, hogy ilyen összetett termék megálmodására elegendő 3-4 nap. Információink szerint egyébként az Erste is dolgozik a túléléshez szükséges konstrukción, de ők egyelőre nem járnak ilyen előrehaladott állapotban.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. augusztus 4. 13:54