Bombabiztos befektetés: a banki kamatok sokszorosa üti a markodat

Bombabiztos befektetés: a banki kamatok sokszorosa üti a markodat

2018. február 19. 11:51

Már-már hagyománynak mondható, hogy a Pénzcentrumon pénzügyekkel kapcsolatos Google-keresési javaslatokat válaszolunk meg. Most azokat az ajánlatokat vettük górcső alá, melyeket akkor dobott fel nekünk a kereső, ha azt gépeltük be, hogy "mennyit kamatozik".

Amikor elkezdünk begépelni keresési kifejezéseket a Google keresőjébe, akkor a keresőmotor már nagyban dolgozik, megpróbálja kitalálni, hogy mire is vagyunk kíváncsiak, mire akarunk igazából rákeresni. Ezek a keresési javaslatok a keresőmező alatt jelennek meg, részben a begépelt szavak, valamint saját magunk és mások korábbi keresései alapján. A Pénzcentrumon rendszeresen megválaszolunk pénzügyekkel kapcsolatos javaslatokat, az összes ilyen cikkünket ide kattintva találod.

Nézzük, mit dob fel a Google, ha beírjuk, hogy "mennyit kamatozik"?

forrás: Google

"mennyit kamatozik a pénzem"

Ez változó, lényegében annyi, amennyit a kölcsönvevő fizet a kölcsönadónak azért, hogy a pénzét használhatja. A kamatot persze sokféle módon meg lehet közelíteni, amire viszont mindenképpen figyelj oda, hogy 

  • mi a kamatperiódus,
  • mekkora a kamat mértéke és
  • a periódus végén kifizetik-e a hozamot vagy hozzáírják a tőkéhez.

A kamatperiódus az a legtöbbször ismétlődő, szabályos időköz, amelynek végén hozamjóváírás történik. A hozam a kamatozó pénzünk és a kamatláb szorzata, az pedig nem mindegy, hogy ezt a hozamot kifizetik-e (ezt nevezik egyszerű kamatnak) vagy hozzáírják a tőkénkhez, hisz amennyiben hozzáírják (ez pedig a kamatos kamat), akkor a következő időszakban már magasabb összeg után jár a hozam.

"mennyit kamatozik 1, 10 és 100 millió forint"

A fenti elmélet alapján mutatjuk, hogy mi a különbség aközött, hogy egyszerű vagy kamatos kamatot kapunk a pénzünk után, lássuk.

"mennyit kamatozik a pénzem 2017"

Ha bankba tettük, akkor nem sokat, bár ha újonnan helyeztünk el pénzt egy-egy pénzintézetben, akkor néhány hónapra el lehetett érni kiemelkedő hozamokat, de már a banknál lévő pénzre elég alacsony volt a kamat 2017-ben. 2017 decemberében a lekötött betétekre átlagosan 0,34 százalékos kamatot fizettek, az egy százalékos hozamot meghaladó átlagkamatot csak a 2 éven túli lejáratú lekötések érték el (1,01%).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mindemellett persze érdemes figyelni a piacot, mert egy-egy banknál elérhetők lehetnek jobb ajánlatok, de legyünk ilyenkor résen, hogy egyáltalán megéri-e igénybe venni a jónak tűnő ajánlatot. Ebben a témában részletesen olvashatsz egy tavaly őszi cikkükben ide kattintva.

"mennyit kamatozik az állampapír"

Ez több mindentől függ, leginkább attól, hogy milyen távra és milyen devizában adunk kölcsön az államnak. A részletekről ide kattintva tájékozódhatsz, a Magyar Államkincstár állampapírokról szóló honlapján. A kiemelkedő hozamú babakötvényeken kívül, a jelenleg elérhető legjobb kamat újonnan jegyzett államkötvénynél az ötéves lejáratú "Prémium Magyar Állampapír 2023/J" sorozata, melynek éves kamata 3,8 százalék. Ezt lejegyezheted a Magyar Államkincstárnál és a legtöbb banknál is.

"mennyit kamatozik a diákhitel"

Az önköltséges képzésekre fordítható Diákhitel 2 kamata 0 százalék, a szabadon elkölthető Diákhitel 1 kamata pedig 2,3 százalék.

"mennyit kamatozik a kincstárjegy"

A kincstárjegy alatt a köznyelv az állampapírokat érti, melyeknek a kamatát már feljebb bemutattuk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 28. 17:38
A negyvenes éveiben lévő kameramant többek között két gyermeke is gyászolja.
Holdblog  |  2022. június 28. 17:08
Előző két videómban arról volt szó, hogy eresztenek le a hitek, pukkannak ki a buborékok, zuhan...
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?