Bombabiztos befektetés: a banki kamatok sokszorosa üti a markodat

Bombabiztos befektetés: a banki kamatok sokszorosa üti a markodat

2018. február 19. 11:51

Már-már hagyománynak mondható, hogy a Pénzcentrumon pénzügyekkel kapcsolatos Google-keresési javaslatokat válaszolunk meg. Most azokat az ajánlatokat vettük górcső alá, melyeket akkor dobott fel nekünk a kereső, ha azt gépeltük be, hogy "mennyit kamatozik".

Amikor elkezdünk begépelni keresési kifejezéseket a Google keresőjébe, akkor a keresőmotor már nagyban dolgozik, megpróbálja kitalálni, hogy mire is vagyunk kíváncsiak, mire akarunk igazából rákeresni. Ezek a keresési javaslatok a keresőmező alatt jelennek meg, részben a begépelt szavak, valamint saját magunk és mások korábbi keresései alapján. A Pénzcentrumon rendszeresen megválaszolunk pénzügyekkel kapcsolatos javaslatokat, az összes ilyen cikkünket ide kattintva találod.

Nézzük, mit dob fel a Google, ha beírjuk, hogy "mennyit kamatozik"?

forrás: Google

"mennyit kamatozik a pénzem"

Ez változó, lényegében annyi, amennyit a kölcsönvevő fizet a kölcsönadónak azért, hogy a pénzét használhatja. A kamatot persze sokféle módon meg lehet közelíteni, amire viszont mindenképpen figyelj oda, hogy 

  • mi a kamatperiódus,
  • mekkora a kamat mértéke és
  • a periódus végén kifizetik-e a hozamot vagy hozzáírják a tőkéhez.

A kamatperiódus az a legtöbbször ismétlődő, szabályos időköz, amelynek végén hozamjóváírás történik. A hozam a kamatozó pénzünk és a kamatláb szorzata, az pedig nem mindegy, hogy ezt a hozamot kifizetik-e (ezt nevezik egyszerű kamatnak) vagy hozzáírják a tőkénkhez, hisz amennyiben hozzáírják (ez pedig a kamatos kamat), akkor a következő időszakban már magasabb összeg után jár a hozam.

"mennyit kamatozik 1, 10 és 100 millió forint"

A fenti elmélet alapján mutatjuk, hogy mi a különbség aközött, hogy egyszerű vagy kamatos kamatot kapunk a pénzünk után, lássuk.

"mennyit kamatozik a pénzem 2017"

Ha bankba tettük, akkor nem sokat, bár ha újonnan helyeztünk el pénzt egy-egy pénzintézetben, akkor néhány hónapra el lehetett érni kiemelkedő hozamokat, de már a banknál lévő pénzre elég alacsony volt a kamat 2017-ben. 2017 decemberében a lekötött betétekre átlagosan 0,34 százalékos kamatot fizettek, az egy százalékos hozamot meghaladó átlagkamatot csak a 2 éven túli lejáratú lekötések érték el (1,01%).

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Mindemellett persze érdemes figyelni a piacot, mert egy-egy banknál elérhetők lehetnek jobb ajánlatok, de legyünk ilyenkor résen, hogy egyáltalán megéri-e igénybe venni a jónak tűnő ajánlatot. Ebben a témában részletesen olvashatsz egy tavaly őszi cikkükben ide kattintva.

"mennyit kamatozik az állampapír"

Ez több mindentől függ, leginkább attól, hogy milyen távra és milyen devizában adunk kölcsön az államnak. A részletekről ide kattintva tájékozódhatsz, a Magyar Államkincstár állampapírokról szóló honlapján. A kiemelkedő hozamú babakötvényeken kívül, a jelenleg elérhető legjobb kamat újonnan jegyzett államkötvénynél az ötéves lejáratú "Prémium Magyar Állampapír 2023/J" sorozata, melynek éves kamata 3,8 százalék. Ezt lejegyezheted a Magyar Államkincstárnál és a legtöbb banknál is.

"mennyit kamatozik a diákhitel"

Az önköltséges képzésekre fordítható Diákhitel 2 kamata 0 százalék, a szabadon elkölthető Diákhitel 1 kamata pedig 2,3 százalék.

"mennyit kamatozik a kincstárjegy"

A kincstárjegy alatt a köznyelv az állampapírokat érti, melyeknek a kamatát már feljebb bemutattuk.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?