Ennyit spórolhatsz, ha lecseréled otthon a villanykörtéket

Ennyit spórolhatsz, ha lecseréled otthon a villanykörtéket

2018. január 19. 16:41

Sokan tisztában vannak vele, hogy a modern LED lámpák használatával csökken az energiafelhasználásunk. De mit is jelent ez a gyakorlatban? Mennyivel lesz olcsóbb a villanyszámlánk, ha búcsút mondunk a hagyományos izzóknak?

Európa-szerte sokan döntöttek úgy, hogy búcsút mondanak régi, hagyományos villanykörtéiknek, és lecserélték őket a modern LED lámpákra. Az új lámpák akár 75 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos izzók, valamint akár 25-ször tovább is bírják. De mit is jelent ez az alacsonyabb energiafelhasználás a gyakorlatban? Mennyivel lesznek olcsóbbak a számlák a LED lámpák használata esetén?

Az Eurostat nemrég kiadott adataiból kiderül, hogy egy hagyományos, 60 Wattos villanykörte 10 Wattos LED lámpára cserélésével Magyarországon évente 5,63 eurót (kb. 1 600 forint) spórolhatunk. Ezzel éppen csak megelőzzük a litvánokat, akik 5,58 eurót őrizhetnek meg ilyen módon. Valamivel többet spórolhatunk a bolgároknál, akik a maguk 4,78 eurós éves megtakarításukkal ebből a szempontból az utolsó helyen állnak az Európai Unióban.

A legtöbbet Németországban és Dániában spórolhatunk: több mint 15 eurót (kb. 4 500 forint) mindkét országban. Szintén 10 euro felett, de már kevesebbet spórolhatnak a belgák, az írek, a spanyolok, a portugálok és az olaszok.

Az uniós átlag egyébként 10,21 euro (kb. 3 000 forint). Ennél kevesebbet többnyire a dél- és kelet-európai országokban lehet megtakarítani a hagyományos villanykörte kicserélésével, bár nem csak és kizárólag: az uniós átlag alatt vannak például a svédek, az osztrákok és a franciák is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Egy kis keresgélés után már pár száz forintért is találhatunk ilyen LED lámpákat. Bár a komolyabb, márkásabb darabokért ennél többet is fizethetünk, ettől függetlenül elmondható, hogy akár éven belül megtérülő beruházásról van szó, hosszú távon pedig pénzt is hoz a családnak, hiszen ahogy fentebb is írtuk, ezeknek a lámpáknak jóval hosszabb az élettartamuk, mint a hagyományos társaiknak.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 13. vasárnap
Antal, Anett
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 12. 19:20