Ki akarsz jönni a fizetésedből? 7 tipp, hogy ez ne csak álom legyen

2016. szeptember 25. 12:30

Sokféleképpen lehet a pénzre gondolni, de egy biztos: sok embernek problémát okoz, hogy kijöjjön a havi fizetéséből. Ha azt szeretnéd, hogy többet ne kelljen senkitől pénzt kérni kölcsön, kövesd a Pénzcentrum büdzsétervezési tippjeit.

Korábban már megírtuk, hogy miért fontos büdzsét készíteni, és nemcsak a semmibe elkölteni a havi fizetést ütemezés és tervek nélkül. Akkor azt írtuk, hogy az aranyszabály a következőképpen működik. A fizetésed 50 százalékát költsd el mindenre, ami elkerülhetetlen, 20 százalékát rakd félre, 30 százalékával pedig szabadon rendelkezhetsz.

KATTINTS: Nincs többé hónap vége: kövesd te is az 50/20/30 szabályt

Korábban pedig a leggyakoribb kifogásokról készítettünk egy összeállítást, amik miatt a legtöbb ember képtelen havi büdzsét készíteni, pedig ez előfeltétele lenne annak, hogy rendezett legyen az anyagi helyzete. Ebben sok olyan félelmet, tévhitet soroltunk fel, amivel most segítünk leszámolni.

KATTINTS: Ezért vagy képtelen spórolni: 10 dolog, amit feleljts el

A lényeg, hogy a havi büdzsé elkészítésére és betartására ne úgy tekints, mint egy korlátozó tényezőre, hanem mint a legjobb eszközre ahhoz, hogy szabadon élhess és mindig legyen pénzed a fontos dolgokra.

A pénz: eszköz

Sokan, sokféle módon tekintenek a pénzükre, de a helyes az, ha egy eszköznek tekinted. Mindegy, hogy épp rendben vagy anyagilag, vagy épp meg vagy kicsit szorulva, a pénz egy eszköz ahhoz, hogy megvalósítsd a kitűzött céljaidat.

Írd fel a költéseidet

Mindegy, hogy egy noteszbe, egy okostelefon valamely applikációjában vagy a számítógépeden egy táblázatban, de kezdd el vezetni a költéseidet. Ez az első lépés a büdzsékészítés felé.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mérd fel, mire megy a pénz

Ha felírtad a költéseidet, kategorizáld őket. Fontos, hogy mérd fel, mire, mennyi pénz megy el. Ebből azt is tudni fogod, mire kell kevesebbet költeni, és mi az, ahol meg egy kicsit többet engedhetnél meg magadnak.

Készítsd végre el a büdzsét

Ha rendesen vezetted a költéseidet egy hónapon keresztül, akkor rakd mellé a bevételeidet, és máris kész az első büdzséd Ne félj tőle, ez a szabadságod záloga, nem egy pénzügyi börtön.

Amit fejben tartasz, azt könnyen elfelejted

Fontos, hogy mindent írj le. Mindegy, hogy egy füzetbe vagy a gépeden, de a büdzséd mindig legyen leírva. Enélkül olyan, mintha nem csináltál volna semmit.

Tervezz

Legyen egy terved, de ne csak a mindennapos kiadásokra, hanem a hosszú távú céljaidra is. Ahogy látod, hogy egyre többet takarítasz meg és ezáltal egyre közelebb kerülsz a céljaid megvalósításához, úgy fogsz egyre könnyebben spórolni illetve annál nagyobb értelmet fogsz lelni a saját pénzügyi tervezésedben is.

Költőpénz

Ha csak 500 forintot engedhetsz meg magadnak, akkor legyen annyi, de mindig legyen költőpénzed, amit praktikusan bármire elkölthetsz, ami napközben felmerül. Enélkül egy pénzügyi ketrecben fogod magad érezni.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 25. 20:35
Fődi Kitti filmje, az Elkezdődik a következő 24 óra nyert dokumentumfilm kategóriában a svéd Lule Ne...
Holdblog  |  2023. szeptember 25. 13:19
Prudens gazdaságpolitikai berendezkedésekben vannak úgynevezett automatikus stabilizátorok a költség...
Kiszámoló  |  2023. szeptember 25. 09:29
Bár sok újat nem mond a kép, érdemes felidézni, hogy alakult az Egyesült Államok államadóssága mai d...
KonyhaKontrolling  |  2023. szeptember 25. 07:45
Az állampapír vásárlás az, amiről mindenkinek tudnia kéne, mert függetlenül attól, hogy csak nem sze...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 26. kedd
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM