Ki akarsz jönni a fizetésedből? 7 tipp, hogy ez ne csak álom legyen

Ki akarsz jönni a fizetésedből? 7 tipp, hogy ez ne csak álom legyen

2016. szeptember 25. 12:30

Sokféleképpen lehet a pénzre gondolni, de egy biztos: sok embernek problémát okoz, hogy kijöjjön a havi fizetéséből. Ha azt szeretnéd, hogy többet ne kelljen senkitől pénzt kérni kölcsön, kövesd a Pénzcentrum büdzsétervezési tippjeit.

Korábban már megírtuk, hogy miért fontos büdzsét készíteni, és nemcsak a semmibe elkölteni a havi fizetést ütemezés és tervek nélkül. Akkor azt írtuk, hogy az aranyszabály a következőképpen működik. A fizetésed 50 százalékát költsd el mindenre, ami elkerülhetetlen, 20 százalékát rakd félre, 30 százalékával pedig szabadon rendelkezhetsz.

KATTINTS: Nincs többé hónap vége: kövesd te is az 50/20/30 szabályt

Korábban pedig a leggyakoribb kifogásokról készítettünk egy összeállítást, amik miatt a legtöbb ember képtelen havi büdzsét készíteni, pedig ez előfeltétele lenne annak, hogy rendezett legyen az anyagi helyzete. Ebben sok olyan félelmet, tévhitet soroltunk fel, amivel most segítünk leszámolni.

KATTINTS: Ezért vagy képtelen spórolni: 10 dolog, amit feleljts el

A lényeg, hogy a havi büdzsé elkészítésére és betartására ne úgy tekints, mint egy korlátozó tényezőre, hanem mint a legjobb eszközre ahhoz, hogy szabadon élhess és mindig legyen pénzed a fontos dolgokra.

A pénz: eszköz

Sokan, sokféle módon tekintenek a pénzükre, de a helyes az, ha egy eszköznek tekinted. Mindegy, hogy épp rendben vagy anyagilag, vagy épp meg vagy kicsit szorulva, a pénz egy eszköz ahhoz, hogy megvalósítsd a kitűzött céljaidat.

Írd fel a költéseidet

Mindegy, hogy egy noteszbe, egy okostelefon valamely applikációjában vagy a számítógépeden egy táblázatban, de kezdd el vezetni a költéseidet. Ez az első lépés a büdzsékészítés felé.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mérd fel, mire megy a pénz

Ha felírtad a költéseidet, kategorizáld őket. Fontos, hogy mérd fel, mire, mennyi pénz megy el. Ebből azt is tudni fogod, mire kell kevesebbet költeni, és mi az, ahol meg egy kicsit többet engedhetnél meg magadnak.

Készítsd végre el a büdzsét

Ha rendesen vezetted a költéseidet egy hónapon keresztül, akkor rakd mellé a bevételeidet, és máris kész az első büdzséd Ne félj tőle, ez a szabadságod záloga, nem egy pénzügyi börtön.

Amit fejben tartasz, azt könnyen elfelejted

Fontos, hogy mindent írj le. Mindegy, hogy egy füzetbe vagy a gépeden, de a büdzséd mindig legyen leírva. Enélkül olyan, mintha nem csináltál volna semmit.

Tervezz

Legyen egy terved, de ne csak a mindennapos kiadásokra, hanem a hosszú távú céljaidra is. Ahogy látod, hogy egyre többet takarítasz meg és ezáltal egyre közelebb kerülsz a céljaid megvalósításához, úgy fogsz egyre könnyebben spórolni illetve annál nagyobb értelmet fogsz lelni a saját pénzügyi tervezésedben is.

Költőpénz

Ha csak 500 forintot engedhetsz meg magadnak, akkor legyen annyi, de mindig legyen költőpénzed, amit praktikusan bármire elkölthetsz, ami napközben felmerül. Enélkül egy pénzügyi ketrecben fogod magad érezni.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?