Zöld erdőben jártál, tízezreket kaszáltál? Mutatjuk, mihez kezdj vele

Zöld erdőben jártál, tízezreket kaszáltál? Mutatjuk, mihez kezdj vele

2016. március 28. 13:04

A húsvéti locsolkodás során a klasszikus piros tojás helyett sokan készpénzt kapnak ajándékként. Aki nem akarja elkölteni a pénzt, annak számos lehetősége akad arra, hogy félretegye azt. A klasszikus bankbetét mellett akár a korábban indított rendszeres megtakarításaink is szóba jöhetnek ilyenkor, ráadásul van, ahol állami támogatást vagy adókedvezményt is kaphatunk.

Sokan akár több tízezer forintot is "összelocsolkodnak" húsvét hétfőn, amit nem feltétlenül kell elkölteni. Felmerül azonban a kérdés: mibe lehet tenni a locsolásért kapott összeget?

Bankbetét

A bankbetétek lehetnek a legjobb megoldások egy kisebb összegű megtakarítás esetén, ezekkel ugyanis már egészen kis összegeket is félre tehetünk. Ugyan a jegybanki alapkamat miatt a legtöbb banknál alacsony kamatra számíthatunk, azonban vannak olyan pénzintézetek, amelyek az alapkamatnál magasabb kamatot kínálnak.

A betétek előnye egyébként, hogy amennyiben mégis felhasználnánk a pénzünket, akkor könnyedén hozzáférhetünk, legfeljebb a kamatot bukjuk el (van olyan, amikor a kamat egy részét még így is megkapjuk).

TBSZ

A Tartós Befektetési Szerződésnek (TBSZ) két fajtája van:

  • A befektetési számla és
  • A betéti számla.

TBSZ-t már 25 ezer forinttól nyithatunk, előnye, hogy három év után a kamatadó 10 százalékra mérséklődik és az egészségügyi hozzájárulást (EHO) nem kell megfizetnünk. Ha öt évet várunk, akkor az EHO mellett már a kamatadó alól is mentesülünk.

Ha a betéti számla mellett tesszük le a voksunkat, akkor csak lekötött betétet tarthatunk a számlán, míg a befektetési számlára számtalan értékpapírból választhatunk, vehetünk például:

  • Befektetési alapokat,
  • Állampapírokat,
  • Részvényeket is.

Állampapír

A Magyar Állampapíroknak sokféle típusa van, de érdemes a kifejezetten lakosságnak szóló változatok közül választani. A Kamatozó Kincstárjegy és a Féléves kincstárjegy leginkább a bankbetéthez hasonlítható, egy éves, illetve fél éves futamidejük miatt. Különleges a Kincstári Takarékjegy, mivel ezt csak a Posta kirendeltségein vásárolhatjuk meg, egy vagy két éves futamidővel.

Aki viszont hosszabb távon takarítana meg, annak a lakossági államkötvények között érdemes körülnéznie. Az inflációhoz kötött kamatozású Prémium Magyar Államkötvényt három és öt éves futamidőre vásárolhatjuk meg, míg a Bónusz Magyar Államkötvényt négy, hat és tíz évre is megvehetjük. Lényeges, hogy az állampapírok után nem kell EHO-t fizetnünk.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Egészségpénztár, önsegélyező pénztár

Az egészségpénztárakra és az önsegélyező pénztárakra befizetett összeg után 20 százalékos adójóváírást kérhetünk. A befizetett összeg azonban nem kamatozik, viszont lehetőségünk van két évre, 10 százalékos további adójóváírásért cserébe lekötni a pénztárba befizetett összeget.

Ilyen megtakarítást nm érdemes egyszeri, pár tízezres megtakarítás miatt indítani, viszont, ha eleve van már pénztári megtakarításunk, akkor kiegészíthetjük az ide befizetett összegeket.

Nyugdíjcélú megtakarítás

Nyugdíjcélú megtakarítást sem érdemes a locsolópénz miatt indítani, viszont ha már van

  • Önkéntes nyugdíjpénztárunk,
  • Nyugdíjbiztosításunk vagy
  • Nyugdíj elő-takarékossági számlánk,

akkor érdemes lehet ide befizetni némi extra pénzt. Ezek a termékek is nyújtanak ugyanis adókedvezményt, a befizetéseink után 20 százalékos adójóváírást kapunk.

Életbiztosítás

Akinek van megtakarítással összekötött életbiztosítása, az rendkívüli díjként, vagy eseti díjként befizethet plusz pénzt a biztosítási számlájára. Ez a korábbi befizetésekhez hasonlóan ad hozamot:

  • A vegyes életbiztosításoknál fix,
  • A unit linked (befektetési egységekhez kötött) életbiztosításoknál pedig az eszközalapok hozamán keresztül.

Arra érdemes figyelni, hogy az egyszeri díjas biztosításoknál, ha rendkívüli díjat fizetünk be, akkor a kamatadó és EHO mentesség számlálója újraindul, vagyis újabb három évet kell várni míg feleződik a fizetendő, és öt évet, míg mentesülünk a teher alól. Egyébként a rendszeres díjas termékeknél is kaphatunk hasonló kedvezményeket: öt év után feleződik tíz év után pedig nullára csökken a fizetendő közteher.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 8. 20:51
Hamarosan érkezik a TV2 képernyjére a nagyszabású táncos showjának immáron harmadik évada, amelyben...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 16:46
A hitelbl való ingatlanvásárlás elengedhetetlen eleme az értékbecslés, amely során felmérik a lakás...
Holdblog  |  2022. augusztus 8. 15:45
Globalizált korunk leglényegesebb jellemzinek egyike, hogy megválaszthatjuk, hol élünk, hol éljenek...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?