3 °C Budapest

Ide önti a lakosság most a pénzét: tudnak valamit?

2015. szeptember 21. 05:40

A közelmúlt bróker- és bankbotrányai után valószínűleg sokakban merül fel a kérdés: hová érdemes tenni a pénzünket? A Pénzcentrum a bankokat kérdezte, milyen terméket ajánlott választani az új piaci környezetben.

Az idei év első felében a bank- és brókerbotrányoktól volt hangos a sajtó. A Buda-Cash brókercégnél kirobbant botrány után bedőlt DRB bankcsoport kapta a főszerepet. A két intézmény között a szabálytalanságok összefüggtek, ők közel 100 milliárd forinttal nem tudtak elszámolni.

Ezután a Quaestor következett, ahol 210 milliárd forintnak "veszett nyoma". A legutóbb pedig a Kun-Mediator botrány kavarta fel az állóvizet, ugyanis az utazási iroda karcagi fiókjában befektetési szándékkal elhelyezett pénzhez számos ügyfél a lekötési idő lejárta után sem fért hozzá. A kár összege több milliárd forintra rúg.

Hova tegyük most a pénzünket?

A banki szolgáltatásokat igénybe vevő ügyfelek elsősorban nem biztonsági szempontokat (tőkeerősség, pénzügyi mutatók) mérlegelnek, hanem a szolgáltatások árazását és széleskörűségét helyezik előtérbe a pénzintézetek összehasonlításakor.

Minden olyan esetben, amikor egy bankkal szemben elmarasztaló határozat születik, a biztonság kérdése felértékelődik az ott lévő ügyfelek számára a normál ügyféligényekhez képest és nagy valószínűség szerint a biztonságosan működő, tőkeerős bankokban helyezik el pénzüket.

Fontos tudnunk, hogy a hazai befektetési és megtakarítási piacra nem csak az elmúlt időszak botrányai lehetnek hatással, hanem az elmúlt néhány évben kialakult alacsony kamatkörnyezet is.

2013-tól kezdve 2015 közepéig folyamatosan csökkent a jegybanki alapkamat. Matolcsy György a jegybank elnökének elmondása szerint hosszútávon maradhat ez a kamatszint, vagyis véget ért a jegybank kamatcsökkentési ciklusa. Az alapkamat mértéke jelenleg 1,35 százalék.

Milyen terméket válasszunk?

A TakarékBank ügyfelei a brókerbotrányok miatt megingott bizalom okán elsősorban az eddiginél biztonságosabb befektetési lehetőségeket és a megbízható banki hátteret, a betétek helyett pedig az újfajta, magasabb kamatot biztosító pénzügyi termékeket keresik.

Az ügyfelek megtakarítási szokásainak változása összefügg azzal, hogy a betéti kamatok szintje az elmúlt években fokozatosan csökkent. Így a betéteken elérhető hozam sokak számára már nem elég vonzó ahhoz, hogy pénzüket ebben a megtakarítási formában tartsák, illetve helyezzék el.

A takarékok ügyfelei elsősorban a befektetési jegyeket részesítik előnyben. Így például rendkívül keresett az ébredező ingatlanpiacon kínálkozó növekvő lehetőségeket kiaknázó Magyar Posta Takarék Ingatlan Alap. Az állami garanciával támogatott, legbiztonságosabb befektetési formát képviselő állampapírok is népszerűek körükben, a befektetési slágertermék továbbra is az éves 2,75 százalékos hozamot garantáló Kamatozó Kincstárjegy

- válaszolta megkeresésünkre a TakarékBank.

Az OTP Bank elmondása szerint jelenleg az ügyfeleiknél a betéti termékek körében a mindenkori akciós ajánlatok a legnépszerűbbek. Az értékpapírok közül pedig továbbra is az alacsony kockázatú befektetési jegyek (például: Ingatlan Alap, Tőkevédett Alapok) és az alacsony kamatkörnyezetben kiemelkedő kamatprémiumot állampapírok a Kamatozó Kincstárjegy, Prémium Magyar Államkötvény, Bónusz Magyar Államkötvény a legnépszerűbbek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A FHB Bank a megkeresésünkre elmondta, hogy tapasztalataik szerint az ügyfelek az alacsony kamatkörnyezetben egyre inkább választanak magasabb kockázattal, ugyanakkor magasabb hozampotenciállal rendelkező befektetési alapokat (pl: kötvényalapok, részvényalapok, származtatott alapok).

Náluk is megnövekedett az érdeklődés a bank kínálatában megtalálható állampapírok után is, hiszen vannak, akik az államilag garantált (pl: az Országos Betétbiztosítási Alap alá tartozó betéteket) befektetési lehetőségeket részesíti előnyben, ugyanakkor a bank által kibocsátott értékpapírok iránt sem csökkent a kereslet.

Az Erste Banknál pedig szintén azt tapasztalják, hogy az közelmúltban kialakult alacsony kamatkörnyezet megváltoztatta a haza megtakarítási és befektetési szokásokat.

Erősödő tudatosság jellemzi a magyarokat a befektetéseik, megtakarításaik terén, ami egyrészt abban nyilvánul meg, hogy igyekeznek minél változatosabb pénzügyi eszközökben tartani a vagyonukat, másrészt abban, hogy egyre inkább szeretnék megérteni az egyes befektetési formák működését is

- mondta el Kállay András, az Erste Bank Privát- és Prémiumbanki vezetője.

A bank közelmúltban végzett kutatásából kiderül, hogy a magyarok legfontosabb elvárása a különböző megtakarítási befektetési termékekkel szemben, hogy a pénz mindig rendelkezésre álljon és a befektetés alacsony kockázatú legyen. Tapasztalataik szerint folyamatosan csökken a bankbetétek népszerűsége, előretörtek az életbiztosítások és töretlenül bővül a lakástakarék-konstrukciók aránya, ennek ellenére azonban továbbra is nagyon sokan tartják készpénzben a megtakarításukat. A kutatásban megkérdezettek 27 százaléka így takarékoskodott.

Kérdésed van a különböző megtakarítási formákkal kapcsolatban? Kíváncsi vagy, mibe fektesd a nehezen összespórolt pénzed? Írd meg a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre. Tematikus hetünk utolsó cikkében a TakarékBank szakértői válaszolnak a legérdekesebb olvasói levelekre.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. január 30. 16:44
Az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a magán egészségügybe járók száma. A szolgáltatásokért zsebből f...
MEDIA1  |  2023. január 30. 15:33
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata alapján az eMAG webáruház üzemeltetője megszegte egyes k...
Holdblog  |  2023. január 30. 12:21
A 2023-ra vonatkozó globális növekedési prognózisok szerint idén az elmúlt harminc év harmadik leggy...
MNB Intézet  |  2023. január 30. 10:42
Do editors and reviewers have strong preferences for statistically significant estimation results? T...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?