12 °C Budapest

Mibe tegyem most a pénzem? Van élet a brókerbotrány után

2015. április 4. 07:00

A közelmúlt bróker-és bankbotrányai után valószínűleg sokakban merül fel a kérdés: még mindig biztonságos bankban tartani a pénzünket? Vannak azonban olyan rövid és középtávú megtakarítási formák, aminek a kifizetését az állam garantálja, vagy erős központi felügyelet alatt áll. Hova  vigyük most a pénzünket?

Az elmúlt hetek pénzügyi botrányai (Buda-Cash, DRB bankcsoport, Quaestor) miatt sokan elbizonytalanodtak. Nem tudják, mibe fektethetik a pénzüket, melyek azok a pénzügyi termékek, amelyek biztonságosak, mégis könnyen, mindenki számára elérhetőek.

Ilyen helyzetekben megnő azok száma, akik kerülik a bankokkal való kapcsolatot: vannak olyanok, akik ingatlanba, műkincsbe, nemesfémbe fektetnek. Ezek azonban általában nehezen érhetőek el a magyar kisbefektetők számára, ezért a Pénzcentrum összegyűjtött néhány olyan lehetőséget, amelynél garantáltan biztonságban tudhatjuk a pénzünket - és az átlagos magyar családok is hozzáférhetnek.

Biztonságos megtakarítás az állampapír

A kötvényekkel szemben az állampapírok visszafizetését a magyar állam garantálja, ugyanis ezek megvásárlásával tulajdonképpen az államnak adunk kölcsön pénzt.

Az állampapíroknak számos formája van, így például a Kamatozó Kincstárjegyeket akár a postán is megvásárolhatjuk, míg a kifejezetten lakosságnak szóló államkötvények (a Prémium és Bónusz Magyar Államkötvények) pedig futamidejükkel jól illeszkednek a hosszú távú megtakarítási tervekhez. Az állampapírokat lehetőségünk van közvetlenül a Magyar Államkincstáron (MÁK) keresztül megvásárolni.

A bankok garantálják a betéteket

Többek között az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) nyújtotta 100 ezer eurós (kb. 30 millió forint) garancia miatt keresettek még mindig a bankbetétek.

Lényeges, hogy az OBA működését az Állami Számvevőszék ellenőrzi, vagyis a szervezet felett jelentős az állami kontroll.

A betétek egyébként olyan, fix kamatozású, biztonságos megtakarítási formák, amelyek tradicionálisan népszerűek a magyar lakosság körében - még a jelenlegi alacsony kamatok mellett is.

Persze bankok is mehetnek csődbe, azonban szakértők szerint, ha kellően tőkeerős szolgáltatót választunk magunknak, akkor a pénzünk nagyobb biztonságban lehet.

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója arról beszélt az RTL Magyarul Balóval című műsorában, hogy amiatt, hogy az OTP rendszerszintű kockázatot hordozó, vagyis olyan bank, amelynek esetleges nem megfelelő működése, vagy összeomlása egy egész országra veszélyt jelent - a jogszabályoknak megfelelően szinte minden nap ellenőrzi a felügyelet, minden riportot, előterjesztést be kell küldeniük, és heti helyszíni ellenőrzések is vannak. "Ez rendben van, mert akinek nincs titkolnivalója, az nyugodtan néz az ellenőrzések elé".

Akár adómentesen is

Akár állampapírba fektetjük a pénzünket, akár a bankbetét mellett tesszük le a voksunkat érdemes elgondolkodni azon, hogy több évre kötelezzük el magunkat, amiért cserébe mentesülhetünk a kamatadó és az egészségügyi hozzájárulás (EHO) megfizetésétől. Ehhez csak annyi a teendőnk, hogy értékpapír számla (vagy folyószámla) helyett Tartós Befektetési Szerződést (TBSZ) nyitunk. Ennek két fajtája is van:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • a befektetési számla és
  • a betéti számla

A befektetési számlára értékpapírokat (pl: állampapírokat) vásárolhatunk, míg a betéti számlán hosszú távú (akár öt éves) bankbetéteket köthetünk le.

A TBSZ legnagyobb előnye, hogy a három éves első lekötési időszak után felvett pénz után nem kell megfizetnünk az EHO-t (6 százalék) és a kamatadó is 16-ról 10 százalékra csökken, ha pedig további két évet várunk, akkor teljes kamatadó-mentességet is élvezünk.

Mire teszünk félre most?

A magyar családok több mint fele a váratlan kiadásokra (55 százalék) készül fel a megtakarításaikkal, és nem sokkal vannak tőlük lemaradva azok, akik nyugdíjra tesznek félre (49 százalék). Népszerű cél még a gyermekek jövőjére takarékoskodni, erre a magyarok 39 százaléka gondol előre.


Jelenleg a forintbetétek a legnépszerűbb megtakarítási formák, de nem sokkal lemaradva tőlük az életbiztosítással takarékoskodók következnek, az önkéntes nyugdíjpénztárakat pedig a magyarok egyharmada választja. Meglepő, hogy minden ötödik magyar készpénzben tesz félre, ami azt jelzi, hogy sokan még mindig nem bíznak meg semmilyen pénzintézetben.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. február 27. 16:03
Már elérhető az RTL+ előfizetői számára a Miért a kutya a legjobb barátunk? című, az RTL saját gyárt...
Bankmonitor  |  2024. február 27. 11:55
A tavalyi év kifejezetten rosszul sikerült ingatlanpiaci és lakáshitelezési szempontból, köszönhetőe...
MNB Intézet  |  2024. február 27. 10:28
Az emberi tényező okozta tévedések lehetősége része a tudományos folyamatnak. Mi történik, ha egy tu...
Holdblog  |  2024. február 26. 12:01
Az infláció jelentős aggodalom és vita tárgyát képezi mind közgazdasági, mind pénzügyi körökben (is)...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 27. kedd
Edina
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm