27 °C Budapest
Mibe tegyem most a pénzem? Van élet a brókerbotrány után

Mibe tegyem most a pénzem? Van élet a brókerbotrány után

2015. április 4. 07:00

A közelmúlt bróker-és bankbotrányai után valószínűleg sokakban merül fel a kérdés: még mindig biztonságos bankban tartani a pénzünket? Vannak azonban olyan rövid és középtávú megtakarítási formák, aminek a kifizetését az állam garantálja, vagy erős központi felügyelet alatt áll. Hova  vigyük most a pénzünket?

Az elmúlt hetek pénzügyi botrányai (Buda-Cash, DRB bankcsoport, Quaestor) miatt sokan elbizonytalanodtak. Nem tudják, mibe fektethetik a pénzüket, melyek azok a pénzügyi termékek, amelyek biztonságosak, mégis könnyen, mindenki számára elérhetőek.

Ilyen helyzetekben megnő azok száma, akik kerülik a bankokkal való kapcsolatot: vannak olyanok, akik ingatlanba, műkincsbe, nemesfémbe fektetnek. Ezek azonban általában nehezen érhetőek el a magyar kisbefektetők számára, ezért a Pénzcentrum összegyűjtött néhány olyan lehetőséget, amelynél garantáltan biztonságban tudhatjuk a pénzünket - és az átlagos magyar családok is hozzáférhetnek.

Biztonságos megtakarítás az állampapír

A kötvényekkel szemben az állampapírok visszafizetését a magyar állam garantálja, ugyanis ezek megvásárlásával tulajdonképpen az államnak adunk kölcsön pénzt.

Az állampapíroknak számos formája van, így például a Kamatozó Kincstárjegyeket akár a postán is megvásárolhatjuk, míg a kifejezetten lakosságnak szóló államkötvények (a Prémium és Bónusz Magyar Államkötvények) pedig futamidejükkel jól illeszkednek a hosszú távú megtakarítási tervekhez. Az állampapírokat lehetőségünk van közvetlenül a Magyar Államkincstáron (MÁK) keresztül megvásárolni.

A bankok garantálják a betéteket

Többek között az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) nyújtotta 100 ezer eurós (kb. 30 millió forint) garancia miatt keresettek még mindig a bankbetétek.

Lényeges, hogy az OBA működését az Állami Számvevőszék ellenőrzi, vagyis a szervezet felett jelentős az állami kontroll.

A betétek egyébként olyan, fix kamatozású, biztonságos megtakarítási formák, amelyek tradicionálisan népszerűek a magyar lakosság körében - még a jelenlegi alacsony kamatok mellett is.

Persze bankok is mehetnek csődbe, azonban szakértők szerint, ha kellően tőkeerős szolgáltatót választunk magunknak, akkor a pénzünk nagyobb biztonságban lehet.

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója arról beszélt az RTL Magyarul Balóval című műsorában, hogy amiatt, hogy az OTP rendszerszintű kockázatot hordozó, vagyis olyan bank, amelynek esetleges nem megfelelő működése, vagy összeomlása egy egész országra veszélyt jelent - a jogszabályoknak megfelelően szinte minden nap ellenőrzi a felügyelet, minden riportot, előterjesztést be kell küldeniük, és heti helyszíni ellenőrzések is vannak. "Ez rendben van, mert akinek nincs titkolnivalója, az nyugodtan néz az ellenőrzések elé".

Akár adómentesen is

Akár állampapírba fektetjük a pénzünket, akár a bankbetét mellett tesszük le a voksunkat érdemes elgondolkodni azon, hogy több évre kötelezzük el magunkat, amiért cserébe mentesülhetünk a kamatadó és az egészségügyi hozzájárulás (EHO) megfizetésétől. Ehhez csak annyi a teendőnk, hogy értékpapír számla (vagy folyószámla) helyett Tartós Befektetési Szerződést (TBSZ) nyitunk. Ennek két fajtája is van:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

  • a befektetési számla és
  • a betéti számla

A befektetési számlára értékpapírokat (pl: állampapírokat) vásárolhatunk, míg a betéti számlán hosszú távú (akár öt éves) bankbetéteket köthetünk le.

A TBSZ legnagyobb előnye, hogy a három éves első lekötési időszak után felvett pénz után nem kell megfizetnünk az EHO-t (6 százalék) és a kamatadó is 16-ról 10 százalékra csökken, ha pedig további két évet várunk, akkor teljes kamatadó-mentességet is élvezünk.

Mire teszünk félre most?

A magyar családok több mint fele a váratlan kiadásokra (55 százalék) készül fel a megtakarításaikkal, és nem sokkal vannak tőlük lemaradva azok, akik nyugdíjra tesznek félre (49 százalék). Népszerű cél még a gyermekek jövőjére takarékoskodni, erre a magyarok 39 százaléka gondol előre.


Jelenleg a forintbetétek a legnépszerűbb megtakarítási formák, de nem sokkal lemaradva tőlük az életbiztosítással takarékoskodók következnek, az önkéntes nyugdíjpénztárakat pedig a magyarok egyharmada választja. Meglepő, hogy minden ötödik magyar készpénzben tesz félre, ami azt jelzi, hogy sokan még mindig nem bíznak meg semmilyen pénzintézetben.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?