Mibe tegyem most a pénzem? Van élet a brókerbotrány után

2015. április 4. 07:00

A közelmúlt bróker-és bankbotrányai után valószínűleg sokakban merül fel a kérdés: még mindig biztonságos bankban tartani a pénzünket? Vannak azonban olyan rövid és középtávú megtakarítási formák, aminek a kifizetését az állam garantálja, vagy erős központi felügyelet alatt áll. Hova  vigyük most a pénzünket?

Az elmúlt hetek pénzügyi botrányai (Buda-Cash, DRB bankcsoport, Quaestor) miatt sokan elbizonytalanodtak. Nem tudják, mibe fektethetik a pénzüket, melyek azok a pénzügyi termékek, amelyek biztonságosak, mégis könnyen, mindenki számára elérhetőek.

Ilyen helyzetekben megnő azok száma, akik kerülik a bankokkal való kapcsolatot: vannak olyanok, akik ingatlanba, műkincsbe, nemesfémbe fektetnek. Ezek azonban általában nehezen érhetőek el a magyar kisbefektetők számára, ezért a Pénzcentrum összegyűjtött néhány olyan lehetőséget, amelynél garantáltan biztonságban tudhatjuk a pénzünket - és az átlagos magyar családok is hozzáférhetnek.

Biztonságos megtakarítás az állampapír

A kötvényekkel szemben az állampapírok visszafizetését a magyar állam garantálja, ugyanis ezek megvásárlásával tulajdonképpen az államnak adunk kölcsön pénzt.

Az állampapíroknak számos formája van, így például a Kamatozó Kincstárjegyeket akár a postán is megvásárolhatjuk, míg a kifejezetten lakosságnak szóló államkötvények (a Prémium és Bónusz Magyar Államkötvények) pedig futamidejükkel jól illeszkednek a hosszú távú megtakarítási tervekhez. Az állampapírokat lehetőségünk van közvetlenül a Magyar Államkincstáron (MÁK) keresztül megvásárolni.

A bankok garantálják a betéteket

Többek között az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) nyújtotta 100 ezer eurós (kb. 30 millió forint) garancia miatt keresettek még mindig a bankbetétek.

Lényeges, hogy az OBA működését az Állami Számvevőszék ellenőrzi, vagyis a szervezet felett jelentős az állami kontroll.

A betétek egyébként olyan, fix kamatozású, biztonságos megtakarítási formák, amelyek tradicionálisan népszerűek a magyar lakosság körében - még a jelenlegi alacsony kamatok mellett is.

Persze bankok is mehetnek csődbe, azonban szakértők szerint, ha kellően tőkeerős szolgáltatót választunk magunknak, akkor a pénzünk nagyobb biztonságban lehet.

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója arról beszélt az RTL Magyarul Balóval című műsorában, hogy amiatt, hogy az OTP rendszerszintű kockázatot hordozó, vagyis olyan bank, amelynek esetleges nem megfelelő működése, vagy összeomlása egy egész országra veszélyt jelent - a jogszabályoknak megfelelően szinte minden nap ellenőrzi a felügyelet, minden riportot, előterjesztést be kell küldeniük, és heti helyszíni ellenőrzések is vannak. "Ez rendben van, mert akinek nincs titkolnivalója, az nyugodtan néz az ellenőrzések elé".

Akár adómentesen is

Akár állampapírba fektetjük a pénzünket, akár a bankbetét mellett tesszük le a voksunkat érdemes elgondolkodni azon, hogy több évre kötelezzük el magunkat, amiért cserébe mentesülhetünk a kamatadó és az egészségügyi hozzájárulás (EHO) megfizetésétől. Ehhez csak annyi a teendőnk, hogy értékpapír számla (vagy folyószámla) helyett Tartós Befektetési Szerződést (TBSZ) nyitunk. Ennek két fajtája is van:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • a befektetési számla és
  • a betéti számla

A befektetési számlára értékpapírokat (pl: állampapírokat) vásárolhatunk, míg a betéti számlán hosszú távú (akár öt éves) bankbetéteket köthetünk le.

A TBSZ legnagyobb előnye, hogy a három éves első lekötési időszak után felvett pénz után nem kell megfizetnünk az EHO-t (6 százalék) és a kamatadó is 16-ról 10 százalékra csökken, ha pedig további két évet várunk, akkor teljes kamatadó-mentességet is élvezünk.

Mire teszünk félre most?

A magyar családok több mint fele a váratlan kiadásokra (55 százalék) készül fel a megtakarításaikkal, és nem sokkal vannak tőlük lemaradva azok, akik nyugdíjra tesznek félre (49 százalék). Népszerű cél még a gyermekek jövőjére takarékoskodni, erre a magyarok 39 százaléka gondol előre.


Jelenleg a forintbetétek a legnépszerűbb megtakarítási formák, de nem sokkal lemaradva tőlük az életbiztosítással takarékoskodók következnek, az önkéntes nyugdíjpénztárakat pedig a magyarok egyharmada választja. Meglepő, hogy minden ötödik magyar készpénzben tesz félre, ami azt jelzi, hogy sokan még mindig nem bíznak meg semmilyen pénzintézetben.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm