Sokat bukhatsz, ha neked is tavaly utalták a decemberi fizetést

Pénzcentrum
2015. január 4. 07:00

Az iskolák mellett sok cég is átutalta a decemberi béreket a két ünnep között. Ez viszont rossz hír lehet azoknak, akiknek havi rendszeres jóváírásra van szükségük ahhoz, hogy megkapják a számlacsomagjuk által nyújtott havidíjkedvezményeket. De vajon melyik bankok kedveznek a bérüket még idén megkapó ügyfeleknek?

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) tájékoztatása szerint a pedagógusok bérét még 2014-ben átutalta a Klebersberg Intézményfenntartó Központ (KLIK). Emellett sok vállalatnál is előrehozták a bérek utalását a két ünnep közötti időszakra.

A probléma ezzel az lehet, hogy egyes bankszámlacsomagok esetében a kedvezményes havidíj feltétele, hogy adott hónapban érkezzen munkabér vagy jóváírás a számlára.

Emiatt megkérdeztük a KLIK-et, ismerik-e a problémát, és amennyiben igen, akkor kompenzálják-e az érintetteket. A kérdéseinkre a következő választ kaptuk:

A KLIK az esedékes munkabérek kifizetésénél a kollektív szerződésben foglaltaknak megfelelően járt el, így biztosítva azt, hogy minden munkavállaló a tárgyhónapot követő hónap 5. napjáig megkapja havi illetményét. A január eleji munkaszüneti napok miatt azonban ez csak decemberi utalással volt teljesíthető.

Vagyis nem tudtuk meg, hogy az általunk vázolt probléma ismert-e számukra, sem azt, hogy kapnak-e kompenzációt az érintett pedagógusok.

Hol van szükség kompenzációra?

Megkérdeztünk bankokat arról, hogy ilyen esetben milyen útmutatást tudnak nyújtani az ügyfeleknek, figyelembe veszik-e azt, hogy korábban érkezik a fizetés és eszerint számítják-e a januári havidíjat. Jellemzően a bankok nem büntetik az ügyfeleket amiatt, hogy korábban kapják meg a bérüket, de akad olyan bank, akinek az ügyfelei rosszul járnak.

KATTINTS! Ennyit dolgozik a minimálbérért Kelemen Anna

A K&H Banknál például főszabály szerint naptári hónapot vesznek figyelembe. Azonban, ha nagyobb összeget tartunk a számlán, akkor nem szükséges beérkező jövedelem (a minimum számlacsomag esetében ez 750 ezer forint). Ha a feltételek egyike sem teljesül, akkor viszont az ügyfél nem jogosult a havidíj kedvezményre,

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

vagyis a pénzintézet ügyfelei valószínűleg magasabb számlavezetési díjra számíthatnak január hónapban.

Az OTP legnépszerűbb számlacsomagjainál jellemzően két vagy három hónapra visszatekintve történik a jövedelemjóváírás feltételének figyelése. Emiatt a bank ügyfeleinek várhatóan nem okoz gondot a korai utalás.

KATT! Perverz gyerekjáték verte ki a biztosítékot karácsonykor

Az MKB-nál a nemrég bevezetett szolgáltatáscsomagoknál nem naptári hónapot vizsgálnak a feltétel teljesülésénél, hanem a jóváírások összegét havonta, a tárgyhónapot megelőző hónap 20-ától tárgyhónap 19-éig terjedő időszakra vonatkozóan vizsgálja. Emiatt a korai utalás nem okoz gondot a hitelintézet ügyfeleinek.

Hasonló a feltétel teljesülésének szisztémája az FHB-nál, mint az MKB-nál, annyi a különbség, hogy a fordulónap minden hónap 15-e. Ennek köszönhetően megkapják a szokásos havidíj-kedvezményt, akik náluk vezetik a számlájukat.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 29. 15:51
Egy, a magyar miniszterelnökkel folytatott sajtóbeszélgetésen résztvevő német újságíró megírta, hogy...
Bankmonitor  |  2023. január 29. 12:20
A jelen gazdasági helyzet nem éppen könnyű terep. Legyen szó bármilyen élethelyzetről, mindenkinek é...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?