27 °C Budapest
Nem akarsz adót fizetni? Ezzel megúszhatod

Nem akarsz adót fizetni? Ezzel megúszhatod

2014. december 8. 06:00

A kamatadó és az egészségügyi hozzájárulás bevezetésével a megtakarításaink hozamának közel negyedét be kell fizetnünk az államnak. Vannak azonban olyan kivételes banki termékek, amikkel megúszhatjuk ezeket a terheket, viszont ezért cserébe hosszú távra kell félretenni a pénzünket. Megmutatjuk, hogy melyik az a szabadon felhasználható megtakarítás, ami teljes kamatadó és EHO mentességet biztosít.

Akár rendszeres megtakarítást szeretnénk indítani, akár egyszeri nagyobb összeghez jutunk hozzá a pénzünk biztonságos elhelyezésére kiváló lehetőséget nyújt a Tartós Befektetési Szerződés (TBSZ), ugyanis egyszerre többféle befektetési formát is tarthatunk a számlánkon, amely ráadásul a feltételek teljesítése mellet adó- és járulékmentességet is biztosít.

Milyen adókat úszhatunk meg a TBSZ-szel?

A TBSZ nyitásával elsősorban a kamatadó és az egészségi hozzájárulás (EHO) fizetését úszhatjuk meg, de ennek természetesen vannak feltételei, a számla ugyanis nem azonnal adja a kedvezményeket.

A számlanyitás első éve (naptári év) az úgynevezett felhalmozási időszak, amikor a számlára befizetünk pénzt és azt befektetjük igényünk szerint. A naptári év lezárulta után jön a lekötési időszak, ami három plusz két évig tart. Ha későbbi évben, években is befizetnénk a számlánkra, akkor minden évben új számlát kell nyitnunk, amelynek a felhalmozási időszaka újraindul.


Lényeges, hogy a lekötés azt jelenti, hogy az első 3 évben a pénzünket nem tudjuk felvenni adó- és járulékmentesen a számláról, viszont a befektetéseinket váltogathatjuk, vagyis az államkötvények helyett vehetünk befektetési alapokat, vagy akár részvényeket is, míg a betéti típusú TBSZ-eknél különféle futamidejű és kamatozású betétek között választhatunk. A pénzünkhöz először három év után juthatunk hozzá úgy, hogy kedvezményt kapunk, ekkor ugyanis lehetőség van a pénz egy részének vagy egészének felvételére. Három év után már nem kell megfizetni a hat százalékos EHO-t és a kamatadó mértéke is lecsökken 16 százalékról 10 százalékra.

Az igazán jelentős kedvezményt viszont akkor kaphatjuk meg, ha öt évet várunk, ugyanis ekkor már az EHO mentesség mellett kamatadó-mentességet is kapunk. Amire érdemes figyelni, hogy a második évben nyitott újabb számlára tett befizetések csak egy évvel elcsúsztatva lesznek tehermentesek, míg a két évvel későbbi, következő TBSZ-be tett megtakarítások adó- és járulékmentessége két évvel csúszik.

Kinek érdemes TBSZ-t nyitnia?

Két fajta TBSZ található meg a pénzintézetek kínálatában:

  • A Betéti számla
  • Az értékpapírszámla

A betéti számlán alapvetően bankbetétekbe tehetjük a befizetett összegeket, amelyek így kamatoznak, és a három vagy öt év végén adó- és járulékmentesen felvehetőek. A jelenlegi alacsony kamatszintek miatt azonban ügyelni kell arra, hogy jól válasszunk és aztán mindig a megfelelő betétbe kössünk le, hogy valóban megérje betétben tartani a pénzt, a megtakarítás hozamának persze itt is kedvez a hosszútávon érvényesülő adó- és járulékkedvezmény. A három éven belüli pénzkivétel esetén pedig ugyanazokat a közterheket kell kifizetni, mintha szimpla bankbetétekben kamatoztattuk volna addig a pénzünket.

A másik lehetőség, hogy az értékpapírszámlát választjuk, ami még nagyobb szabadságot nyújt. Ugyan erről a számláról nem tudunk betétet lekötni (és a két számlatípus között nincs átjárhatóság sem), viszont széles befektetési lehetőségek közül választhatunk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A bankbetét egyik legjobb alternatívája lehet a pénzpiaci befektetési alap, amely hasonló kockázatot és hozamot ad, mint a betétek. A TBSZ-en az állampapírok megvásárlására is van mód, igaz, hogy némelyik ilyen, az államot finanszírozó papír eleve EHO mentességet nyújt, mégis, ha hosszú távban gondolkodunk, akkor itt a 16 százalékos kamatadót sem kell kifizetnünk. A TBSZ igazi vonzereje sokak számára azonban a tartós számlákhoz fejlesztett, kimondottan ahhoz igazított banki kötvényekben, jelzáloglevelekben rejlik, amelyek a futamidő és a kamatfizetések gyakoriságában is sokszor igazodnak a TBSZ-hez. Vannak olyan értékpapírok, amelyek csak a lejáratkor fizetnek kamatot, így nem kell a rendszeres (negyedéves, éves) kamatfizetések után az újrabefektetésekről intézkedni.

Az elmúlt években bevezetett lakossági államkötvények, Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) és a Bónusz Magyar Államkötvény (BMÁK) futamideje ráadásul úgy lett megállapítva, hogy a TBSZ futamidejéhez igazodik. A PMÁK-ot 3 és 5 éves futamidővel, míg a BMÁK-ot 4, 6 és 10 éves futamidő mellett vásárolhatjuk meg.

A befektetési alapok vagy részvények iránt érdeklődő befektetőknek is érdemes a TBSZ-t választani, ha legalább három éves távban gondolkodnak, hiszen ezeknél jóval nagyobb kedvezményeket kapunk, hiszen nem csak a kamatadót, hanem az EHO-t is megspóroljuk.

Annak éri meg tehát ilyen számlát nyitnia, aki legalább három éves megtakarítási időben gondolkodik, de aki még nem teljesen biztos abban, hogy legalább 3 évig valóban nélkülözni tudja e megtakarítását, annak is érdemes lehet, hiszen az adóelőny és az ehómentesség lehetőségén kívül, egy normál értékpapírszámlához, takarékszámlához képest nem veszít semmit.

Vannak olyan termékek a piacon, amelyek fix, magas hozammal kecsegtetnek, akár hasonló időtávon, azonban a TBSZ nagy előnye, hogy sok állami támogatott termékkel szemben szabad felhasználású. Aki tehát nem a gyermekének szeretne félretenni Start-számlán, nem lakásra spórolna lakástakarékpénztárban, és nem is a nyugdíjára elő-takarékoskodna (NYESZ, ÖNYP, Nyugdíjbiztosítás) annak a TBSZ kiváló megtakarítási lehetőséget nyújt.

Természetesen ezúttal is várjuk olvasóink kérdéseit, amelyeket pénteken az FHB Bank szakértői válaszolnak meg. Címünk: penzcentrum@penzcentrum.hu.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 15. 20:01
Egy új ni mentorral és egy új szabállyal érkezik a zenei tehetségkutató az RTL Klubra.
KonyhaKontrolling  |  2022. augusztus 15. 08:35
Az elmúlt hetekben több olyan változással kellett szembenéznünk, amelyek érthet módon szorongást, ak...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 15. 07:27
A bankszámla már a mindennapok részévé vált, ahogy az is, hogy a szolgáltatásért havonta kisebb, nag...
Holdblog  |  2022. augusztus 15. 06:02
Milyen lehetséget láttok a megújulóenergia-szektorban, ahova az Európai Unió most nagyon sok pénzt i...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?