13 °C Budapest
Tarol a régi trükk: pillanatok alatt nyúlják le a pénzt a számládról

Tarol a régi trükk: pillanatok alatt nyúlják le a pénzt a számládról

Pénzcentrum
2014. augusztus 19. 17:11

Még mindig meglepően sokan írják fel a PIN kódjukat a kártyájukra vagy pénztárcájukba, ráadásul a legtöbben könnyen kitalálható számsort választanak a bankkártyájuk védelmére. Ezzel pedig mi magunk könnyítjük meg a tolvajok dolgát, miközben biztosak lehetünk benne, hogy a saját gondatlanságunk miatt egy fillért sem fogunk viszontlátni a bankunktól.

A Nyíregyházi Rendőrkapitányság ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást lopás miatt. Egy nyíregyházi áruház parkolójában egy nő pénztárcáját vitték el, a benne lévő bankkártyáival és a hozzájuk tartozó PIN kódokkal együtt.  A lopott kártyákkal egy férfi jogosulatlanul pénzt vett fel, amiről a bankjegykiadó automata biztonsági kamerája felvételeket rögzített.

Őt keresik a zsaruk. Amennyiben felismered, úgy hívd a 06/42 524 600-as telefonszámot! Fotó: police.hu


Időről-időre érkeznek bejelentések a rendőrséghez hasonló esetekben. A közelmúltban például Debrecenben történt hasonló eset: ott is egy ellopott bankkártyával tudott a tettes készpénzt felvenni ATM-ekből.

Visszakaphatják ilyenkor az áldozatok a pénzt?

Kevesen tudják, hogy ilyen esetekben (amikor az ellopott kártya PIN kódját használva tudják megkopasztani a bankszámlánkat)

a bank várhatóan nem fogja megtéríteni a kárunkat.

Így nemcsak az igen borsos, akár 15-20 ezer forintos kártyaletiltási-és pótlási díjat kell majd megfizetnünk, hanem bizony a veszteségek is minket terhelnek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A bankok általános szerződési feltételeiben ugyanis külön kikötik, hogy a kártyatulajdonos gondatlan magatartása következtében bekövetkező visszaélésekért nem viselik a felelősséget. Ilyen lehet például, amikor

  • a felírt PIN kódot a kártyával egy helyen tartjuk a pénztárcánkban
  • a kártyára írjuk fel a PIN kódot
  • személyes adatokból (születési dátum) kikövetkeztethető a kód
  • vagy esetleg könnyen kitalálható (1234, 1111)


Ilyenkor igen kicsi a valószínűsége, hogy a pénzünkből bármennyit is viszontlássunk. Ezenfelül arra is érdemes odafigyelni, hogy például a sorban mögöttünk állók fizetéskor ne tudják lelesni, hogy mely gombokat nyomjuk meg a bolti terminálon vagy az ATM-en.

Ha bebizonyosodik, hogy harmadik félnek kiadtuk bármely azonosítónkat (PIN kód, kártyaszám, lejárati dátum), akkor szintén nem fog fizetni a bank. A Budapest Bank lapunknak küldött válaszából is az derül ki, hogy a visszaélésekre jórészt a kártyák tárolása és a PIN kód kezelésére vonatkozó szabályok be nem tartása teremti meg a lehetőséget. Tehát a legfontosabb, hogy mind a bankkártyát, mind pedig a PIN kódot biztonságosan és körültekintően kezeljük.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?