14 °C Budapest

Ötmilliárd forintnyi nyugdíjpénzt keresnek

2013. január 24. 09:15

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) már közel egy évvel ezelőtt lezárta a magánnyugdíjpénztárak átvizsgálását, három pénztár esetében találtak is visszaéléseket. A rendőrség viszonylag gyorsan lépett az ügyben, 2012 májusában vizsgálat indult az Aegon ellen, ötmilliárd forint értékre elkövetett hűtlen kezelés gyanúja miatt. Tavaly év végén az események felgyorsítása miatt a Kehi azt akarta elérni, hogy a PSZÁF is indítson eljárást, azonban egyelőre erre nem került sor - írja a Magyar Nemzet.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a tavaly elkészült vizsgálatában több pénztárnál is visszaéléseket talált. A működés átvizsgálását követően három esetben is ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek hűtlen kezelés gyanújával, az érintett pénztárak között volt az Aegon, az AXA és az Erste. Az Aegon ellen 2012 májusában a Budapesti Rendőrfőkapitányság indított nyomozást különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt, amelynek mértéke a vádak szerint ötmilliárd forint volt.

A Magyar Nemzet mai számában arról számolt be, hogy nem feltétlenül haladt olyan hatékonysággal az ügy kivizsgálása, ahogy azt korában sejteni lehetett, a Kehi 2012 végén arra kérte a PSZÁF-ot, hogy közérdekű igényérvényesítési keresetet indítson, azonban ezt egyelőre a szervezet nem fogadta be. A lap szerint többször történt egyeztetés a két intézmény között, viszont az együttműködés akadozik, pedig a vádak szerint az Aegon tagjainak közel 5 milliárd forinttal lett volna olcsóbb a pénztár fenntartása, ha a vagyonkezelőt a pénztár a szektorban megszokott átlagos díjakkal számoltak volna.

Kormány közeli források szerint a Kehi elnöke, Gaál Szabolcs Barna többször is felhívta a PSZÁF-elnök figyelmét, hogy a vizsgálataik nyomán számos olyan bizonyítékot tártak fel, ami megfelelő alapot adhatna ahhoz, hogy a felügyelet hatáskörébe tartozó eljárást lefolytassák és a szükséges intézkedéseket megtegyék. A forrás szerint elsősorban az Aegon esetében látják indokoltnak az eljárás elindítását, arról nincs információ, hogy a másik két pénztár esetében milyen álláspontot képvisel a Kehi.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 11:54
A Médiatanács szerint megsértette a médiatörvényt a Trendmania című műsor.
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Holdblog  |  2024. április 25. 06:51
Soft landing, azaz puha landolás. A végső kimenetel, amiben a 2021 végi, első poszt-Covid inflációs...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem