Milliárdok lapulnak a magyar fiókok mélyén

Pénzcentrum
2013. január 9. 12:08

Fontos határidő jár le február végén: a 2008. március 1-jén forgalomból bevont 1 és 2 forintosokat 2013. február 28-ig váltják át a kereskedelmi bankok, a posta és a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Érdemes a fiókok mélyére nézni, milliárdok vannak még nálunk.

Másfél hónapig lehet még átváltani az 1 és 2 forintos érméket törvényes fizetőeszközre. A 2008. március 1-jén forgalomból bevont (egyrészt mert sokan a pénztárnál hagyták vagy befőttesüvegben gyűjtötték ezeket az érméket, másrészt túl költséges volt az előállításuk) 1 és 2 forintosokat már csak 2013. február 28-ig váltják át a kereskedelmi bankok, a posta és a Magyar Nemzeti Bank. Ezen időpontot követően − a törvényi szabályozásnak megfelelően − átváltásra nem lesz lehetőség. A vissza nem váltott 1 és 2 forintos érmék együttes értéke még mindig közel 2,2 milliárd forint - tájékoztat az MNB tavaly novemberi jelentésében.

Fontos tudni, hogy február végéig névértéken váltják át az 1 és 2 forintos címletű érméket. Az átvétel és a kifizetés minden esetben a legkisebb törvényes fizetőeszköz címlettel, azaz öt forinttal, illetve annak többszörösével kifizethető összegben történik. Eszerint az 1, 2, 3, 4 forintra végződő összegből 1, 2, 3, 4 forintot, a 6, 7, 8, 9 forintra végződő összegből szintén 1, 2, 3, 4 forintot a pénztáros nem vesz át.

Az 5 forintosokat használjuk leginkább

Az MNB jelentése szerint 2012 szeptember végén mintegy 1266 millió darab érme volt forgalomban 48 milliárd forint értékben. Mennyiségét tekintve az 5 forintosból van a legtöbb forgalomban, 416 millió darab. A 10 forintosokból 268 milliót használunk, míg a 20 forintosokból 226 millió van forgalomban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 22:12
Nyolcvanegy éves korában meghalt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művés...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25