5 °C Budapest

Magyar családok ezrei várnak erre

Pénzcentrum
2012. október 9. 18:37

Formai hiba miatt nem hitelesítette az Országos Választási Bizottság (OVB) a közösségi köldökzsinórvér-bank létrehozását célzó országos népi kezdeményezést, mert a testület nem találta egyértelműnek annak megfogalmazását. A kezdeményezők Országgyűlési Határozatot sürgetnek a Magyar Közösségi Köldökzsinórvér Bank létrehozásáról.

Több bizottsági tag is fontos és hasznos kezdeményezésnek tartja egy központi köldökzsinórvér-bank létrehozását, mivel egy ilyen intézmény az államnak is komoly megtakarítást hozna, mert az egészségügyben feleslegessé tenne drága kórházi kezeléseket. A kezdeményező az OVB-nek írt levelében egyebek mellett azzal érvelt, hogy "a vérképzőszervi betegségben szenvedők jelentős számának adna esélyt a gyógyulásra, ha Magyarországon is működne közösségi köldökzsinórvér őssejt bank", ahol mélyhűtött állapotban őriznék a vért. Utalt arra, hogy a köldökzsinórban található vér olyan őssejteket tartalmaz, amelyeket szükség esetén súlyos betegségek gyógyítására lehetne felhasználni.

Végül szoros, 3 igen , 4 nem arányú szavazással azért utasította el az OVB a kezdeményezést, mert nem egyértelmű a megfogalmazása, és nem azt kezdeményezi, hogy az Országgyűlés vegye napirendjére az ügyet, hanem konkrét határozathozatalt sürget. A benyújtott, nem hitelesített kérdés így szól: "Kérjük, hogy a T. Országgyűlés mihamarabb hozzon határozatot a Magyar Közösségi Köldökzsinórvér Bank létrehozásáról!"

Mivel az OVB nem a kezdeményezés célja miatt utasította el a hitelesítést, ezért ha azt megfelelően átfogalmazva újra benyújtják, elképzelhető, hogy a következő határozathozatalnál már többséget kap.

A köldökzsinórvér tárolására több privát intézményben is van mód, az árak azonban meglehetősen borsosak. Ha 20 évig szeretnénk tárolni a köldökzsinórvért, akkor nagyjából 350 ezer forintot kell érte fizetni. Ha viszont a köldökzsinórból nyert őssejteket is meg szeretnénk őrizni, akkor már több mint 500 ezer forintot kell érte fizetni.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. november 26. 13:05
Az intézményi és nagy összegű lakossági betétekre érvényes kamatplafon 2022. november 22-én lépett é...
Holdblog  |  2022. november 26. 06:59
A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 s...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?