11 °C Budapest

Magyar családok ezrei várnak erre

Pénzcentrum
2012. október 9. 18:37

Formai hiba miatt nem hitelesítette az Országos Választási Bizottság (OVB) a közösségi köldökzsinórvér-bank létrehozását célzó országos népi kezdeményezést, mert a testület nem találta egyértelműnek annak megfogalmazását. A kezdeményezők Országgyűlési Határozatot sürgetnek a Magyar Közösségi Köldökzsinórvér Bank létrehozásáról.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Több bizottsági tag is fontos és hasznos kezdeményezésnek tartja egy központi köldökzsinórvér-bank létrehozását, mivel egy ilyen intézmény az államnak is komoly megtakarítást hozna, mert az egészségügyben feleslegessé tenne drága kórházi kezeléseket. A kezdeményező az OVB-nek írt levelében egyebek mellett azzal érvelt, hogy "a vérképzőszervi betegségben szenvedők jelentős számának adna esélyt a gyógyulásra, ha Magyarországon is működne közösségi köldökzsinórvér őssejt bank", ahol mélyhűtött állapotban őriznék a vért. Utalt arra, hogy a köldökzsinórban található vér olyan őssejteket tartalmaz, amelyeket szükség esetén súlyos betegségek gyógyítására lehetne felhasználni.

Végül szoros, 3 igen , 4 nem arányú szavazással azért utasította el az OVB a kezdeményezést, mert nem egyértelmű a megfogalmazása, és nem azt kezdeményezi, hogy az Országgyűlés vegye napirendjére az ügyet, hanem konkrét határozathozatalt sürget. A benyújtott, nem hitelesített kérdés így szól: "Kérjük, hogy a T. Országgyűlés mihamarabb hozzon határozatot a Magyar Közösségi Köldökzsinórvér Bank létrehozásáról!"

Mivel az OVB nem a kezdeményezés célja miatt utasította el a hitelesítést, ezért ha azt megfelelően átfogalmazva újra benyújtják, elképzelhető, hogy a következő határozathozatalnál már többséget kap.

A köldökzsinórvér tárolására több privát intézményben is van mód, az árak azonban meglehetősen borsosak. Ha 20 évig szeretnénk tárolni a köldökzsinórvért, akkor nagyjából 350 ezer forintot kell érte fizetni. Ha viszont a köldökzsinórból nyert őssejteket is meg szeretnénk őrizni, akkor már több mint 500 ezer forintot kell érte fizetni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?