2 °C Budapest

Önkéntes pénztári ellátásra jogosultak a rokkantnyugdíjasok

Pénzcentrum
2012. augusztus 17. 12:15

Nem volt világos, hogy kaphatnak-e az önkéntes pénztárakból nyugdíjat azok az emberek, akiknek 2011. december végéig rokkantsági vagy baleseti rokkantsági nyugdíjat állapítottak meg, hiszen az év eleje óta ez a kategória nem létezik. Az NGM mai állásfoglalása szerint augusztus elejétől rendeződött a pénztártagok helyzete, és a korábban említett tagok jogosultak önkéntes pénztári nyugdíjszolgáltatásra.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az önkéntes kölcsönös biztosítópénztárakról szóló törvény értelmében év eleje óta nem minősül nyugdíjnak a rokkantsági ellátás (rokkantsági nyugdíj), mivel a tavalyi jogszabály-módosítás a rokkantsági nyugdíjat, mint "nyugdíjbiztosítási ellátás" fogalmát megszüntette.

Az Nemzetgazdasági Minisztérium állásfoglalása szerint, a közelmúltban elfogadott (augusztus 1-től hatályos) szabályozás rendezi azon pénztártagok helyzetét, akik részére legkésőbb 2011. december 31. napjáig rokkantsági vagy baleseti rokkantsági nyugdíjat állapítottak meg, ugyanis esetükben a szolgáltatás igénylésének időpontjától függetlenül a 2012. január 1-jét megelőzően hatályos szabályokat kell alkalmazni.

Ez azt jelenti, hogy akik részére tavaly év végéig rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugellátás került megállapításra, az igénylés időpontjától függetlenül jogosultak az önkéntes pénztári nyugdíjszolgáltatásra.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59