4 °C Budapest

Három év után érdemes elfelejteni az árfolyamrögzítést?

Pénzcentrum
2012. február 17. 05:36

Három év után lehet elsőként kiszállni az új árfolyamrögzítésből. Mivel az idővel csökken az elengedett kamattörlesztő nagysága és nő a gyűjtőszámlán halmozódó pénz, amit kamatostól kell visszafizetni, érdemes elgondolkodnunk azon a lehetőségen, hogy nem 60 hónapig törlesztünk fix árfolyamon. Mikor érdemes kilépni a rendszerből, erre keresi a választ a Pénzcentrum.hu elemzése. A kalkulátorunk segítségével pedig magad is kiszámolhatod, mit jelent 3 vagy 5 évig maradni az árfolyamrögzítésben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Általánosan is megfogalmazható, hogy mikor éri meg kilépni az árfolyamrögzítésből: amikor az elhalasztott tőketörlesztés kamata magasabb, mint az elengedett kamattörlesztés. Ez könnyen előfordulhat akkor, ha már csak néhány év van hátra a hitel futamidejéből. Ezt a már eddigi elemzéseinkben is szereplő példahiteleinken mutatjuk be. A számításokhoz a Pénzcentrum.hu Kalkulátorát használjuk, amit itt is megtalálsz.

 


A hitelek futamideje, devizatartozás mértékétől, kamatoktól és a felvétel időpontjától függően eltérő lehet az árfolyamrögzítés kezdeti időpontjában fennálló devizatartozás. Az árfolyamrögzítés kezdetének júliust feltételezve kiszámoltuk, mennyit kell még törleszteni egyes példa hitelek esetében és mennyi a hátralévő futamidő. 

 

A példahitelek adatait beütöttük kalkulátorunkba és 240 CHF/HUF árfolyamot feltételezve a jövőben is kiszámoltuk, hogy mit jelent 3 vagy 5 évig az árfolyamrögzítésben maradni. Évek számával természetesen nő a felhalmozott gyűjtőszámlahitel tartozás és a rögzítés utáni törlesztőrészlet ugrás.

 

 

Kiemeltük azt a két hitelt, melynek törlesztőrészletei leginkább eltérnek a két időtáv esetén. Ez még nem teljesen elég az alapos összahasonlításhoz, hiszen a különböző időpontban esedékes törlesztőrészleteket másként értékeljük. A "'Rövid futamidő hitelt" egy diagramon is szemléltetjük, hiszen itt látszik pontosan, hogyan változhat az évek alatt a törlesztőrészlet a két eltérő esetben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 Az árfolyamrögzítés ideje alatt is érdemes elgondolkodni a védőernyő alól való kilépésen, főleg a rövid hátralévő futamidő esetén. A törvényből kiderül, hogy 36 hónap után bármikor dönthetünk úgy, hogy nem fix árfolyamon törlesztjük tovább a hitelünket. Ezzel nem vállaljuk a nagyobb mértékben megugró törlesztőrészletet vagy az időben elnyúló tartozást.

Mikor éri meg 60 hónapnál hamarabb kilépni az árfolyamrögzítésből?

- Amennyiben hitelünk viszonylag rövid futamidejű.
- Régebben vettük fel a hitelünket, rövid hátralévő futamidő esetén.
- Alacsony devizahitel kamat esetén.
- Egyre magasabb forinthitel kamat esetén (a gyűjtőszámlahitelt ezen a kamaton kell visszafizetni).

Kedvezőbb lett az új árfolyamrögzítés elődjéhez képest, de a gyűjtőszámlán felhalmozódó tartozást az elengedett kamatok miatt sem lehet figyelmen kívül hagyni. Amennyiben nem csökken jelentősen a forinthitelek kamata a az árfolyamgát végéig hátralévő időben, akkor milliókat is fizethetnek vissza 12-13 százalékos kamattal az árfolyamrögzítők. Mérlegelni kell tehát, hogy az árfolyamrögzítés ideje alatt mekkora könnyebbséget kapunk és ez mekkora törlesztőrészlet növekedést ér meg nekünk a védőernyő után.  

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20