1 °C Budapest

Három év után érdemes elfelejteni az árfolyamrögzítést?

Pénzcentrum
2012. február 17. 05:36

Három év után lehet elsőként kiszállni az új árfolyamrögzítésből. Mivel az idővel csökken az elengedett kamattörlesztő nagysága és nő a gyűjtőszámlán halmozódó pénz, amit kamatostól kell visszafizetni, érdemes elgondolkodnunk azon a lehetőségen, hogy nem 60 hónapig törlesztünk fix árfolyamon. Mikor érdemes kilépni a rendszerből, erre keresi a választ a Pénzcentrum.hu elemzése. A kalkulátorunk segítségével pedig magad is kiszámolhatod, mit jelent 3 vagy 5 évig maradni az árfolyamrögzítésben.

Általánosan is megfogalmazható, hogy mikor éri meg kilépni az árfolyamrögzítésből: amikor az elhalasztott tőketörlesztés kamata magasabb, mint az elengedett kamattörlesztés. Ez könnyen előfordulhat akkor, ha már csak néhány év van hátra a hitel futamidejéből. Ezt a már eddigi elemzéseinkben is szereplő példahiteleinken mutatjuk be. A számításokhoz a Pénzcentrum.hu Kalkulátorát használjuk, amit itt is megtalálsz.

 


A hitelek futamideje, devizatartozás mértékétől, kamatoktól és a felvétel időpontjától függően eltérő lehet az árfolyamrögzítés kezdeti időpontjában fennálló devizatartozás. Az árfolyamrögzítés kezdetének júliust feltételezve kiszámoltuk, mennyit kell még törleszteni egyes példa hitelek esetében és mennyi a hátralévő futamidő. 

 

A példahitelek adatait beütöttük kalkulátorunkba és 240 CHF/HUF árfolyamot feltételezve a jövőben is kiszámoltuk, hogy mit jelent 3 vagy 5 évig az árfolyamrögzítésben maradni. Évek számával természetesen nő a felhalmozott gyűjtőszámlahitel tartozás és a rögzítés utáni törlesztőrészlet ugrás.

 

 

Kiemeltük azt a két hitelt, melynek törlesztőrészletei leginkább eltérnek a két időtáv esetén. Ez még nem teljesen elég az alapos összahasonlításhoz, hiszen a különböző időpontban esedékes törlesztőrészleteket másként értékeljük. A "'Rövid futamidő hitelt" egy diagramon is szemléltetjük, hiszen itt látszik pontosan, hogyan változhat az évek alatt a törlesztőrészlet a két eltérő esetben.

 Az árfolyamrögzítés ideje alatt is érdemes elgondolkodni a védőernyő alól való kilépésen, főleg a rövid hátralévő futamidő esetén. A törvényből kiderül, hogy 36 hónap után bármikor dönthetünk úgy, hogy nem fix árfolyamon törlesztjük tovább a hitelünket. Ezzel nem vállaljuk a nagyobb mértékben megugró törlesztőrészletet vagy az időben elnyúló tartozást.

Mikor éri meg 60 hónapnál hamarabb kilépni az árfolyamrögzítésből?

- Amennyiben hitelünk viszonylag rövid futamidejű.
- Régebben vettük fel a hitelünket, rövid hátralévő futamidő esetén.
- Alacsony devizahitel kamat esetén.
- Egyre magasabb forinthitel kamat esetén (a gyűjtőszámlahitelt ezen a kamaton kell visszafizetni).

Kedvezőbb lett az új árfolyamrögzítés elődjéhez képest, de a gyűjtőszámlán felhalmozódó tartozást az elengedett kamatok miatt sem lehet figyelmen kívül hagyni. Amennyiben nem csökken jelentősen a forinthitelek kamata a az árfolyamgát végéig hátralévő időben, akkor milliókat is fizethetnek vissza 12-13 százalékos kamattal az árfolyamrögzítők. Mérlegelni kell tehát, hogy az árfolyamrögzítés ideje alatt mekkora könnyebbséget kapunk és ez mekkora törlesztőrészlet növekedést ér meg nekünk a védőernyő után.  

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. december 8. 08:58
Sokan panaszkodnak a magas bankszámla költségek miatt, pedig már Magyarországon is találni olyan szá...
Kasza Elliott-tal  |  2022. december 8. 08:00
December elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket...
Holdblog  |  2022. december 8. 05:55
Ha Milton Friedmannak igaza volt, akkor előbb-utóbb jó hírrel szolgálhatunk az inflációval kapcsolat...
MEDIA1  |  2022. december 7. 15:55
A producer-showman vitába szállt Gulyás Márton műsorvezetővel arról, hogy a TV2 a Fidesz televíziója...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?