Csak egy vödör vizes fát visznek, hogy húzzák ki a telet?

Pénzcentrum
2011. november 2. 09:04

Vödörben, táskában is viszik a tűzifát a vásárhelyi tüzépeken, ahol az is kiderült: az eddig nagy tételben vásárlók is visszafogták magukat. Aki pedig nem spájzolt be előre fából télire, most többet fizet érte - írja a Délmagyar.hu

Meg sem lepődik már Mészáros Zsolt, a vásárhelyi Kvaternó Tüzép vezetője, ha csak egy vödör vagy táskányi szénért, fáért térnek be hozzájuk. - Még nem volt hideg, de már így is jöttek olyanok, akik mondjuk ezresért akartak vagy inkább tudtak vinni tüzelőt. Amikor fagypont alá zuhan a hőmérséklet, bizony sorban állnak a pici pénzű vevők - jegyezte meg a férfi. Találkoztunk olyan vevővel, aki csupán 3 zsák fával távozott, de kiderült: megbízást teljesített, nem magának vette. A tüzép vezetője szerint nemcsak a táskás vevők számának növekedése tükrözi, kevesebbet költhetnek az emberek. A nagy tételben vásárlók is visszafogták magukat.

- Azok, akik eddig 50 mázsa fát vittek el télire, most a fele mennyiséget kérik, mondván, majd ha összegyűjtik a másik felére valót, visszatérnek, így mintegy 45 ezer forinttal megússzák. Persze ha kemény telünk lesz, akkor ez nem tart ki tavaszig - állapította meg Mészáros Zsolt. A fa ára tavaly óta 300-400 forinttal emelkedett, a szén mázsája 500 forinttal kerül többe. Ennek oka az euróválság - külföldről hozzák be az árut. A tüzépvezető szerint nem kizárt, hogy még drágább lesz a szén. Évekkel ezelőtt hitelbe is lehetett tüzelőt vinni tőlük, mert a környéken élők jelentős része valóban szociálisan hátrányos helyzetű, és csak 2-3 napra tud előre vásárolni. Bár ezek a vevők most is próbálkoznak, hiába, már nincs hitel, mert nem tudják megadni a tartozást.

Akinek volt megtakarítása, még a nyáron megvette a tüzelőjét - hallottuk máshol. A Maczelka Tüzépen Labozár Erika azt mondta, a nyáron vagy akár korábban, tavasszal beszerzett fa áráért most kevesebb tüzelőt tudnak hazavinni. Ilyenkor már vizes a fa, nagyobb a súlya, kevesebb mennyiségért is többet fizetnek. Labozár Erika tapasztalata szerint főként a nyugdíjasok spájzolnak be tüzelőből, a középkorúak a fűtési szezonra hagyják a vásárlást.

A vásárhelyi önkormányzat - más településekhez hasonlóan - évek óta fával is segíti a rászorulókat. Tavaly közel 500-an szedték össze a Kása-erdőben a lehullott ágakat, nyesedékfákat, ami fejenként 2 mázsa tüzelőt jelentett. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 22:12
Nyolcvanegy éves korában meghalt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művés...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25