Csak egy vödör vizes fát visznek, hogy húzzák ki a telet?

Pénzcentrum
2011. november 2. 09:04

Vödörben, táskában is viszik a tűzifát a vásárhelyi tüzépeken, ahol az is kiderült: az eddig nagy tételben vásárlók is visszafogták magukat. Aki pedig nem spájzolt be előre fából télire, most többet fizet érte - írja a Délmagyar.hu

Meg sem lepődik már Mészáros Zsolt, a vásárhelyi Kvaternó Tüzép vezetője, ha csak egy vödör vagy táskányi szénért, fáért térnek be hozzájuk. - Még nem volt hideg, de már így is jöttek olyanok, akik mondjuk ezresért akartak vagy inkább tudtak vinni tüzelőt. Amikor fagypont alá zuhan a hőmérséklet, bizony sorban állnak a pici pénzű vevők - jegyezte meg a férfi. Találkoztunk olyan vevővel, aki csupán 3 zsák fával távozott, de kiderült: megbízást teljesített, nem magának vette. A tüzép vezetője szerint nemcsak a táskás vevők számának növekedése tükrözi, kevesebbet költhetnek az emberek. A nagy tételben vásárlók is visszafogták magukat.

- Azok, akik eddig 50 mázsa fát vittek el télire, most a fele mennyiséget kérik, mondván, majd ha összegyűjtik a másik felére valót, visszatérnek, így mintegy 45 ezer forinttal megússzák. Persze ha kemény telünk lesz, akkor ez nem tart ki tavaszig - állapította meg Mészáros Zsolt. A fa ára tavaly óta 300-400 forinttal emelkedett, a szén mázsája 500 forinttal kerül többe. Ennek oka az euróválság - külföldről hozzák be az árut. A tüzépvezető szerint nem kizárt, hogy még drágább lesz a szén. Évekkel ezelőtt hitelbe is lehetett tüzelőt vinni tőlük, mert a környéken élők jelentős része valóban szociálisan hátrányos helyzetű, és csak 2-3 napra tud előre vásárolni. Bár ezek a vevők most is próbálkoznak, hiába, már nincs hitel, mert nem tudják megadni a tartozást.

Akinek volt megtakarítása, még a nyáron megvette a tüzelőjét - hallottuk máshol. A Maczelka Tüzépen Labozár Erika azt mondta, a nyáron vagy akár korábban, tavasszal beszerzett fa áráért most kevesebb tüzelőt tudnak hazavinni. Ilyenkor már vizes a fa, nagyobb a súlya, kevesebb mennyiségért is többet fizetnek. Labozár Erika tapasztalata szerint főként a nyugdíjasok spájzolnak be tüzelőből, a középkorúak a fűtési szezonra hagyják a vásárlást.

A vásárhelyi önkormányzat - más településekhez hasonlóan - évek óta fával is segíti a rászorulókat. Tavaly közel 500-an szedték össze a Kása-erdőben a lehullott ágakat, nyesedékfákat, ami fejenként 2 mázsa tüzelőt jelentett. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm