Így lett 200 dollárból 200 millió!

Pénzcentrum
2011. július 1. 15:02

A tőzsde sokak számára egy mitikus világ, ahol a titkos tudás birtokában egyes kiváltságosok mesés vagyonokra tehetnek szert. Az igazság ezzel szemben az, hogy manapság az online tőzsdézés jóvoltából bárki részese lehet a részvénypiaci forgatagnak, és mint az alábbi történet igazolja, bárki eredményes lehet a kereskedésben. Csupán néhány egyszerű alapszabályt kell betartani.

A világ első empirikus tesztjére - amely azt volt hivatott eldönteni, hogy lehet-e bárkiből sikeres tőzsdés, avagy születni kell erre a hivatásra - 1983-ban került sor. A teszt gyakorlati kivitelezése a legendás kereskedő, Richard Dennis nevéhez fűződik.

Igazi filmbe illő sikertörténet Richard Dennis kereskedési karrierje. Dennis 17 évesen hírfutárként kezdett el dolgozni a chicago-i árutőzsdén, aminek pár év múlva már az egyik legmeghatározóbb kereskedője lett. Két évtized alatt az apjától kölcsönkapott párszáz dolláros kereskedési tőkéjét több százmillió dollárra dagasztotta.

Dennis 1983-ban pontot akart tenni üzlettársával és barátjával Bill Eckhardt-al folytatott régi vitájára, amelynek tárgya a tőzsdei siker kulcsa volt. Richard Dennis azon a véleményen volt, hogy minden tanulható, így a kereskedés is. Eckhardt amellett kardoskodott, hogy a tőzsdézéshez öröklött képességek kellenek. Dennis javaslatára állást ajánlottak összesen 23 kereskedői helyre. Az egyetlen kitétel az volt, hogy a jelentkezőknek semmilyen tőzsdei előélete ne legyen.

A jelentkezők kéthetes oktatást követően 1983 márciusában már kisebb tőkével kezdtek kereskedni, amelyet a tanítványok többségénél áprilisban egymillió dollárra növeltek. A tanítványokat a turtle (teknős) jelzővel illették. Az ötletgazda Dennis ugyanis nem sokkal korábban tért vissza Ázsiából, ahol egy szingapúri teknőcfarm mély nyomokat hagyott benne. A kereskedő tanítványai várható fejlődését a teknőcök növekedéséhez hasonlította.

A teknőcök azóta is a tőzsdei kereskedés történetének leghíresebb, és mind a mai napig egyedülálló kísérletét jelentik. Beigazolódott, hogy semmilyen kereskedési tapasztalttal sem rendelkező emberekből egyszerű kereskedési szabályok betartásával sikeres tőzsdéző válhat. Az 1983 és 1987 között Richard Dennis teknőcei több mint 200 millió dollárral gyarapították tanáruk vagyonát.

Richard Dennis kereskedési szabálya a következőképpen foglalható össze: Ne kockáztass sokat! Alacsony szinten zárd le a veszteségeket és hagyd futni a nyereségeket. Nézd a grafikont, és kövesd a trendet, ami azt jelenti, hogy vegyél, ha fölfelé megy az árfolyam, és adjál el, ha lefelé tendál.

Ebből is látható, hogy a tőzsdei kereskedés roppant egyszerű, mert könnyű szabályokat kell betartani. De közben bonyolult is, mert ezen szabályok betartása gyakorta roppant nehéz. A nehézség okai az emberi pszichológiában gyökereznek, de kellő önfegyelemmel csakugyan bárkiből sikeres kereskedő lehet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A most rajtolóPC Tőzsdesulikeretein belül mi is mindent megadunk olvasóinknak, hogy megismerjék a részvény, deviza és árutőzsdei termékekben rejlő lehetőségeket. Segítségünkkel Ön is megmerítkezhet a tőzsdei profitok tengerében!

A fenti írás saját termék/szolgáltatás népszerűsítését szolgálja.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 20:47
A felület alapítója Kövesdi Gábor, aki maga is közösségi finanszírozással indított korábban vállalko...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?