19 °C Budapest

Garantáltan alacsony hozam?

Pénzcentrum
2010. február 23. 09:32

Az elmúlt években a garantált alapok igen keresettek voltak a lakossági ügyfelek körében. Kritikusaik szerint azonban mostanra kiderült, hogy ezek a termékek alig vagy egyáltalán nem jobbak a bankbetéteknél, míg a konstrukció mellett érvelők szerint a garantált alapok bizonyították, hogy válság idején is meg tudják őrizni ügyfeleik pénzét - írta a Népszabadság.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) tavalyi tanulmányából kiderül, hogy a garantált alapok népszerűsége az elért hozamokat figyelembe véve igencsak megkérdőjelezhető. A PSZÁF az első fél év végi adatokat vizsgálva arra jutott, hogy azok a befektetők, akik akkor vették volna ki megtakarításaikat, az esetek döntő többségében csupán a betett pénzüket kapták volna vissza és egy minimális hozamot a három évre.

Azon alapoknál, melyek nem garantáltak vagy ígértek semmilyen minimális hozamot a tőke megóvása mellett, az opciós struktúra futamidő alatti rossz teljesítménye miatt az ügyfelek mindössze a befektetett tőkét kapták volna meg - ami az elmúlt három év inflációjával is számolva azt jelenti, hogy reálértéken még csökkent is a megtakarításuk. (Június végén a forgalomban lévő 163 garantált alapból csupán harminc tudott felmutatni pozitív teljesítményt, utóbbiakból pedig mindössze tizenkettőnél haladta meg a tíz százalékot az opciós struktúrán elért, három évre számolt átlaghozam.)

Ám nem sokkal jobb a helyzet azoknál a konstrukcióknál sem, melyeknél garantáltak valamekkora minimumhozamot. A felügyelet adatai szerint a biztosra ígért nyereség 15-20 százalék között volt három évre, miközben 2009 elején több olyan akciós betét is volt, amely 13 százalék körüli vagy azt meghaladó éves kamatot kínált. A garantált minimális hozamot azonban a nem akciós bankbetétekkel is könnyen el lehetett volna érni. A kamatadó bevezetésének negyedévében az átlagos éven belüli kamatszint 6,01 százalék volt, s bár a kamatok folyamatosan emelkedtek az elmúlt három évben, ha csak azzal számolunk, hogy valaki mindig hat százalékon újította meg betéteit, akkor is - kamatos kamattal számolva - több mint 19 százalékos hozamot kaphatott volna ugyanezen időszak alatt.

Voltak ugyan kivételek, amikor egy-egy konstrukció átlagon felüli magas hozamot ért el, a nyereség azonban többnyire messze volt attól, amelynek ígéretével a forgalmazók annak idején becsalogatták az ügyfeleket. Az alapok többsége csak a minimális hozamot tudta teljesíteni (már ahol volt erre ígéret), ami azt jelenti, hogy a bankbetéteknél kevesebbet hoztak ügyfeleiknek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének interneten elérhető legfrissebb hozamkimutatásait vizsgálva azt látjuk, hogy a helyzet érdemben azóta sem változott. A garantált alapok éves átlagos hozama az elmúlt egy évre 8,79, két évre 4,23, míg három évre visszatekintve pedig már mindössze 3,94 szálalék. Mindez pedig valóban azt jelenti, hogy a legtöbb esetben a tőke védelmén felül csupán egy nagyon minimális hozam keletkezik a garantált alapok szektorában.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 16:00
Ezentúl a Magyar Telekom előfizetőinek is elérhető a HGTV.
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 18. 16:33