Fundamenta: jövőre jönnek a 3,9 %-os hitelek

2009. november 12. 10:47

A harmadik negyedév végén több mint 593 ezer ügyfél lakásszámla szerződését kezelte a Fundamenta 1202 milliárd forintot meghaladó szerződéses összegben. Ezen felül a Társaság mintegy 43 ezer kölcsönszerződést kezel, a tapasztalatok szerint a piacon jelenleg legkedvezőbb, 6 %-os kamatozású hitel iránt nő az érdeklődés. A Fundamenta befektetési állománya novemberben elérte a 200 milliárd forintot.

Állományok

A Fundamenta-Lakáskassza szeptember végén több mint 593 ezer lakásszámla szerződést kezelt, amelyek együttes szerződéses összege meghaladta az 1202 milliárd forintot. A társaság jelenleg 43 ezer kölcsönszerződéssel rendelkezik (beleértve a normál lakáskölcsönt, az áthidaló és az azonnali áthidaló kölcsönöket), a kintlévőségek összege 22,9 milliárd forint.

Betétek

A nyár folyamán a korábbiaktól eltérő folyamatok bontakoztak ki, így idén már nem a gyors és nagyarányú eladósodás, hanem az óvatos hitelfelvétel vált jellemzővé. Ezzel párhuzamosan a betétállományban azonban továbbra sem a stabil növekedés, hanem a hektikus ingadozások figyelhetők meg. Az első hat hónapban bankrendszer-szinten még a betétfelélés megindulásától lehetett tartani (részben a háztartások vásárlásainak saját forrásból való finanszírozása miatt), ellenben a július-augusztusi hónapok alapján a megtakarítások stabilizálódásának jelei láthatók.

Ugyanakkor a Fundamenta ügyfeleinek megtakarítási minőség mutatója a gazdasági válság ellenére továbbra is magas maradt. A Társaság a bankrendszer szintjén tapasztalható betétállomány-ingadozást nem érzékeli, az állománygyarapodás lineáris, töretlen. A betétállomány 2009. szeptember 30-án 194,5 milliárd forint volt.

A Bankközi Adatbázis féléves adatai szerint a hazai banki betétranglistán a Fundamenta a 10. helyet foglalja el a hazai hitelintézetek között. A kizárólag lakossági betéteket figyelembe vevő ranglistán pedig ugyanakkor a 9. helyet szerezte meg. (Megjegyzés: A ranglista a fióktelepként működő hitelintézetek nélkül értendő.)

Növekvő hiteligény

A devizahitelezés visszaszorulásával nőtt a kiemelkedően kedvező kamatozású, normál lakástakarék hitelek iránti kereslet. A 6 %-os kamat jelenleg a legkedvezőbb a piacon, a thm mutatót figyelembe véve ugyancsak piacvezető a termék. A tavalyi 3,8 ezer hitelkérelem után idén 5,3 ezer új lakáskölcsön szerződés született, ami 39 %-os bővülést jelent.

A Fundamenta arra számít, hogy jövőre a hiteligénylés új lendületet kap, miután 2010-től járnak le az első, 2006-ban bevezetett tarifák szerint kötött szerződések, amelyek esetében a felvehető hitel kamata 3,9 % lesz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Növekvő befektetési állomány

A Fundamenta befektetési állománya novemberben elérte a 200 milliárd forintot. Az állomány fő összetevői: elsősorban állampapírok (mintegy 80 %-ban), MNB kötvény, illetve jelentős még az ügyfeleknek nyújtott kölcsönök összege is, ezen felül kis részben egyéb hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokba (jelzáloglevelek) és bankbetétekbe (bankközi betét és MNB betét) fektet még a Fundamenta.
A lakástakarékoknak idehaza fontos szerepe van az államadósság belső finanszírozásában, miután az ügyfeleknek nyújtott kölcsönök mellett elsősorban állampapírba fektetik betéteseik pénzét.

Pénzügyi eredmények

Idén 1,28 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el a harmadik negyedév végén a Fundamenta, ez 85 %-kal haladja meg a múlt esztendő azonos időszakában mértet.

Az eredményességi és költséghatékonysági mutatók is számottevően javultak. Az adózás utáni tőkearányos eredmény (ROE - return on equity) 28,2 % lett, míg a költség-bevételmutató (cost income ratio) CIR mutató 54,4 %-ra mérséklődött a tavalyi 68,2 %-ról.

"Az eredmény terv szerint alakul, mindezt a lakástakarék úgy éri el, hogy az állami támogatásból a banknak nem jut többletmarzs (szemben más, korábbi lakástámogatási formákkal), s nem csak jóváírja azt ügyfelei számláján, hanem a betétek mellett az állami támogatásra is kamatot fizet ügyfeleinek" - mondta Dr. Gergely Károly.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. június 5. 17:28
Megszünteti-e az állam a Prémium Magyar Állampapír visszavásárlási lehetőségét 1%-os költségszint me...
MEDIA1  |  2023. június 5. 16:59
A PodcastFestival 2023 versenyben a hazánkban működő 600 podcastból mintegy 100 alkotás mérettette m...
Kiszámoló  |  2023. június 5. 12:38
Péter vetett fel egy problémát, az egyik rokona halála után szeretné, hogy a gyereke ne egyösszegben...
Holdblog  |  2023. június 5. 12:33
Kifejezetten hiba, ha valaki nem tartós befektetési számlára teszi a különböző befektetési eszközeit...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 6. kedd
Norbert, Cintia
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?