Nyugdíjemelés elnapolva: 3 ezer forint is pénz

Pénzcentrum
2009. szeptember 21. 08:32

Nagy valószínűséggel nem lesz novemberben nyugdíjemelés, így az ellátások idén mintegy 2 %-ot veszítenek értékükből. A januári nyugdíjemelés mértékét az idén még az adott évre, a költségvetésben előre jelzett nettó kereset és áremelkedés átlaga alapján számolják ki. A júliusi nettó keresetek és az augusztusi nyugdíjas-infláció alapján dől el az, hogy a januári előrejelzés helytálló volt-e, vagy korrekcióra szorul, utóbbi formája további emelés, amit novemberben hajtanak végre, az év egészére visszamenőleg - írja a Népszabadság.

Az idén az ellátások 3,1 %-kal emelkednek, abból kiindulva, hogy az ez évi nettó keresetemelkedés 1,6 %, az infláció pedig 4,6 % lesz. Az év közbeni áfa-emelés hatásaként a gazdaságkutatók a prognosztizáltnál gyorsabb áremelkedést vártak. Általános meglepetésre azonban a fogyasztói árak augusztusban még minimális mértékben csökkentek is, az élelmiszerárak pedig ennél lényegesen erőteljesebben mérséklődtek.

A nyugdíjas vásárlói kosár alapján számolt infláció az előző havi 5,7 %-ról 5,1 %-ra esett (az átlagos infláció 3,8 % volt). Az átlagos keresetek az év első hét hónapjában 1,4 %-kal emelkedtek. Az adatok tükrében november hónapban nem várható nyugdíjkorrekció, mert kormányzati előrejelzések azt mutatják, hogy a nyugdíjas-infláció nem lesz sokkal magasabb az átlagosnál, és a keresetek dinamikája sem nő. Inflációs prognózisaikat egyébként a gazdaságkutatók is mérsékelték 0,5-1 százalékponttal.

Az év egészére az Ecostat 4,4 %-os, a GKI 4,7 %-os fogyasztói- ár-emelkedést vár, így ha a nyugdíjas- infláció 5 % körül "stabilizálódik", akkor az ellátások mintegy 2 %-ot veszítenek 2009-ben a vásárlóerejükből. Ez azt jelenti, hogy a keresetekhez viszonyítva valamivel jobban őrzik értéküket, hiszen azok reálértéke mintegy 3 %-kal mérséklődik.

Jövőre ilyen "meglepetés" nem érheti a nyugdíjasokat, mert megváltozik az éves rendszeres nyugdíjemelés metódusa: kizárólag az inflációhoz, illetve a nyugdíjas-inflációhoz igazodik majd. A 2010-es költségvetés tervezetében egyébként 4,1 %-os infláció szerepel, így januárban a nyugdíjasok ellátásuk 4,1 %-os emelésével számolhatnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ennél magasabb emelésre számíthat az a több mint 880 ezer öregségi nyugdíjas, aki jogosult a korrekciós emelésre (amelynek végrehajtását ez évről tolták át jövőre). Az 1992-95, valamint 1997-98 között nyugdíjba vonultaknak 4 %, míg az 1989-90 között nyugdíjazottaknak 2 %-os többletemelés jár. Ez a kiigazítás - a törvény szerinti indexálás felett - átlagosan havi majd 3 ezer forinttal emeli az érintettek ellátását.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 26. 20:39
A legendás újságíró és szerkesztő, illetve egykori MÚOSZ-elnök 81 éves volt. Több mint 60 éven át do...
Bankmonitor  |  2024. július 26. 13:13
A mai kormányinfón elhangzottak alapján a speciális adózási formát választó egyéni vállalkozók könny...
ChikansPlanet  |  2024. július 26. 11:57
Az Északkelet-Ausztráliában található Nagy-Korallzátony még az űrből is fantasztikus látványt nyújt,...
Holdblog  |  2024. július 26. 08:02
Ne hagyjátok, hogy kicsinyes érdekek mozgassanak benneteket. A Budapesti Corvinus Egyetem az idei di...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm