7 °C Budapest

Nyugdíjemelés elnapolva: 3 ezer forint is pénz

Pénzcentrum
2009. szeptember 21. 08:32

Nagy valószínűséggel nem lesz novemberben nyugdíjemelés, így az ellátások idén mintegy 2 %-ot veszítenek értékükből. A januári nyugdíjemelés mértékét az idén még az adott évre, a költségvetésben előre jelzett nettó kereset és áremelkedés átlaga alapján számolják ki. A júliusi nettó keresetek és az augusztusi nyugdíjas-infláció alapján dől el az, hogy a januári előrejelzés helytálló volt-e, vagy korrekcióra szorul, utóbbi formája további emelés, amit novemberben hajtanak végre, az év egészére visszamenőleg - írja a Népszabadság.

Az idén az ellátások 3,1 %-kal emelkednek, abból kiindulva, hogy az ez évi nettó keresetemelkedés 1,6 %, az infláció pedig 4,6 % lesz. Az év közbeni áfa-emelés hatásaként a gazdaságkutatók a prognosztizáltnál gyorsabb áremelkedést vártak. Általános meglepetésre azonban a fogyasztói árak augusztusban még minimális mértékben csökkentek is, az élelmiszerárak pedig ennél lényegesen erőteljesebben mérséklődtek.

A nyugdíjas vásárlói kosár alapján számolt infláció az előző havi 5,7 %-ról 5,1 %-ra esett (az átlagos infláció 3,8 % volt). Az átlagos keresetek az év első hét hónapjában 1,4 %-kal emelkedtek. Az adatok tükrében november hónapban nem várható nyugdíjkorrekció, mert kormányzati előrejelzések azt mutatják, hogy a nyugdíjas-infláció nem lesz sokkal magasabb az átlagosnál, és a keresetek dinamikája sem nő. Inflációs prognózisaikat egyébként a gazdaságkutatók is mérsékelték 0,5-1 százalékponttal.

Az év egészére az Ecostat 4,4 %-os, a GKI 4,7 %-os fogyasztói- ár-emelkedést vár, így ha a nyugdíjas- infláció 5 % körül "stabilizálódik", akkor az ellátások mintegy 2 %-ot veszítenek 2009-ben a vásárlóerejükből. Ez azt jelenti, hogy a keresetekhez viszonyítva valamivel jobban őrzik értéküket, hiszen azok reálértéke mintegy 3 %-kal mérséklődik.

Jövőre ilyen "meglepetés" nem érheti a nyugdíjasokat, mert megváltozik az éves rendszeres nyugdíjemelés metódusa: kizárólag az inflációhoz, illetve a nyugdíjas-inflációhoz igazodik majd. A 2010-es költségvetés tervezetében egyébként 4,1 %-os infláció szerepel, így januárban a nyugdíjasok ellátásuk 4,1 %-os emelésével számolhatnak.

Ennél magasabb emelésre számíthat az a több mint 880 ezer öregségi nyugdíjas, aki jogosult a korrekciós emelésre (amelynek végrehajtását ez évről tolták át jövőre). Az 1992-95, valamint 1997-98 között nyugdíjba vonultaknak 4 %, míg az 1989-90 között nyugdíjazottaknak 2 %-os többletemelés jár. Ez a kiigazítás - a törvény szerinti indexálás felett - átlagosan havi majd 3 ezer forinttal emeli az érintettek ellátását.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. november 30. 07:45
Az elmúlt hónapokban másról sem hallottunk, minthogy a hitelkamatok emelkednek. Ennek meg is volt az...
Holdblog  |  2022. november 30. 05:05
Ebben az epizódban Baráti Ákossal, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda vezető ügyvédjével beszélgetek. Fő tém...
MEDIA1  |  2022. november 29. 17:17
Az RTL Magyarország tájékoztatása szerint azért nem készül újabb évad A Séf meg a többiek című széri...
Kiszámoló  |  2022. november 29. 15:02
Először a kormány meghirdetett egy ingyenes napelem-telepítési pályázatot az Unió pénzéből, amit jó...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?