16 °C Budapest

Nyugdíjemelés elnapolva: 3 ezer forint is pénz

Pénzcentrum
2009. szeptember 21. 08:32

Nagy valószínűséggel nem lesz novemberben nyugdíjemelés, így az ellátások idén mintegy 2 %-ot veszítenek értékükből. A januári nyugdíjemelés mértékét az idén még az adott évre, a költségvetésben előre jelzett nettó kereset és áremelkedés átlaga alapján számolják ki. A júliusi nettó keresetek és az augusztusi nyugdíjas-infláció alapján dől el az, hogy a januári előrejelzés helytálló volt-e, vagy korrekcióra szorul, utóbbi formája további emelés, amit novemberben hajtanak végre, az év egészére visszamenőleg - írja a Népszabadság.

Az idén az ellátások 3,1 %-kal emelkednek, abból kiindulva, hogy az ez évi nettó keresetemelkedés 1,6 %, az infláció pedig 4,6 % lesz. Az év közbeni áfa-emelés hatásaként a gazdaságkutatók a prognosztizáltnál gyorsabb áremelkedést vártak. Általános meglepetésre azonban a fogyasztói árak augusztusban még minimális mértékben csökkentek is, az élelmiszerárak pedig ennél lényegesen erőteljesebben mérséklődtek.

A nyugdíjas vásárlói kosár alapján számolt infláció az előző havi 5,7 %-ról 5,1 %-ra esett (az átlagos infláció 3,8 % volt). Az átlagos keresetek az év első hét hónapjában 1,4 %-kal emelkedtek. Az adatok tükrében november hónapban nem várható nyugdíjkorrekció, mert kormányzati előrejelzések azt mutatják, hogy a nyugdíjas-infláció nem lesz sokkal magasabb az átlagosnál, és a keresetek dinamikája sem nő. Inflációs prognózisaikat egyébként a gazdaságkutatók is mérsékelték 0,5-1 százalékponttal.

Az év egészére az Ecostat 4,4 %-os, a GKI 4,7 %-os fogyasztói- ár-emelkedést vár, így ha a nyugdíjas- infláció 5 % körül "stabilizálódik", akkor az ellátások mintegy 2 %-ot veszítenek 2009-ben a vásárlóerejükből. Ez azt jelenti, hogy a keresetekhez viszonyítva valamivel jobban őrzik értéküket, hiszen azok reálértéke mintegy 3 %-kal mérséklődik.

Jövőre ilyen "meglepetés" nem érheti a nyugdíjasokat, mert megváltozik az éves rendszeres nyugdíjemelés metódusa: kizárólag az inflációhoz, illetve a nyugdíjas-inflációhoz igazodik majd. A 2010-es költségvetés tervezetében egyébként 4,1 %-os infláció szerepel, így januárban a nyugdíjasok ellátásuk 4,1 %-os emelésével számolhatnak.

Ennél magasabb emelésre számíthat az a több mint 880 ezer öregségi nyugdíjas, aki jogosult a korrekciós emelésre (amelynek végrehajtását ez évről tolták át jövőre). Az 1992-95, valamint 1997-98 között nyugdíjba vonultaknak 4 %, míg az 1989-90 között nyugdíjazottaknak 2 %-os többletemelés jár. Ez a kiigazítás - a törvény szerinti indexálás felett - átlagosan havi majd 3 ezer forinttal emeli az érintettek ellátását.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2021. szeptember 27. 18:05