Gazdálkodj okosan! (x)

Pénzcentrum
2009. április 29. 08:54

A gazdasági válság idején Magyarországot továbbra is az alacsony megtakarítási hajlandóság jellemzi - vélekedik Mészáros Jolanta, a KDB Bank Treasury Üzletágának vezetője. A pénzügyi válsággal együttjáró bizalmatlanság miatt a bankok a náluk jelentkező átmeneti szabad forrásokat jellemzően a "biztonságosnak" ítélt jegybankokhoz helyezik el. Ugyanakkor továbbra is nagy hangsúly helyeződik az új források bevonására a stabil likviditási helyzet fenntartása érdekében. Ennek következtében az akciós betétekben elhelyezhető minimális összeg egyre alacsonyabb lesz, míg az akciós betétek kamatszintje emelkedő trendet mutat. A gazdasági környezet normalizálódásával a nagyobb betétállománnyal rendelkező pénzintézetek gyorsabban képesek reagálni az újból meginduló hitelpiac megnövekedett igényeire - vélekedik a szakember.


Lassuló gazdasági növekedés (recesszió) idején a háztartások és gazdálkodó szervezetek fokozott előrelátással igyekeznek tartalékolni a szűkösebb időkre - halljuk mindenfelől. De valóban elmondható ez Magyarországról is? - - kérdezzük Mészáros Jolantát, a KDB Bank Treasury Üzletágának vezetőjét.

Nagyszüleink idejében természetesnek tűnt a tartalékolás, egy bizonyos szintű előrelátás.  Azonban a gazdasági fejlődéssel - illetve a volt szocialista országokban  a rendszerváltással - ez a magatartás is jelentősen megváltozott. Társadalmunk, követve a  nyugati gazdaságok fejlődési irányát,  fogyasztói társadalommá vált. Mind a lakosságra, mind a gazdálkodó szervezetekre jellemzővé vált a túlköltekezés, a túlzott fogyasztás ezzel párhuzamosan az eladósodás, azaz a megnövekedett fogyasztás hitelekkel - ezen belül is szinte teljes egészében devizaalapú hitelekkel -  történő fedezése. Ebben a helyzetben elmondható, hogy a globális pénzügyi válság és az ennek következtében kialakuló lassuló gazdasági növekedés fokozottan érezteti hatását Magyaroszágon valamint a hozzá hasonló sajátosságokkal bíró gazdaságokban. Önmagában az eladósodottság ténye  nem feltételezi a magasabb érintettséget, azonban, ha ez a megtakarítások jellemzően alacsony szintjével párosul - mint Magyarország esetében is -, úgy már valóban elmondható, hogy a válság által fokozottabban érintettek vagyunk.

A média folyamatosan hangoztatja, hogy globális gazdasági válságot él át a világ. Tudatosul ez a gazdasági szereplőkben? Hozhat némi változást a szemléletben?

A gondolkodásmód változása egy hosszú folyamat eredménye. Kétségtelen, hogy a jelenlegihez hasonló szituációk jelentősen hozzájárulnak ahhoz , hogy ez a változás végbemenjen. Hazánkban a nyugdíjasok nem képesek komolyabb megtakarításokat eszközölni. A jelen kedvezőtlen gazdasági helyzet - munkahelyek megszűnésével járó tömeges elbocsátások, gazdasági visszaesés okozta fogyasztáscsökkenés - a keresőképes lakosság megtakarítási hajlandóságát illetve képességét is nagy mértékben befolyásolja, hiszen nagyrészük hosszabb-rövidebb futamidejű hitellel rendelkezik, így a megtakarításra szánt összegeket ma kénytelenek hiteleik törlesztésére fordítani. A legifjabb korosztály esetében pedig hatalmas problémát jelent az alapvető pénzügyi ismeretek hiánya, s így a pénzügyi "felkészületlenség" is egyben. Követendő példa híján az oktatási rendszer lenne hivatott ezen ismeretek időben történő továbbadására azzal a céllal,  hogy egy pénzügyekben is felelős gondolkodású generáció kerüljön ki az iskolapadból.

A relatív magas - jegybanki alapkamat feletti - betéti kamatszintek hogyan hatnak a lakossági megtakarításokra? Mennyire növekszik  a lakosság megtakarítási hajlandósága ezeknek a betéti konstrukcióknak köszönhetően?

Akciós kamatok mindig is léteztek, ám rendszerint - a fentiekben már említett sajátosságoknak köszönhetően - jellemzően egy szűkebb réteget érintettek. Ami változást jelent a mostani helyzetben az az, hogy a bankok - a minimum lekötési összeg jelentős mérséklésével - kiszélesítették azt a betétesi kört, amely jogosult az akciós betéti kamatokra. A statisztika azonban jelentős változást nem mutat a lakossági megtakarítások állományában, hiszen a bankok túlárazott betéti konstrukcióinak pozitív hatását szinte teljes mértékben ellensúlyozzák a kedvezőtlen gazdasági környezet által kiváltott megnövekedett kiadások.

Felmerül a kérdés, hogy a bankok valóban rá vannak-e kényszerülve az új forrásokra, vagy egyszerűen a néhány szereplő által diktált versenyhez kell,  alkalmazkodniuk azért, hogy elkerüljék a lemaradást? Az MNB legfrissebb adatai ugyanis  azt mutatják, hogy rekord méreteket ölt a pénzintézetek által a jegybanknál elhelyezett rövid lejáratú betétek állománya. Joggal vetődik fel a kérdés, hogy ebben a helyzetben miért versenyeznek mégis a bankok a szokatlanul magas forrásköltségen begyűjtött lakossági megtakarításokért?

Az Amerikából kiinduló - időközben globális méreteket öltő - pénzügyi válság egyik szinte rögtön jelentkező hatása a nemzetközi pénzpiacok szereplőinek bizalomvesztése volt. Ez a helyzet hozta magával azt, hogy a pénzpiac szereplői a náluk jelentkező átmeneti likviditási többletet inkább a "biztonságosnak" ítélt jegybankokhoz helyezték el. Ez a piaci bizalmatlanság csak lassan oldódik. Következménye a források beszűkülése és látványos drágulása, mellyel minden pénzpiaci szereplőnek szembesülnie kellett. Ez a folyamat egyértelműen maga után vonta a hitelek drágulását. Ebben a helyzetben tehát - figyelembe véve a hitelintézetek eltérő adottságait, forráshelyzetét - egyértelművé válik, hogy vannak bankok, melyeknek fokozottabban számít minden egyes forint, melyet forrásként képesek bevonni, míg másokra ez kisebb mértékben jellemző. Ugyanakkor - mint már említettem - ezek a pénzintézetek sem maradhatnak le a piaci versenyben, így kénytelenek lépést tartani. Jól tükrözik ezt a magatartást a bankok egymást követő akciós betéti kampányai is.

Általánosságban elmondható azonban, hogy a bankok elfogadják, hogy ez a megoldás áldozatokat követel, de ügyfélakvízíciós kiadásként tekintik a magas kamatok által okozott többletkiadást, hiszen a gazdasági helyzet normalizálódásával már jelentős betétesi állományt tudhatnak magukénak, tehát gyorsabban képesek reagálni a hitelpiac újraindulásakor jelentkező megnövekedett igényre. Fontos megjegyezni azonban, hogy az akciós ajánlatok jellemzően csak egy - általában rövid - futamidőre érvényesek, és a lejáratkor újra és újra megismétlődik a folyamat a megfelelő konstrukció felkutatásával  illetve kiválasztásával. Tanácsos figyelemmel követni a bankok kampányait, felmérni, hogy melyik pénzintézet az, mely a rövid akciós időszakokon túlmenően is tartósan kedvező kamatokat nyújt ügyfelei számára.

Mi a helyzet a KDB mindennapjaiban? Mennyire érintett a válság kapcsán?

Szerencsére elmondhatjuk, hogy a KDB Bank jelenleg is abszolút stabil helyzetben van. Köszönhetően a tőkeerős, biztos háttérnek, melyet anyavállalatunk a KDB nyújt, kedvező pozícióból tekintünk a piac újraéledésével egyidejűleg jelentkező kihívások elé. Anyacégünk a Korea Development Bank (KDB) kizárólagos tulajdonosa a dél-koreai állam, amely a világ 6. legnagyobb, 202 milliárd dolláros devizatartalékával rendelkezik. A KDB őrzi a teljes biztonságot jelentő "A" minősítését a világ vezető hitelminősítőinél. Az anyabank - ahogy azt korábban is hangsúlyozta - regionális, sőt bizonyos értelemben európai központként tekint a KDB Bank (Magyarország) Zrt.-re - noha Londonban és Írországban fiókkal, Frankfurtban pedig képviselettel rendelkezik, ám univerzális banki szolgáltatásokat csak itt Magyarországon kínál. A magyar pénzintézet fejlődése töretlen, tulajdonosunk pedig -a folyamat támogatására - minden segítséget megad. A korábbi években folyamatos fejlődésünket többszöri tőkeemeléssel segítette, a mostani válság nyomán pedig - ahol a bizalomvesztés a fő ellenség - az anyabank írásos nyilatkozatot tett magyarországi bankja feltétlen támogatásáról. Természetesen mi sem mentesülhetünk teljesen a válság hatásai alól - a gazdasági visszaesés nekünk is komoly kihívásokat jelent, ám ilyen háttér mellett mégis magabiztosan tervezhetjük üzleti folyamatainkat - ez a nyugalom meg is látszik a bank idei teljesítményén.

Mit érezhetnek az ügyfelek ebből a magabiztosságból?

A biztonságot. A KDB Bank a korábbi években is kiszámítható partnere volt a lakossági, kis- közép és nagyvállalati ügyfeleknek. Szolgáltatásaink terén számos esetben a hazai banki versenytársaknál rugalmasabb, ügyfélközpontúbb megoldásokat tudunk kínálni. Betéti termékeink esetében például a bank évek óta stabil élszereplője a top-kamat összehasonlításoknak - nem most "fedeztük" fel ezt a területet. Nálunk, a KDB-nél, abban is biztos lehet az ügyfél, hogy a választott futamidő lejárta után is élenjáró betéti kamatot kap - mi nem akciókban gondolkodunk.

http://www.kdb.hu

(X)

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. február 21. 22:02
Till Attila és Pavel Stanchev, a TV2 vezérigazgatója bejelentette, hogy rekordnyereménnyel visszatér...
Bankmonitor  |  2024. február 21. 16:30
A Revolut piacra dobta legújabb, saját fejlesztésű megtakarítási termékét, amely elsőként Magyarorsz...
Kiszámoló  |  2024. február 21. 13:16
Elindult az Újtarifa oldal, rajta a márciustól elérhető megyei, országos havi bérletek és napijegyek...
Holdblog  |  2024. február 21. 06:57
A kérdés persze nem a február elején elindult támogatott elektromosautó-vásárlási lehetőség esetlege...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 22. csütörtök
Gerzson
8. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. február 21. 21:33
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm