Hihetetlen hozamok: 2008-ban is akadt rá példa!

Pénzcentrum
2008. december 5. 14:00

A műkincspiac hosszú éveken keresztül átlagon felüli növekedést produkált, a válság azonban mára ez a piacot is elérte, ami nagynevű aukciós házak legutóbbi árveréseinek eredményein is látszik. Akadtak azonban idén is olyan leütések, amelyek hihetetlen, még a részvénypiacokat is felülmúló hozamokat biztosítottak a kincseiktől megváló eladóknak.

Hosszú távon a műkincsek még most is kitűnő befeketetési eszköznek számítanak, még akkor is, ha a mostanában megrendezésre kerülő árveréseken nem is sikerül mindig túladni rajtuk. De ugye ebben áll a hosszú távon gondolkodás lényege, hogy nem esünk kétségbe, ha évekig a tulajdonunkban marad az eszköz.

A 2008-as év első 10 hónapjában, a Mei Moses Art Index alapján a 19 századi műalkotások szerepeltek a legjobban, melyek átlagosan több mint 10 százalékos hozamot biztosítottak, de az impresszionista és modern alkotások sem teljesítettek sokkal rosszabbul.

Akadtak azonban olyan leütések is, amelyek bőven felülmúlták az átlagot, ezek közül válogattunk a Forbes magazin oldaláról mi is néhányat:

1. Thomas Moran (1837-1926) amerikai festő egyik alkotása, a Wyoming zöld folyója címet viselő monumentális műve több mint duplájáért, 17,4 millió dollárért kelt el 2008. májusában a Christie's aukcióján, mint amennyirét korábban gazdát cserélt, ami tehát 100 százalékos hozamot jelent az eladójának.

2. Marsden Hartley (1877-1943) szintén amerikai festő, aki a Világítótorony nevű modern, kubista és expresszionista elemeket ötvöző alkotásával került fel a listára. A Christie's szerint Hartley különösen fontos szerepet játszott az amerikai modernista művészetben, így nem is csoda, hogy 6,3 millió dollárért sikerült eladni alkotását májusban, amely a legnagyobb összeg az amerikai modern alkotásokat tekintve.

 

3. Frans Hals (1580-1666) flamand festő az európai portréfestészet egyik legnagyobb alakja. Willem van Heythuysen portréja címet viselő festményéről, amely novemberben alig kevesebb, mint 14 millió dollárért kelt el a Sotheby's árverésén, hosszú évtizedeken keresztül azt hitték, hogy hamisítvány, azonban szakértők megállapították eredetiségét.

 

4. Cornelis van Haarlem (1562-1638) Herkules és Acheolus nevű alkotása 1984 és 2007 között egy egykori kelet-német rendőrtiszt tulajdonában volt, aki korábbi tulajdonosától adócsalás vádja miatt foglalta le a képet. 2007-ben azonban visszakerült jogos tulajdonosához, aki 2008-ban a Christie's-nél bocsátotta áruba, 8,1 millió dollárt kaszálva, amely több mint négyszerese volt a becsértéknek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

5. Kazimir Malevics (1878-1935) lengyel származású orosz-szovjet festő impresszionista, modern alkotását, a Szuprematista kompozíció nevet viselőt 60 millió dollárért vásárolták meg novemberben a Sotheby's árverésén. Az 1916-ban készült képet az avantgárd egyik mesterművének tartják, 50 éven keresztül az amszterdami Stedelijk Múzeumban lógott.

 

6. Vaszilij Kandinszkij (1866-1944), orosz származású absztrakt festő műve, az Improvizáció 3. címet viselő októberben először került kalapács alá, és majdnem 17 millió dollárt hozott gazdájának, a textil-mágnás Hermann Lange-nak.

 

7. Jeff Koons (1955 - )amerikai művész Balloon Flower Magenta címet viselő szoborkompozíciója szintén rekord áron kelt el a tavaszi Christie's árverésen, ahol 25,8 millió dollárt fizettek érte.


Persze a felsorolás nem teljes, hiszen még jó néhány alkotás szerepelhetne a hihetetlen leütéseket tartalmazó listán, többek között olyan művészeké, mint Jean-Michel Basquiat, Rufino Tamayo, vagy Alfredo Ramos Martinez - hogy néhányat említsünk.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. augusztus 10. 20:59
Rendszeresen beszélek emberekkel, akik vállalkozni szeretnének, mert vagy túl keveset keresnek, vagy...
MEDIA1  |  2022. augusztus 10. 17:17
Az ATV és az M1 Híradó nevében elkészült fiktív riportokban népszersítenek szélhámosok egy szerencse...
Holdblog  |  2022. augusztus 10. 14:34
Milyen a kínaiak élete? Esznek és dolgoznak. Ezt már oly sokan kérdezték tlem, és én mindig ezt vála...
Kasza Elliott-tal  |  2022. augusztus 9. 23:20
Most nem céget elemzek, hanem elmondom, engem hogyan érint az, hogy az Erste benyeli a Random Capita...
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?