28 °C Budapest

Bolond, aki nem most köti le a pénzét!

Pénzcentrum
2008. november 28. 05:40

Egyszámjegyű kamattal már kevesen rúgnak labdába! Az elmúlt hetek, illetve lassan már hónapok eseményeire mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy megszokottak. Október közepén egy hatalmas, 300 bázispontos kamatemelésnek lehettünk tanúi, november 25-én pedig már monteráis szigorításnak, ami még az elemzőket is meglepte, hiszen 2009 előtt senki nem számított ilyen lépésre. De lássuk, a megtakarításaikat bankbetétbe helyezőknek ez mit hoz a konyhára!

Szokásunkhoz híven, lekötött betét körképünk során a már megszokott összegeket szerettük volna elhelyezni a legkedvezőbb feltételek mellett, vagyis 800 ezer Ft, 3 millió és 8 millió Ft számára igyekeztünk helyet találni 1, 3, 6, illetve 12 hónapra.

Ez alkalommal sem vettük azonban figyelembe a kombinált termékeket, melyek a nagyobb kockázatot rejtő és nagyobb hozammal kecsegtető befektetési alapokat egyesítik a kockázatmentesnek ítélt lekötött betétekkel. Ezen kívül a különféle indexált, tehát egyéb instrumentum alakulásához kötött (például infláció, alapkamat, vagy valutaárfolyam) betéti konstrukciókat is figyelmen kívül hagytuk, lévén, hogy ezek kamatozása nem fix.

A hazai bankok kínálatának elemzésekor a következő bankok ajánlatait hasonlítjuk össze: OTP, K&H, MKB, CIB, Citibank, Budapest Bank, Erste Bank, UniCredit Bank, Volksbank, Raiffeisen Bank, FHB, Allianz Bank és a KDB Bank.

A kamatok minden esetben a 365 napos évvel számított EBKM-et jelölik. Az összeállítás elkészítésekor továbbra sem vesszük figyelembe a kezelési költségeket, ezek ugyanis nem magához a lekötéshez, hanem a bankszámlához kötődnek. Minden esetben a bruttó, kamatadó előtti értékeket vettük figyelembe. (Az adatok forrását a bankok kondíciós listái képezik, az adatgyűjtés 2008. november 27-én történt.)

Megjegyezzük, hogy a fent leírtaknak megfelelően, nem a kifejezetten akciós ajánlatokat gyűjtöttük össze, ám amennyiben az adott összeg és futamidő dimenziójában valamely bank akciós kamatot kínál, akkor azt az értéket szerepeltettük az összehasonlításban (feltéve, ha azt nem kötötték különösebb feltételekhez, vagy nem speciális célcsoportnak szól), hiszen arra voltunk kíváncsiak, most mennyiért köthetnénk le pénzünket.

A táblázatok áttekintése után mindenki nyugodtan levonhatja a következtetést, hogy bizony már 800 ezer forint lekötése esetén is busás hozamokra számíthatunk, különösen, ha 1 hónapnál hosszabb futamidőre is hajlandók vagyunk megválni félretett pénzünktől.

Az Allianz kivételével minden bank, legalább egy futamidő esetén megemelte kamatait, sokan nem is csak akciós jelleggel.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Kell a pénzünk a bankoknak: akcióözön a köbön

Általában a lekötött betéti kamatokra igaz, hogy minél nagyobb összeget helyez el az ember a bankban, annál nagyobb hozammal honorálja ezt a bank. A mostani akcióknak köszönhetően azonban olyan ajánlatok kerültek a legjobb háromba, minden időtávon, melyek nem különböznek összegsávonként, így 800 ezer, 3 millió és 5 millió esetén is ugyanakkora kamatot érhetünk el.

Mint azt már említettük, a bankok bizony a gigantikus alapkamat emelés óta sorra rukkolnak elő akciós ajánlataikkal, és még egyik bank sem építette be kondícióiba az azóta bekövetkezett 50 bázispontos csökkentést.

A táblázatban zölddel jelölt ajánlatok a megemelt kamatokat mutatják az előző körképünk óta, ami alapján bátran mondhatjuk, hogy a bankok még mindig igyekeznek ilyen módon forrást szerezni. Mielőtt azonban berohannánk az első fiókba, hogy pénzünket lekössük, nézzünk utána az akciós feltételeknek is, sok esetben ugyanis csak bankon kívüli forrásból származó pénzre érvényesek az akciós kamatok, és akadnak olyan bankok is, ahol ha ezt a szabályt az ügyfél megszegi, egyáltalán nem kerül kamat kifizetésre.

Fontos azt is leszögezni, hogy egy ilyen körkép alkalmával mindössze pillanatképet tudunk szolgáltatni a bankok által nyújtott kondíciókról, különösen a mostani helyzetben, mikor egy hónapon belül akár többször is változtatnak kamatfeltételeiken a pénzintézetek.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 15. 14:41
A Magyar Terjesztés-ellenrzési Szövetség (MATESZ) legújabb, 2022 második negyedéves gyorsjelentése s...
KonyhaKontrolling  |  2022. augusztus 15. 08:35
Az elmúlt hetekben több olyan változással kellett szembenéznünk, amelyek érthet módon szorongást, ak...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 15. 07:27
A bankszámla már a mindennapok részévé vált, ahogy az is, hogy a szolgáltatásért havonta kisebb, nag...
Holdblog  |  2022. augusztus 15. 06:02
Milyen lehetséget láttok a megújulóenergia-szektorban, ahova az Európai Unió most nagyon sok pénzt i...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?