22 °C Budapest

Bolond, aki nem most köti le a pénzét!

Pénzcentrum
2008. november 28. 05:40

Egyszámjegyű kamattal már kevesen rúgnak labdába! Az elmúlt hetek, illetve lassan már hónapok eseményeire mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy megszokottak. Október közepén egy hatalmas, 300 bázispontos kamatemelésnek lehettünk tanúi, november 25-én pedig már monteráis szigorításnak, ami még az elemzőket is meglepte, hiszen 2009 előtt senki nem számított ilyen lépésre. De lássuk, a megtakarításaikat bankbetétbe helyezőknek ez mit hoz a konyhára!

Szokásunkhoz híven, lekötött betét körképünk során a már megszokott összegeket szerettük volna elhelyezni a legkedvezőbb feltételek mellett, vagyis 800 ezer Ft, 3 millió és 8 millió Ft számára igyekeztünk helyet találni 1, 3, 6, illetve 12 hónapra.

Ez alkalommal sem vettük azonban figyelembe a kombinált termékeket, melyek a nagyobb kockázatot rejtő és nagyobb hozammal kecsegtető befektetési alapokat egyesítik a kockázatmentesnek ítélt lekötött betétekkel. Ezen kívül a különféle indexált, tehát egyéb instrumentum alakulásához kötött (például infláció, alapkamat, vagy valutaárfolyam) betéti konstrukciókat is figyelmen kívül hagytuk, lévén, hogy ezek kamatozása nem fix.

A hazai bankok kínálatának elemzésekor a következő bankok ajánlatait hasonlítjuk össze: OTP, K&H, MKB, CIB, Citibank, Budapest Bank, Erste Bank, UniCredit Bank, Volksbank, Raiffeisen Bank, FHB, Allianz Bank és a KDB Bank.

A kamatok minden esetben a 365 napos évvel számított EBKM-et jelölik. Az összeállítás elkészítésekor továbbra sem vesszük figyelembe a kezelési költségeket, ezek ugyanis nem magához a lekötéshez, hanem a bankszámlához kötődnek. Minden esetben a bruttó, kamatadó előtti értékeket vettük figyelembe. (Az adatok forrását a bankok kondíciós listái képezik, az adatgyűjtés 2008. november 27-én történt.)

Megjegyezzük, hogy a fent leírtaknak megfelelően, nem a kifejezetten akciós ajánlatokat gyűjtöttük össze, ám amennyiben az adott összeg és futamidő dimenziójában valamely bank akciós kamatot kínál, akkor azt az értéket szerepeltettük az összehasonlításban (feltéve, ha azt nem kötötték különösebb feltételekhez, vagy nem speciális célcsoportnak szól), hiszen arra voltunk kíváncsiak, most mennyiért köthetnénk le pénzünket.

A táblázatok áttekintése után mindenki nyugodtan levonhatja a következtetést, hogy bizony már 800 ezer forint lekötése esetén is busás hozamokra számíthatunk, különösen, ha 1 hónapnál hosszabb futamidőre is hajlandók vagyunk megválni félretett pénzünktől.

Az Allianz kivételével minden bank, legalább egy futamidő esetén megemelte kamatait, sokan nem is csak akciós jelleggel.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kell a pénzünk a bankoknak: akcióözön a köbön

Általában a lekötött betéti kamatokra igaz, hogy minél nagyobb összeget helyez el az ember a bankban, annál nagyobb hozammal honorálja ezt a bank. A mostani akcióknak köszönhetően azonban olyan ajánlatok kerültek a legjobb háromba, minden időtávon, melyek nem különböznek összegsávonként, így 800 ezer, 3 millió és 5 millió esetén is ugyanakkora kamatot érhetünk el.

Mint azt már említettük, a bankok bizony a gigantikus alapkamat emelés óta sorra rukkolnak elő akciós ajánlataikkal, és még egyik bank sem építette be kondícióiba az azóta bekövetkezett 50 bázispontos csökkentést.

A táblázatban zölddel jelölt ajánlatok a megemelt kamatokat mutatják az előző körképünk óta, ami alapján bátran mondhatjuk, hogy a bankok még mindig igyekeznek ilyen módon forrást szerezni. Mielőtt azonban berohannánk az első fiókba, hogy pénzünket lekössük, nézzünk utána az akciós feltételeknek is, sok esetben ugyanis csak bankon kívüli forrásból származó pénzre érvényesek az akciós kamatok, és akadnak olyan bankok is, ahol ha ezt a szabályt az ügyfél megszegi, egyáltalán nem kerül kamat kifizetésre.

Fontos azt is leszögezni, hogy egy ilyen körkép alkalmával mindössze pillanatképet tudunk szolgáltatni a bankok által nyújtott kondíciókról, különösen a mostani helyzetben, mikor egy hónapon belül akár többször is változtatnak kamatfeltételeiken a pénzintézetek.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 28. 16:57
Mint arról a Media1 már beszámolt, idén is megrendezik Budapesten számos neves szakember közreműködé...
Bankmonitor  |  2023. szeptember 28. 15:28
Magyarországon is egyre több ingyenes bankszámla érhető el, amelyekkel nem csak a havidíj, de a tran...
Holdblog  |  2023. szeptember 28. 11:49
Az elmúlt hónapok legnépszerűbb és egyben legfájdalmasabb befektetése a nemzetközi tőkepiacokon a ho...
MNB Intézet  |  2023. szeptember 28. 11:05
A professzionális előrejelzők predikciói sem minden esetben racionálisak ugyanakkor ezt az eltérést...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM