11 °C Budapest

Gyökeresen átalakulnak a nyugdíjtervek! Van aki már nem is takarékoskodik...

Pénzcentrum
2008. október 9. 10:07

A gazdasági recesszió és az egyre komolyabb, nem várt fordulatok miatt sokan csak kapkodják a fejüket. Azt már a nyugdíjasok is tudják egy ideje, hogy a megtakarításaik folyamatosan veszítenek értékükből, így kezdenek rájönni, hogy a későbbiekre elgondolt terveiket, nem beszélve a finanszírozásról, egyszerűen kénytelenek megváltoztatni...

Egy új AARP felmérés szerint a 45 év feletti dolgozók jelentős része, 69 százaléka úgy gondolja, ha nem javulnak gyorsan és jelentősen a gazdasági körülmények, lényegesen kevesebbet költhetnek majd a nyugdíjas évek alatt. 65 százalék szerint a nyugdíjba vonulás is késhet emiatt, vagyis tovább kell majd munkát vállalni, hogy a mindennapi megélhetést biztosítani tudják.

Mindössze 37 százalék válaszolta azt, hogy a rossz gazdasági helyzet következtében többet fog félretenni, hogy ne okozzon gondot az időskori megélhetés. Erre viszont sokan már gondolni sem mernek, mert már így is alig jönnek ki a havi fizetésből. Bár sokan arra számítanak, hogy hamarosan vége a válságnak, a szakértők szerint egyelőre erre nagyon kevés az esély, de a kormányok intézkedései javíthatnak a helyzeten.

A felmérést telefonon végezték el szeptemberben, összesen 1628 dolgozó amerikai megkérdezésével. Ez alapján minden amerikai egyre nehezebbnek látja a mindennapi szükségleti cikkek kifizetését. A nyilatkozók 56 százalékának jelent gondot az élelmiszer, üzemanyag és a gyógyszerek kifizetése. 47 százalék már így is segít valamelyik családtagjának a számlák kifizetésében, 45 százaléknak pedig már tavaly is gondot jelentett a fűtés, a légkondi és a telefonköltségek kifizetése.

Az egyre növekedő kiadásokkal nehéz megküzdeni, emiatt többen is azt választották ( 20 százalék), hogy inkább hosszabb munkaidőben dolgoznak, hogy ezzel jussanak egy kis plusz pénzhez, de 20 százalék már odáig jutott, hogy beszüntette a nyugdíjszámlájára történő befizetéseket. Senki nem tudja, meddig tart még a válság, de hosszú távon sokaknak már a megélhetés is gondot jelent, a nagyszámú leépítésekről már nem is beszélve.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez viszont nem csak az Egyesült Államokban jelent problémát, az európai országok ugyanez a helyzet, egyre többen gondolkodnak azon, hogy kitolják a nyugdíjkorhatárt, bár erre sem mindenhol van lehetőség, a briteknél például 65 év után kötelező nyugdíjba vonulni.

Itthon egyelőre még nem ennyire rossz a helyzet, de egyelőre csak reménykedhetünk, hogy nem is lesz...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 24. 18:33
A Google szerint a PestiSrácok szerződést szegett azzal, hogy megkerülve a YouTube szabályait a néhá...
Kiszámoló  |  2023. március 24. 17:08
Kovács Tamás Egy névtelenséget kérő Wise alkalmazott küldte ezt a levelet a blogban is említett fize...
Buxelliott  |  2023. március 24. 15:56
Feljöttünk várakozás szerint az ellenálláshoz, ahonnan lefordul a piac. A folytásra még mindkét lehe...
MNB Intézet  |  2023. március 24. 11:44
Az SVB esete ismét rávilágít arra, hogy a bankok megmentése ellentmondásos kormányzati döntés lehet,...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?