14 °C Budapest

A nagy betétkörkép - nem csak nőknek!

Pénzcentrum
2008. július 30. 05:55

Maradhatunk a helyünkön Ismét jelentkezünk banki lekötött betéti kamatokat elemző körképünkkel. Ez alkalommal nincs sok új a nap alatt, a bankok a nyári uborkaszezonban nem kápráztatnak el minket magas kamatokkal, igaz a jegybanki alapkamat sem változott május 23. óta. A szemfülesek azonban most is kiválaszthatják a legjobb ajánlatot, ebben próbálunk ismét segítségükre lenni!

Szokásunkhoz híven, a már megszokott összegeket szerettük volna elhelyezni a legkedvezőbb feltételek mellett, vagyis 800 ezer Ft, 3 millió és 8 millió Ft számára igyekeztünk helyet találni 1, 3, 6, illetve 12 hónapra.

Ismét kimaradnak a szórásból a kombinált termékek, melyek a nagyobb kockázatot rejtő és nagyobb hozammal kecsegtető befektetési alapokat egyesítik a kockázatmentesnek ítélt lekötött betétekkel. Betétlekötésre általában kockázatkerülő ügyfelek adják fejüket, így számukra általában a befektetési alapok még a magasabb kamat reményében sem jelentenek releváns alternatívát. Ezen kívül a különféle indexált, tehát egyéb instrumentum alakulásához kötött (például infláció, alapkamat, vagy valutaárfolyam) betéti konstrukciókat is figyelmen kívül hagytuk, lévén, hogy ezek kamatozása nem fix.

A hazai bankok kínálatának elemzésekor a következő bankok ajánlatait hasonlítjuk össze: OTP, K&H, MKB, CIB, Citibank, Budapest Bank, Erste Bank, UniCredit Bank, Volksbank, Raiffeisen, FHB és Allianz Bank., és újabban már a KDB Bank lekötött betét konstrukcióit is bevonjuk összehasonlításunkba.
A kamatok minden esetben a 365 napos évvel számított EBKM-et jelölik. Az összeállítás elkészítésekor továbbra sem vesszük figyelembe a kezelési költségeket, ezek ugyanis nem magához a lekötéshez, hanem a bankszámlához kötődnek. Minden esetben a bruttó, kamatadó előtti értékeket vettük figyelembe. (Az adatok forrását a bankok kondíciós listái képezik, az adatgyűjtés 2008. június 28-án történt.)

A táblázatok kapcsán mindenképpen ki kell emelni, hogy a fent leírtaknak megfelelően nem a kifejezetten akciós ajánlatokat gyűjtöttük össze, ám amennyiben az adott összeg és futamidő dimenziójában valamely bank akciós kamatot kínál, akkor azt az értéket szerepeltettük az összehasonlításban, hiszen arra voltunk kíváncsiak, most mennyiért köthetnénk le pénzünket.

A helyzet mit sem változott...

Előző hónapban öt kereskedelmi bank is emelte kamatait, igaz van, amelyik csak akciós jelleggel, a helyzet mostanra azonban nem változott 800 ezer forintos lekötés esetén. Egyedül a Volks Bank jelent meg egy új konstrukcióval, az egy éves lekötésű Fesztivál Betéttel, míg az UniCreditnél még az előző hónapban elérhető, 12 hónapos akciós betét is megszűnt.


800 ezer forint lekötése esetén tehát továbbra is az UniCredit és CIB bankok választása esetén járunk legjobban, akármelyik időtávot vizsgáljuk is. Az Erste Bankkal szintén nem nyúlunk azonban mellé.

Egy, aki (szinte) mindent visz...

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az MKB igen jól időzítette akciós kamatemelését, rajta kívül ugyanis egyedül a Citibank növelte a lekötött betéteken elérhető kamatokat, azonban ennek ellenére sem tudott dobogóra kerülni, egyik időtávon sem.

Ezzel a lépéssel 3 és 12 hónapos lekötés esetén is változott a sorrend előző hónaphoz képest, és az MKB Bank került az első helyre. A legmagasabb elérhető kamat azonban még így is csak 9,13 százalék, szemben az előző hónapok 10 százalékával.


Az akciós ajánlatokat végignézve szintén nem sok változást figyelhetünk meg. Az Erste Bank rukkolt elő egy új konstrukcióval, a Nagy Dobás Betéttel, ami fél évre köthető, valamint az UniCredit lecserélte egy éves betétjét két évesre, és alacsonyabb kamatozásúra. Az MKB már említett 6 és 12 hónapos akciós kamata tehát valóban a júliusi újdonságok közé tartozik.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?