3 °C Budapest

A nagy betétkörkép - nem csak nőknek!

Pénzcentrum
2008. július 30. 05:55

Maradhatunk a helyünkön Ismét jelentkezünk banki lekötött betéti kamatokat elemző körképünkkel. Ez alkalommal nincs sok új a nap alatt, a bankok a nyári uborkaszezonban nem kápráztatnak el minket magas kamatokkal, igaz a jegybanki alapkamat sem változott május 23. óta. A szemfülesek azonban most is kiválaszthatják a legjobb ajánlatot, ebben próbálunk ismét segítségükre lenni!

Szokásunkhoz híven, a már megszokott összegeket szerettük volna elhelyezni a legkedvezőbb feltételek mellett, vagyis 800 ezer Ft, 3 millió és 8 millió Ft számára igyekeztünk helyet találni 1, 3, 6, illetve 12 hónapra.

Ismét kimaradnak a szórásból a kombinált termékek, melyek a nagyobb kockázatot rejtő és nagyobb hozammal kecsegtető befektetési alapokat egyesítik a kockázatmentesnek ítélt lekötött betétekkel. Betétlekötésre általában kockázatkerülő ügyfelek adják fejüket, így számukra általában a befektetési alapok még a magasabb kamat reményében sem jelentenek releváns alternatívát. Ezen kívül a különféle indexált, tehát egyéb instrumentum alakulásához kötött (például infláció, alapkamat, vagy valutaárfolyam) betéti konstrukciókat is figyelmen kívül hagytuk, lévén, hogy ezek kamatozása nem fix.

A hazai bankok kínálatának elemzésekor a következő bankok ajánlatait hasonlítjuk össze: OTP, K&H, MKB, CIB, Citibank, Budapest Bank, Erste Bank, UniCredit Bank, Volksbank, Raiffeisen, FHB és Allianz Bank., és újabban már a KDB Bank lekötött betét konstrukcióit is bevonjuk összehasonlításunkba.
A kamatok minden esetben a 365 napos évvel számított EBKM-et jelölik. Az összeállítás elkészítésekor továbbra sem vesszük figyelembe a kezelési költségeket, ezek ugyanis nem magához a lekötéshez, hanem a bankszámlához kötődnek. Minden esetben a bruttó, kamatadó előtti értékeket vettük figyelembe. (Az adatok forrását a bankok kondíciós listái képezik, az adatgyűjtés 2008. június 28-án történt.)

A táblázatok kapcsán mindenképpen ki kell emelni, hogy a fent leírtaknak megfelelően nem a kifejezetten akciós ajánlatokat gyűjtöttük össze, ám amennyiben az adott összeg és futamidő dimenziójában valamely bank akciós kamatot kínál, akkor azt az értéket szerepeltettük az összehasonlításban, hiszen arra voltunk kíváncsiak, most mennyiért köthetnénk le pénzünket.

A helyzet mit sem változott...

Előző hónapban öt kereskedelmi bank is emelte kamatait, igaz van, amelyik csak akciós jelleggel, a helyzet mostanra azonban nem változott 800 ezer forintos lekötés esetén. Egyedül a Volks Bank jelent meg egy új konstrukcióval, az egy éves lekötésű Fesztivál Betéttel, míg az UniCreditnél még az előző hónapban elérhető, 12 hónapos akciós betét is megszűnt.


800 ezer forint lekötése esetén tehát továbbra is az UniCredit és CIB bankok választása esetén járunk legjobban, akármelyik időtávot vizsgáljuk is. Az Erste Bankkal szintén nem nyúlunk azonban mellé.

Egy, aki (szinte) mindent visz...

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az MKB igen jól időzítette akciós kamatemelését, rajta kívül ugyanis egyedül a Citibank növelte a lekötött betéteken elérhető kamatokat, azonban ennek ellenére sem tudott dobogóra kerülni, egyik időtávon sem.

Ezzel a lépéssel 3 és 12 hónapos lekötés esetén is változott a sorrend előző hónaphoz képest, és az MKB Bank került az első helyre. A legmagasabb elérhető kamat azonban még így is csak 9,13 százalék, szemben az előző hónapok 10 százalékával.


Az akciós ajánlatokat végignézve szintén nem sok változást figyelhetünk meg. Az Erste Bank rukkolt elő egy új konstrukcióval, a Nagy Dobás Betéttel, ami fél évre köthető, valamint az UniCredit lecserélte egy éves betétjét két évesre, és alacsonyabb kamatozásúra. Az MKB már említett 6 és 12 hónapos akciós kamata tehát valóban a júliusi újdonságok közé tartozik.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 29. 21:48
Idén is átadták a Televíziós Újságírók Díját. Az elismeréseket nem sokkal cikkünk élesítése előtt, s...
Bankmonitor  |  2023. március 29. 14:25
Megtakarítási szakértőnk most bemutatja, milyen tényezők okozzák a pénzügyi döntéseink halogatását,...
Holdblog  |  2023. március 29. 13:05
Biztosítás. Évtizedekkel korábban, ha gyermeki énem meghallotta ezt a szót, bizony komoly fejtörést...
MNB Intézet  |  2023. március 28. 10:16
Az alacsony mobilitás konzerválja a társadalmi egyenlőtlenségeket. A jómódúaknak elvileg nem áll köz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57