2 °C Budapest

A nagy betétkörkép - nem csak nőknek!

Pénzcentrum
2008. július 30. 05:55

Maradhatunk a helyünkön Ismét jelentkezünk banki lekötött betéti kamatokat elemző körképünkkel. Ez alkalommal nincs sok új a nap alatt, a bankok a nyári uborkaszezonban nem kápráztatnak el minket magas kamatokkal, igaz a jegybanki alapkamat sem változott május 23. óta. A szemfülesek azonban most is kiválaszthatják a legjobb ajánlatot, ebben próbálunk ismét segítségükre lenni!

Szokásunkhoz híven, a már megszokott összegeket szerettük volna elhelyezni a legkedvezőbb feltételek mellett, vagyis 800 ezer Ft, 3 millió és 8 millió Ft számára igyekeztünk helyet találni 1, 3, 6, illetve 12 hónapra.

Ismét kimaradnak a szórásból a kombinált termékek, melyek a nagyobb kockázatot rejtő és nagyobb hozammal kecsegtető befektetési alapokat egyesítik a kockázatmentesnek ítélt lekötött betétekkel. Betétlekötésre általában kockázatkerülő ügyfelek adják fejüket, így számukra általában a befektetési alapok még a magasabb kamat reményében sem jelentenek releváns alternatívát. Ezen kívül a különféle indexált, tehát egyéb instrumentum alakulásához kötött (például infláció, alapkamat, vagy valutaárfolyam) betéti konstrukciókat is figyelmen kívül hagytuk, lévén, hogy ezek kamatozása nem fix.

A hazai bankok kínálatának elemzésekor a következő bankok ajánlatait hasonlítjuk össze: OTP, K&H, MKB, CIB, Citibank, Budapest Bank, Erste Bank, UniCredit Bank, Volksbank, Raiffeisen, FHB és Allianz Bank., és újabban már a KDB Bank lekötött betét konstrukcióit is bevonjuk összehasonlításunkba.
A kamatok minden esetben a 365 napos évvel számított EBKM-et jelölik. Az összeállítás elkészítésekor továbbra sem vesszük figyelembe a kezelési költségeket, ezek ugyanis nem magához a lekötéshez, hanem a bankszámlához kötődnek. Minden esetben a bruttó, kamatadó előtti értékeket vettük figyelembe. (Az adatok forrását a bankok kondíciós listái képezik, az adatgyűjtés 2008. június 28-án történt.)

A táblázatok kapcsán mindenképpen ki kell emelni, hogy a fent leírtaknak megfelelően nem a kifejezetten akciós ajánlatokat gyűjtöttük össze, ám amennyiben az adott összeg és futamidő dimenziójában valamely bank akciós kamatot kínál, akkor azt az értéket szerepeltettük az összehasonlításban, hiszen arra voltunk kíváncsiak, most mennyiért köthetnénk le pénzünket.

A helyzet mit sem változott...

Előző hónapban öt kereskedelmi bank is emelte kamatait, igaz van, amelyik csak akciós jelleggel, a helyzet mostanra azonban nem változott 800 ezer forintos lekötés esetén. Egyedül a Volks Bank jelent meg egy új konstrukcióval, az egy éves lekötésű Fesztivál Betéttel, míg az UniCreditnél még az előző hónapban elérhető, 12 hónapos akciós betét is megszűnt.


800 ezer forint lekötése esetén tehát továbbra is az UniCredit és CIB bankok választása esetén járunk legjobban, akármelyik időtávot vizsgáljuk is. Az Erste Bankkal szintén nem nyúlunk azonban mellé.

Egy, aki (szinte) mindent visz...

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az MKB igen jól időzítette akciós kamatemelését, rajta kívül ugyanis egyedül a Citibank növelte a lekötött betéteken elérhető kamatokat, azonban ennek ellenére sem tudott dobogóra kerülni, egyik időtávon sem.

Ezzel a lépéssel 3 és 12 hónapos lekötés esetén is változott a sorrend előző hónaphoz képest, és az MKB Bank került az első helyre. A legmagasabb elérhető kamat azonban még így is csak 9,13 százalék, szemben az előző hónapok 10 százalékával.


Az akciós ajánlatokat végignézve szintén nem sok változást figyelhetünk meg. Az Erste Bank rukkolt elő egy új konstrukcióval, a Nagy Dobás Betéttel, ami fél évre köthető, valamint az UniCredit lecserélte egy éves betétjét két évesre, és alacsonyabb kamatozásúra. Az MKB már említett 6 és 12 hónapos akciós kamata tehát valóban a júliusi újdonságok közé tartozik.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm