12 °C Budapest

Az USA nem készül a nyugdíjra: már-már veszélyes a nemtörődömség!

Pénzcentrum
2008. május 19. 11:00

A rohamosan közeledő nyugdíj és a nyugdíjkorhatár elérése utáni pénzügyi biztonság miatti aggodalom kombinációja nem jelent az amerikaiak számára olyan indokot, aminek következtében elkezdenének növelni a megtakarításaikat, derül ki a Standard & Poor tanulmányából. Az "Idősebb, de nem okosabb: Miért maradnak az amerikaiak vészesen felkészületlenek a nyugdíjra" című tanulmány kimutatta, hogy a háztartások megtakarításai még mindig 0 százalék körül vannak.

Szakértők szerint a megtakarítások hiánya segíti a gazdasági növekedést továbbra is pozitív szinten tartani, viszont lényegesen megnehezíti az idősebb amerikai állampolgárok helyzetét, hogy finanszírozni tudják az időskorukat. A legtöbb Amerikai Egyesült Államokban élő még mindig abban reménykedik, illetve arra számít, hogy a kormányzati felelősségvállalás majd megfelelő hátteret biztosít a nyugdíjas évekre.

Bár a tanulmány arra is rámutat, hogy az emberek általános véleménye szerint már nem olyan biztos a az egészségügy és a szociális juttatások rendszere, aminek következtében sokan valamekkora összeget félre szeretnének tenni közvetlenül a nyugdíj előtt, ha netalán bármilyen probléma adódna.

A Standard & Poor kimutatásából kiderült, hogy jó megoldás lehetne a nyugdíjkorhatár elérése utáni munkavállalás, amire bizonyíték, hogy egyre többen keresnek átmeneti időszakra munkát, egy kis plusz jövedelem szerzése érdekében.

Ráadásul az egészségügyi és munkapiaci környezet gyakran azokat védi és támogatja, akik hajlandóak dolgozni. A helyzetet viszont rontja, hogy egy gyengülő gazdasági környezetben lényegesen nehezebb ideiglenes munkát találni. Ha ez még nem lenne elég, az is kiderült, hogy a Baby Boomer-ek mindössze 37 százaléka fog nyugdíjat kapni az állam mellett a munkáltatójától is, ami az 1983-as 60 százalékhoz képest jelentősen alacsonyabb.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Ezzel szemben viszont javuló tendenciát mutat azoknak a háztartásoknak az aránya, ahol egyáltalán nem jogosultak semmilyen nyugdíjra, már csak 34 százalék az 1983-as 37 százalékhoz képest.

A felkészületlenség azonban nem az egyetlen problémája az Egyesült Államokban élő idősödő lakosságnak. A pénzpiaci eszközök szegényes teljesítménye sem javít a helyzeten, sőt, sokaknak lecsökkent az eddigi megtakarításainak értéke a tőzsdei árfolyamok jelentős esése miatt.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?