11 °C Budapest

Új csillag a befektetések egén - nincs bukás és még jótékonykodhatsz is?

Pénzcentrum
2008. február 11. 15:00

Úgy tűnik egyre többen fedezik fel a feltörekvő piacokban rejlő befektetési lehetőségeket, azonban Ázsia mellett egy új "csillag" is megjelent a portfoliók "egén". Mind több alapkezelő hirdeti meg új, afrikai, emellett tőkegaranciát kínáló befektetéseit. Nézzük, mit érdemes ezekkel kapcsolatban megfontolni!

7 év

A Cru Investment Management az afrikai mezőgazdaságba történő befektetést kínál, emellett arra vállal garanciát, hogy 7 év elteltével mindenképpen megkapjuk a befektetett pénzmennyiséget. Aki nem csupán a hozamot keresi a befektetésben, annak további pluszt jelenthet, hogy még jótékonynak is érezheti magát, hiszen afrikai gazdálkodókhoz jut el a pénze. A befektetési lehetőség egyébként nagy népszerűségnek örvend a sztársportolók körében is.

Persze nem a Cru az egyetlen, amely ilyen befektetést kínál. A Barclays öt éves Emerging Markets Optimiser elnevezésű befektetése péntektől érhető el, ez szintén tőkegarantált, amellett, hogy egzotikus piacokat érhetünk el rajta keresztül.

A befektetés egy feltörekvő piaci ETF-hez, az iShares MSCI Emerging Markets Index Fundhoz kötött. Az indexkövető alap a BRIC (Brazília, Oroszország, India, Kína) országaiban kínál befektetéseket, emellett Dél-Koreába, Tajvanba, illetve Dél-Afrikába is invesztál.

Túl szép ahhoz, hogy igaz legyen?

A Har-greaves Lansdown befektetési tanácsadója azonban úgy vélekedik, hogy ezek az Afrikába fektető alapok - sőt, általánosságban a garantált befektetések is - túlságosan drágák ahhoz, hogy megérje pénzünket beletenni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Barclays alapjának esetében például a minimális befektetés mértéke 5000 font (1,78 millió forint), a teljes befizetett pénzmennyiség garantált, amennyiben nem szállunk ki 5 évnél hamarabb. Az összes felszámított díj a befektetés 6 százalékát teszi ki.

A Cru Investment Management Fund által kínált Africa Invest alap a prémium - legalább 50 ezer euros (13,15 millió forintos) vagyonnal rendelkező - befektetőket célozza meg. Egy másik alternatíva az Africa Invest Capital Protected Plan, amely az Africa Invest alapba fektet, emellett 7 éves időtávra vállal tőkegaranciát, a minimum befektetés pedig 4000 font (1,4 millió forint). A kezdeti díj 7 százalék, éves díj nincs, azonban a teljesítményhez kapcsolódóan egyéb díjakat számítanak fel.

Érdemes tehát megfontolni, hogy a magasabb hozamból mennyit vesz el a tőkegaranciáért cserébe kért magasabb díj, s ez megéri-e nekünk. Sőt, azon sem árt elgondolkodni, hogy ha rosszabb esetben csupán a befektetett pénzmennyiséget kapjuk vissza a futamidő végén, mennyit nyerhettünk volna rajta, ha egy másik eszközbe, termékbe fektetjük azt.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 23. 06:06
A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid v...
MEDIA1  |  2024. április 22. 19:58
Megvan, kik ülnek be a megújuló X-Faktor zsűrijébe idén.
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem