16 °C Budapest

Vágtázó hitelek, toporgó betétek - mi történt a bankokkal?

Pénzcentrum
2007. szeptember 27. 15:00

Vágtázó ütemben indult emelkedésnek az idei év nyolcadik hónapjában a bankszektor által nyújtott hitelek állománya, amely a háztartási szektorban szinte teljes egészében a devizahitelek térnyerését jelentette.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Bankszektor

A bankszektor mérlegfőösszegének emelkedése az idei év nyolcadik hónapjában tovább folytatták növekedésüket, igaz csökkenő ütemben. Így augusztusban a szektor összesített mérlegfőösszege 22 404 milliárd forintot tett ki.


Hitelek

Mind a vállalkozásoknak, mind pedig a háztartásoknak nyújtott hitelek állománya jelentős mértékben emelkedett. Előbbi júliushoz képest 2,78 százalékkal gyarapodott, s így elérte a 6 284 milliárd forintot, míg utóbbi 3,16 százalékos gyarapodás után átlépte az 5 milliárd forintos határt.


A forintban denominált hitelek állománya tovább folytatta áprilisban megkezdett csökkenését, a külföldi kamatkörnyezet még mindig képes ellensúlyozni az esetleges árfolyamváltozásban rejlő kockázatokat.

A forintban denominált állomány az előző év azonos időszakához képest 0,78 százalékos csökkenéssel 2 271 milliárd forintot tett ki, míg a devizahitelek esetében az éves növekedés 51,3 százalékos, az augusztusi állomány 2 757 milliárd forintot tett ki.


A lakáscélú hitelek állományát tekintve még világosabban kivetítődik ez a tendencia, sőt, amennyiben így folytatódik a hitelállomány bővülése, néhány hónapon belül ebben az esetben is megtörténik az, hogy a forinthitelek megelőzik a devizahiteleket.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Betétek

A megtakarításokat tekintve nem mondható el a hitelezésnél tapasztalt általános tendencia, ugyanis 2007. augusztusában az előző hónaphoz képest 0,03 százalékkal csökkent a háztartások devizabetét állománya, míg a forintbetéteké 1,68 százalékkal, melynek egyik oka a bankok új típusú betéti akciói lehetnek, melyek bizonyos fokú ügyfél-aktivitást igényelnek.


Emellett a külföldi kamatok betétlekötés szempontjából továbbra sem olyan népszerűek, mint a forintban denominált társaik. Ez a tendencia a vállalkozások betétállományában még erőteljesebben érvényesül.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20