3 °C Budapest

Vágtázó hitelek, toporgó betétek - mi történt a bankokkal?

Pénzcentrum
2007. szeptember 27. 15:00

Vágtázó ütemben indult emelkedésnek az idei év nyolcadik hónapjában a bankszektor által nyújtott hitelek állománya, amely a háztartási szektorban szinte teljes egészében a devizahitelek térnyerését jelentette.

Bankszektor

A bankszektor mérlegfőösszegének emelkedése az idei év nyolcadik hónapjában tovább folytatták növekedésüket, igaz csökkenő ütemben. Így augusztusban a szektor összesített mérlegfőösszege 22 404 milliárd forintot tett ki.


Hitelek

Mind a vállalkozásoknak, mind pedig a háztartásoknak nyújtott hitelek állománya jelentős mértékben emelkedett. Előbbi júliushoz képest 2,78 százalékkal gyarapodott, s így elérte a 6 284 milliárd forintot, míg utóbbi 3,16 százalékos gyarapodás után átlépte az 5 milliárd forintos határt.


A forintban denominált hitelek állománya tovább folytatta áprilisban megkezdett csökkenését, a külföldi kamatkörnyezet még mindig képes ellensúlyozni az esetleges árfolyamváltozásban rejlő kockázatokat.

A forintban denominált állomány az előző év azonos időszakához képest 0,78 százalékos csökkenéssel 2 271 milliárd forintot tett ki, míg a devizahitelek esetében az éves növekedés 51,3 százalékos, az augusztusi állomány 2 757 milliárd forintot tett ki.


A lakáscélú hitelek állományát tekintve még világosabban kivetítődik ez a tendencia, sőt, amennyiben így folytatódik a hitelállomány bővülése, néhány hónapon belül ebben az esetben is megtörténik az, hogy a forinthitelek megelőzik a devizahiteleket.

Betétek

A megtakarításokat tekintve nem mondható el a hitelezésnél tapasztalt általános tendencia, ugyanis 2007. augusztusában az előző hónaphoz képest 0,03 százalékkal csökkent a háztartások devizabetét állománya, míg a forintbetéteké 1,68 százalékkal, melynek egyik oka a bankok új típusú betéti akciói lehetnek, melyek bizonyos fokú ügyfél-aktivitást igényelnek.


Emellett a külföldi kamatok betétlekötés szempontjából továbbra sem olyan népszerűek, mint a forintban denominált társaik. Ez a tendencia a vállalkozások betétállományában még erőteljesebben érvényesül.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 30. 18:23
Egy jogerős bírósági ítélet értelmében valótlanságot írt a KESMA bulvárnapilapja a Jobbik májusi tis...
Kiszámoló  |  2022. november 30. 17:15
Néhány napja írtam Argentínáról, az országról, ami iskolapéldája, hogyan tud egy populista vezetés t...
Holdblog  |  2022. november 30. 16:01
A réznek kifejezetten kedvezőek a hosszú távú kilátásai, mivel az energiaátmenet során jelentkező vi...
Bankmonitor  |  2022. november 30. 07:45
Az elmúlt hónapokban másról sem hallottunk, minthogy a hitelkamatok emelkednek. Ennek meg is volt az...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58