8 °C Budapest

A gazdagsághoz vezető út ki van kövezve - csak rá kell lépni

Pénzcentrum
2007. július 19. 15:00

Számtalan könyvet lehet már a világ leggazdagabb embere címet egymás kezébe adogató két üzletember, Bill Gates és Warren Buffet meggazdagodásának útjáról, az általuk alkalmazott stratégiáról olvasni. Úgy tűnik azonban, hogy egy másik üzletember lett az első, Carlos Slim, a mexikói befektető.

Egy mexikói pénzügyekkel foglalkozó honlap szerint Slim mostanra már a világ leggazdagabb emberévé vált. A Financial Times pedig megragadta az alkalmat, hogy végignézze, milyen stratégiát ildomos annak követnie, aki olyan gazdaggá szeretne válni, mint Carlos Slim.

A pénz a nyerő

A Slim által irányított vállalatbirodalomban ma már a telekommunikációs szektorban tevékenykedő vállalatok dominálnak, de ez a kezdetekkor nem így volt. A szerencséjét ugyanis dohányiparban alapozta meg. Mexikóban elég egyenletes a dohánytermékek iránti kereslet, Slimet nem is ez vonzotta, hanem az a készpénz, amelyet az üzletág generált. Ugyanis a dohánytermékekre kivetett adó begyűjtése a vállalatok hatáskörébe tartozott, ők szedték be tehát azt, és maguknál tarthatták egy évig, szép kamatot szerezvén rajta.

Ragaszkodj ahhoz, amit tudsz

Slim minden egyes befektetési döntése előtt a lehető legalaposabban felderíti a terepet, feltérképezi lehetőségeit. Sosem vág bele olyan befektetésbe, amelyet nem ért.

Végy olyan vállalatokat, amelyeket magas gazdasági falak vesznek körül

Ez a taktika Warren Buffett-től származik, és annyit tesz, hogy olyan vállalatokban kell részesedést vásárolni, amelyek hosszú távon fenntartható versenyelőnnyel rendelkeznek. Slim például nagyot nyert azzal, hogy az állami monopóliumot élvező nemzeti telefontársaságot, a Telmexet megvásárolta.

Kell néhány ugyanolyan befektetés, de ne ragadj bele abba, amid van

Az idők során a Slim birodalom más és más iparágak köré csoportosult, ingatlan, dohány, vezetékes telefonszolgáltatás, majd mobil telekommunikáció. Mindegyik hosszú távú befektetés volt, de Slim ennek ellenére mindig a jövőbe tekintett, sosem ragadt meg egyikben sem. Szerencsésen hozzájutott a Telmexhez, a monopóliumát pedig inkább arra használta fel, hogy egy újabb és gyorsabban növekvő piacon, a mobilszolgáltatásban vethesse meg lábát.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Keresd a hatékonytalan piacokat!

Ezek azok a helyek, ahol olyan eszközöket szerezhetsz, amelyek áron aluliak. Természetesen nem csupán szerencse, hanem éles ész is kell ahhoz, hogy mindig egy lépéssel a szabályozók előtt járj. Csak így tehetett szert Slim is sok pénzre a szolgáltatása árainak magasan tartásából.

Ne félj hamar kiszállni!

Rotschild nyomdokait követve érdemes a fejünkben tartani azt, hogy nem szabad túl sokáig tartani egy befektetést. Addig kell pénzzé tenni az általa hozott hasznot, amíg meg tudjuk ezt tenni.

Feltörekvő

Egyáltalán nem véletlen, hogy az az ember, aki megelőzte Bill Gates-et is, a feltörekvő országok piacain is busás hasznot szerzett. Ezek a piacok több lehetőséget hagynak a növekedésre, s arra is, hogy könnyebben fel lehessen fedezni a piac félreárazását.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem