A gazdagsághoz vezető út ki van kövezve - csak rá kell lépni

Pénzcentrum
2007. július 19. 15:00

Számtalan könyvet lehet már a világ leggazdagabb embere címet egymás kezébe adogató két üzletember, Bill Gates és Warren Buffet meggazdagodásának útjáról, az általuk alkalmazott stratégiáról olvasni. Úgy tűnik azonban, hogy egy másik üzletember lett az első, Carlos Slim, a mexikói befektető.

Egy mexikói pénzügyekkel foglalkozó honlap szerint Slim mostanra már a világ leggazdagabb emberévé vált. A Financial Times pedig megragadta az alkalmat, hogy végignézze, milyen stratégiát ildomos annak követnie, aki olyan gazdaggá szeretne válni, mint Carlos Slim.

A pénz a nyerő

A Slim által irányított vállalatbirodalomban ma már a telekommunikációs szektorban tevékenykedő vállalatok dominálnak, de ez a kezdetekkor nem így volt. A szerencséjét ugyanis dohányiparban alapozta meg. Mexikóban elég egyenletes a dohánytermékek iránti kereslet, Slimet nem is ez vonzotta, hanem az a készpénz, amelyet az üzletág generált. Ugyanis a dohánytermékekre kivetett adó begyűjtése a vállalatok hatáskörébe tartozott, ők szedték be tehát azt, és maguknál tarthatták egy évig, szép kamatot szerezvén rajta.

Ragaszkodj ahhoz, amit tudsz

Slim minden egyes befektetési döntése előtt a lehető legalaposabban felderíti a terepet, feltérképezi lehetőségeit. Sosem vág bele olyan befektetésbe, amelyet nem ért.

Végy olyan vállalatokat, amelyeket magas gazdasági falak vesznek körül

Ez a taktika Warren Buffett-től származik, és annyit tesz, hogy olyan vállalatokban kell részesedést vásárolni, amelyek hosszú távon fenntartható versenyelőnnyel rendelkeznek. Slim például nagyot nyert azzal, hogy az állami monopóliumot élvező nemzeti telefontársaságot, a Telmexet megvásárolta.

Kell néhány ugyanolyan befektetés, de ne ragadj bele abba, amid van

Az idők során a Slim birodalom más és más iparágak köré csoportosult, ingatlan, dohány, vezetékes telefonszolgáltatás, majd mobil telekommunikáció. Mindegyik hosszú távú befektetés volt, de Slim ennek ellenére mindig a jövőbe tekintett, sosem ragadt meg egyikben sem. Szerencsésen hozzájutott a Telmexhez, a monopóliumát pedig inkább arra használta fel, hogy egy újabb és gyorsabban növekvő piacon, a mobilszolgáltatásban vethesse meg lábát.

Keresd a hatékonytalan piacokat!

Ezek azok a helyek, ahol olyan eszközöket szerezhetsz, amelyek áron aluliak. Természetesen nem csupán szerencse, hanem éles ész is kell ahhoz, hogy mindig egy lépéssel a szabályozók előtt járj. Csak így tehetett szert Slim is sok pénzre a szolgáltatása árainak magasan tartásából.

Ne félj hamar kiszállni!

Rotschild nyomdokait követve érdemes a fejünkben tartani azt, hogy nem szabad túl sokáig tartani egy befektetést. Addig kell pénzzé tenni az általa hozott hasznot, amíg meg tudjuk ezt tenni.

Feltörekvő

Egyáltalán nem véletlen, hogy az az ember, aki megelőzte Bill Gates-et is, a feltörekvő országok piacain is busás hasznot szerzett. Ezek a piacok több lehetőséget hagynak a növekedésre, s arra is, hogy könnyebben fel lehessen fedezni a piac félreárazását.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 29. 17:17
Az RTL Magyarország tájékoztatása szerint azért nem készül újabb évad A Séf meg a többiek című széri...
Kiszámoló  |  2022. november 29. 15:02
Először a kormány meghirdetett egy ingyenes napelem-telepítési pályázatot az Unió pénzéből, amit jó...
Holdblog  |  2022. november 29. 13:10
Tudják-e HOLDBLOG olvasói, hogy a városi ember tovább él, mint a vidéki? Jómagam már negyven évvel e...
MNB Intézet  |  2022. november 29. 10:14
A tudomány kérdéseinek megválaszolására sok esetben statisztikai módszereket veszünk igénybe. A stat...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?