A gazdagsághoz vezető út ki van kövezve - csak rá kell lépni

Pénzcentrum
2007. július 19. 15:00

Számtalan könyvet lehet már a világ leggazdagabb embere címet egymás kezébe adogató két üzletember, Bill Gates és Warren Buffet meggazdagodásának útjáról, az általuk alkalmazott stratégiáról olvasni. Úgy tűnik azonban, hogy egy másik üzletember lett az első, Carlos Slim, a mexikói befektető.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Egy mexikói pénzügyekkel foglalkozó honlap szerint Slim mostanra már a világ leggazdagabb emberévé vált. A Financial Times pedig megragadta az alkalmat, hogy végignézze, milyen stratégiát ildomos annak követnie, aki olyan gazdaggá szeretne válni, mint Carlos Slim.

A pénz a nyerő

A Slim által irányított vállalatbirodalomban ma már a telekommunikációs szektorban tevékenykedő vállalatok dominálnak, de ez a kezdetekkor nem így volt. A szerencséjét ugyanis dohányiparban alapozta meg. Mexikóban elég egyenletes a dohánytermékek iránti kereslet, Slimet nem is ez vonzotta, hanem az a készpénz, amelyet az üzletág generált. Ugyanis a dohánytermékekre kivetett adó begyűjtése a vállalatok hatáskörébe tartozott, ők szedték be tehát azt, és maguknál tarthatták egy évig, szép kamatot szerezvén rajta.

Ragaszkodj ahhoz, amit tudsz

Slim minden egyes befektetési döntése előtt a lehető legalaposabban felderíti a terepet, feltérképezi lehetőségeit. Sosem vág bele olyan befektetésbe, amelyet nem ért.

Végy olyan vállalatokat, amelyeket magas gazdasági falak vesznek körül

Ez a taktika Warren Buffett-től származik, és annyit tesz, hogy olyan vállalatokban kell részesedést vásárolni, amelyek hosszú távon fenntartható versenyelőnnyel rendelkeznek. Slim például nagyot nyert azzal, hogy az állami monopóliumot élvező nemzeti telefontársaságot, a Telmexet megvásárolta.

Kell néhány ugyanolyan befektetés, de ne ragadj bele abba, amid van

Az idők során a Slim birodalom más és más iparágak köré csoportosult, ingatlan, dohány, vezetékes telefonszolgáltatás, majd mobil telekommunikáció. Mindegyik hosszú távú befektetés volt, de Slim ennek ellenére mindig a jövőbe tekintett, sosem ragadt meg egyikben sem. Szerencsésen hozzájutott a Telmexhez, a monopóliumát pedig inkább arra használta fel, hogy egy újabb és gyorsabban növekvő piacon, a mobilszolgáltatásban vethesse meg lábát.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Keresd a hatékonytalan piacokat!

Ezek azok a helyek, ahol olyan eszközöket szerezhetsz, amelyek áron aluliak. Természetesen nem csupán szerencse, hanem éles ész is kell ahhoz, hogy mindig egy lépéssel a szabályozók előtt járj. Csak így tehetett szert Slim is sok pénzre a szolgáltatása árainak magasan tartásából.

Ne félj hamar kiszállni!

Rotschild nyomdokait követve érdemes a fejünkben tartani azt, hogy nem szabad túl sokáig tartani egy befektetést. Addig kell pénzzé tenni az általa hozott hasznot, amíg meg tudjuk ezt tenni.

Feltörekvő

Egyáltalán nem véletlen, hogy az az ember, aki megelőzte Bill Gates-et is, a feltörekvő országok piacain is busás hasznot szerzett. Ezek a piacok több lehetőséget hagynak a növekedésre, s arra is, hogy könnyebben fel lehessen fedezni a piac félreárazását.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?