A nagy bankok dominálnak

Pénzcentrum
2007. július 17. 10:47

Közép- és Kelet-Európa országainak bankpiacán továbbra is a nagy nemzetközi bankok a meghatározó szereplők, melyek a régió iránt határozottan elkötelezettek, hosszú távú befektetők, és világosan megfogalmazott stratégiát követnek. 2006 végére a nemzetközi bankok - a délkelet-európai országok újabb privatizációs hullámának eredményeként - a 2005-ös 78 százalékról 82 százalékra növelték piaci részesedésüket (Oroszország, Törökország és Ukrajna kivételével). Miután a már "bejáratott" közép- és kelet-európai piacokon mára kevés lehetőség maradt a privatizációra és a tulajdonviszonyok változására, a nemzetközi befektetők érdeklődése fokozatosan keletre terelődik, olyan országok felé, mint Oroszország, Ukrajna, Grúzia és Kazahsztán. A nemzetközi bankok részesedése Oroszországban, Törökországban és Ukrajnában a legalacsonyabb a régióban, így ezekben az országokban további piaci konszolidáció várható. Erre az eredményre jutott az UniCredit New Europe Research Network (Új Európa Kutatási Hálózat) 2006-os Közép- és kelet-európai bankpiaci tanulmánya.

"A nemzetközi bankok továbbra is jelentős szerepet töltenek majd be Közép- és Kelet-Európában, mely növekedési lehetőséget jelent a számukra. Egyesek közülük fokozatosan terjeszkednek új, fejlődő térségek irányába" - fogalmaz Federico Ghizzoni, az UniCredit Csoport lengyelországi divíziójának vezetője, a Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) igazgatóságának Közép- és Kelet-Európáért felelős tagja. Az UniCredit Csoport közgazdászai arra számítanak, hogy a bankpiacon várható átalakulás két fő ok miatt következik be: az egyik a közép- és kelet-európai országokban végbemenő belföldi koncentráció. "Másrészt, és még ennél is fontosabb, hogy a közép- és kelet-európai piac koncentrációja 'importálható' is. Ez a határokon átnyúló, nyugat-európai fúziók és felvásárlások következménye is lehet, mivel a régió piacán működő vezető nemzetközi csoportok közül mindössze három tekinthető az európai terepen is meghatározó szereplőnek" - vélekedik Debora Revoltella, az UniCredit Csoport közép- és kelet-európai gazdasággal foglalkozó vezető közgazdásza.

Közép- és Kelet-Európa: dinamikus környezet néhány igen aktív nemzetközi szereplővel

Ma a közép- és kelet-európai régió minden bankrendszeréről elmondható, hogy szereplői megbízhatók, korszerűek, dinamikusak, és erős versenykörnyezetben működnek. A régió teljes bankszektora 2 600 bankot foglal magában, amelyek együttes mérlegfőösszege mintegy 1 400 milliárd euróra tehető. Ez az euróövezet összes bankja konszolidált mérlegének hozzávetőlegesen 5,6 százaléka. Néhány nemzetközi szereplő a növekedés szempontjából második hazai piacának tekinti ezt a térséget, 2006 végén a régió bankrendszerének eszközeiből hozzávetőlegesen 26 százalékot tartottak a kezükben. A közép- és kelet-európai régió három vezető bankja közül az UniCredit Csoport áll az élen, mely leányvállalata, a BA-CA révén folytatja itt tevékenységét, és egyértelműen piacvezető a 109 milliárd eurós mérlegfőösszegével és 1,7 milliárd eurós adózás utáni nettó eredményével3 (a kisebbségi érdekeltségek figyelembe vétele előtt). A második helyezett az Erste Bank, 61,5 milliárd eurós mérlegfőösszeggel és 805 millió eurós adózott nettó eredménnyel (a kisebbségi érdekeltség figyelembe vétele előtt)4. A harmadik helyen végzett a Raiffeisen International, 55,9 milliárd eurós mérlegfőösszeggel és 686 millió eurós adózott nettó eredménnyel (a kisebbségi érdekeltség figyelembe vétele előtt) . A közép- és kelet-európai térség 10 vezető nemzetközi piaci szereplője közül néhányan kiterjedt regionális fiókhálózattal rendelkeznek. A régióban a legerősebb pozíciót továbbra is az UniCredit mondhatja magáénak: 20 országban van jelen , és nemrégiben tovább szilárdította helyzetét, amikor bejelentette, többségi részesedést kíván szerezni a harmadik legnagyobb kazah (ATF Bank), és a hatodik legnagyobb ukrán bankban (Ukrsotsbank). Közvetlenül utána a Raiffeisen International és a Société Générale következik, 15 országra kiterjedő fiókhálózattal. A Société Générale különösen aktívnak mutatkozott elmúlt hónapokban: több fúziós és felvásárlási műveletben vett részt a régióban, és öt új piacra terjesztette ki hálózatát (Albánia, Horvátország, Macedónia , Moldovai Köztársaság és Grúzia).

Erőteljesen növekvő banki nyereségesség

A közép- és kelet-európai régió továbbra is jó eredményeket ér el a jövedelmezőség terén, köszönhetően a kedvező makrogazdasági kilátásoknak és a folyamatosan növekvő forgalomnak. A kilenc közép- és kelet-európai országban csupán 2006-ban 33 százalékkal, 27,5 milliárd euróra nőtt az éves adózás előtti eredmény (rendkívüli tételek nélkül), ami jelentős gyorsulást jelent az előző évhez képest (2005: +27 százalék). Az UniCredit Csoport szakértőinek várakozásai szerint a 2007-2009 közötti időszakban a régióban elért nyereség 15,3 százalékkal nő, és éves szinten valamennyi ország 10 százalékot megközelítő vagy azt meghaladó növekedési rátát mutat majd (kivétel a Cseh Köztársaság 6 százalékos és Magyarország 7 százalékos növekedéssel). A legerőteljesebb növekedés Oroszországban várható, ahol az előrejelzések szerint az adózás előtti eredmény átlagosan 19,7 százalékkal nő majd 2007 és 2009 között. Ugyancsak jó jövedelmezőségi eredmények várhatók Bulgáriában (+14,3 százalék) és Lengyelországban (+13,7 százalék). "E pozitív előrejelzéseknek köszönhetően a közép- és kelet-európai országok a jövőben is fontos növekedési piacot jelentenek a régióban tevékenykedő nemzetközi bankok számára" - teszi hozzá Federico Ghizzoni.

A kedvező makrogazdasági feltételek továbbra is segítik az élénk banktevékenységet

A növekedést mindeddig a kedvező gazdasági konvergencián felül az euróövezethez képest alacsony penetrációs szint is hajtotta. Az alacsony penetráció első mutatója a folyószámlával rendelkező, "bankképes" lakosság aránya. Ez az érték a közép- és kelet-európai régióban 48 százalék, szemben a nyugat-európai országok, például Ausztria, csaknem 100 százalékos arányával. (E mutató Magyarországon 2006 végén érte el a 69 százalékot, ami szintén jól mutatja a fejlődés és a növekedés hazai lehetőségét.) Egy másik mutató a bankok eszközeinek a GDP-hez viszonyított aránya. Ez az arány a 2004-es 60 százalékról 2006-ig 70 százalékra növekedett, azonban még mindig messze elmarad az euróövezetben jellemző közel 300 százaléktól. (A magyar bankrendszer esetében a régióét meghaladó ütemű növekedés tanúi lehettünk ugyanebben az időszakban: a bankok eszközeinek GDP-hez viszonyított aránya a 2004-es 81 százalékról 100 százalékot is meghaladóra nőtt 2006-ra; és további növekedése várható.) A régió átlaga természetesen elfedi az egyes országok közötti jelentős különbségeket. Közép-Európa és a Baltikum (CEB) országaiban találhatók a legfejlettebb bankrendszerek, őket követi a Délkelet-Európa, majd Törökország, Oroszország és Ukrajna.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A közeljövőben a banki tevékenység volumene tovább nő, különösen a hitelezés terén. A növekedés fő előmozdítói egyrészt a gazdasági felzárkózás, aminek következtében javul a lakosság életszínvonala, másrészt a jelentős vállalati befektetésekkel kísért kedvező ciklikus folyamatok. Az UniCredit Csoport szakértői szerint a régióban a hitelezési volumen a következő három évben átlagosan 29 százalékkal nő, míg a betéti oldalon mintegy 23 százalékos bővülés várható. "Várakozásaink szerint a banktevékenység a legerőteljesebb növekedést a gyorsan felzárkózó országokban, Ukrajnában és Oroszországban fogja elérni. Az e piacokban rejlő lehetőségeket jól mutatja, hogy a 2007-2009 közötti időszakban a régióban létrejövő új ügyletek mintegy 60 százalékát Oroszország és Ukrajna adja majd. Kedvező lehetőségekre lehet számítani olyan felzárkózó piacokon is, mint Bulgária, Románia és a Baltikum" - állapítja meg Debora Revoltella Közép- és Kelet-Európa szakértő.

Továbbra is a lakossági üzletág a legdinamikusabb szegmens

A régióban továbbra is a lakossági banki szolgáltatás marad a legdinamikusabb szegmens, így a háztartások pénzügyi penetrációja növekszik eszköz- és forrásoldalon egyaránt. A várakozások szerint Közép- és Kelet-Európában a lakossági hitelek 2009-ig évente átlagosan 35 százalékkal nőnek. Különösen gyors növekedésre lehet számítani Ukrajna és Oroszország esetében, ahol a szektor 62 százalékos, illetve 52 százalékos növekedése várható, ami csaknem a duplája a teljes közép- és kelet-európai piac növekedési ütemének. Oroszországot a sorban Románia, Szerbia és a balti államok követik, ahol a lakossági hitelek növekedése a következő három évben várhatóan megközelíti vagy meghaladja a 30 százalékot. A közelmúltban a fogyasztási hitelek és a lakáshitelek területén is gyors növekedés volt tapasztalható, mégis ez utóbbi termék marad el a legnagyobb mértékben a fejlettebb nyugati piacoktól: a múlt év végén a közép- és kelet-európai térségben a GDP-hez viszonyított aránya 7 százalék volt, szemben az euróövezet 38 százalékos arányával. "Ez óriási növekedési potenciálra enged következtetni. A régió országaiban tevékenykedő bankok élnek majd a lehetőséggel, hogy behozzák ezt a lemaradást, így várhatóan olyan új termékek jelennek meg ezen a területen, amelyek tovább segítik a gyorsabb felzárkózást" - hangzott Federico Ghizzoni értékelése.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 23. 20:00
A magyar reklámipar egyik legendájáról, a négy évvel ezelőtt elhunyt Sas István reklámfilmesről, rek...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Holdblog  |  2022. május 23. 12:12
Az orosz-ukrán háború nyomán fellépő nyugati szankciók hatására rövid távon jelentősen romlottak az...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?