Bankolhatsz a mobiloddal is! - megnéztük mennyiért

Pénzcentrum
2006. november 6. 12:00

Napjainkban egyre inkább elterjedőben vannak azon szolgáltatások, amelyek révén az ügyfélnek (s nem utolsósorban a bankoknak is) kisebb költségű, és egyszerűbb számlakezelésre nyílik lehetősége. Ilyen szolgáltatás a mobilbank is, megnéztük, hogy 9 bank - Budapest Bank, CIB Bank, Erste Bank, HVB Bank, IEB, K&H Bank, MKB Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank - milyen mobilbank szolgáltatásokat ajánl, milyen díjakért cserébe.

Mobilbank vs. Wapbank

A köztudatban előfordulhat némi fogalomzavar a mobilbankkal kapcsolatban, így nem árt, ha első lépésben tisztázzuk, hogy mi is az a mobilbanking.

A mobilbankolásnak általában két alapvető formája fordulhat elő, egyrészről a folyószámla, illetve bankkártya tranzakcióiról érkező sms-tájékoztatókat értik ez alatt a bankok, másrészről pedig egy magasabb szintű szolgáltatást, ahol sms-ben lehet tranzakciókat, illetve egyéb beállításokat - pl. limit - alkalmazni. Előfordulhat még az úgynevezett Telebank is, amelynek előnye, hogy szintén nem kell sorban állni a bankfiókokban, egy megadott telefonvonalon a megfelelő azonosítás után élőszóval, vagy automatán keresztül adhatunk megbízást.

A wapbank pedig ezektől teljesen különböző kategória. A wapbankot, mint azt neve is mutatja mobiltelefonunkról wapon keresztül érhetjük el, a megfelelő azonosítás után pedig a mobiltelefonunkon keresztül intézhetjük banki ügyleteinket.

Mobilbank, mint biztonsági szolgáltatás

Mint kártya-, illetve számlafigyelési rendszer, választott számlavezető bankunk felajánlhatja, hogy díjmentesen, vagy némi díjazásért cserébe sms-üzeneteket küld a számlán végzett tranzakciókról. Bankonként eltérő, de előfordul, hogy lehetőség nyílik úgynevezett interaktív sms-ek küldésére is, amelyben bizonyos kódok és utasítások megadásával beállítások módosítására nyílik lehetőség. Ahol többféle szolgáltatást is nyújtanak, elmondható, hogy ha a havidíj ingyenes, akkor sms-enként kell fizetni, illetve előfordul, hogy havidíjat kell fizetni, cserébe nem számítanak fel díjat az sms-ért cserébe. Ez utóbbi azoknak éri meg, akik nagy számú tranzakciókat végeznek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mobilbank és telebank: mint kényelmi szolgáltatás

A lakossági forint folyószámlák tranzakciós díjai közül kimazsoláztuk, hogy mennyibe kerül egy smsben feladott egyszeri átutalás megbízás - bankon kívülre és belülre. Nagy eltérés tapasztalható attól függően, hogy milyen jellegű a lakossági folyószámla - nagy számú tranzakciókat bonyolítók általában magasabb kedvezményben részesülhetnek.

Wapbank

Wapbank szolgáltatást jelenleg Magyarországon két bank kínál: a CIB és az OTP, kedvezményes tranzakciós díjakkal.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. május 19. 16:52
Képbe szeretnéd hozni magad az új hét indulására? Vasárnap délutánra készültünk egy csokorra a  hét...
Buxelliott  |  2024. május 19. 16:40
A múlt héten az előrejelzésnek megfelelően megérkezett a várt esés, mely nagyságrendben már elérte a...
MEDIA1  |  2024. május 19. 10:05
A nemrégiben leállt online cégbetekintő platform mostantól új helyen érhető el, de már e-szignó is k...
Holdblog  |  2024. május 19. 09:20
Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fej...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm