3 °C Budapest

Bankolhatsz a mobiloddal is! - megnéztük mennyiért

Pénzcentrum
2006. november 6. 12:00

Napjainkban egyre inkább elterjedőben vannak azon szolgáltatások, amelyek révén az ügyfélnek (s nem utolsósorban a bankoknak is) kisebb költségű, és egyszerűbb számlakezelésre nyílik lehetősége. Ilyen szolgáltatás a mobilbank is, megnéztük, hogy 9 bank - Budapest Bank, CIB Bank, Erste Bank, HVB Bank, IEB, K&H Bank, MKB Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank - milyen mobilbank szolgáltatásokat ajánl, milyen díjakért cserébe.

Mobilbank vs. Wapbank

A köztudatban előfordulhat némi fogalomzavar a mobilbankkal kapcsolatban, így nem árt, ha első lépésben tisztázzuk, hogy mi is az a mobilbanking.

A mobilbankolásnak általában két alapvető formája fordulhat elő, egyrészről a folyószámla, illetve bankkártya tranzakcióiról érkező sms-tájékoztatókat értik ez alatt a bankok, másrészről pedig egy magasabb szintű szolgáltatást, ahol sms-ben lehet tranzakciókat, illetve egyéb beállításokat - pl. limit - alkalmazni. Előfordulhat még az úgynevezett Telebank is, amelynek előnye, hogy szintén nem kell sorban állni a bankfiókokban, egy megadott telefonvonalon a megfelelő azonosítás után élőszóval, vagy automatán keresztül adhatunk megbízást.

A wapbank pedig ezektől teljesen különböző kategória. A wapbankot, mint azt neve is mutatja mobiltelefonunkról wapon keresztül érhetjük el, a megfelelő azonosítás után pedig a mobiltelefonunkon keresztül intézhetjük banki ügyleteinket.

Mobilbank, mint biztonsági szolgáltatás

Mint kártya-, illetve számlafigyelési rendszer, választott számlavezető bankunk felajánlhatja, hogy díjmentesen, vagy némi díjazásért cserébe sms-üzeneteket küld a számlán végzett tranzakciókról. Bankonként eltérő, de előfordul, hogy lehetőség nyílik úgynevezett interaktív sms-ek küldésére is, amelyben bizonyos kódok és utasítások megadásával beállítások módosítására nyílik lehetőség. Ahol többféle szolgáltatást is nyújtanak, elmondható, hogy ha a havidíj ingyenes, akkor sms-enként kell fizetni, illetve előfordul, hogy havidíjat kell fizetni, cserébe nem számítanak fel díjat az sms-ért cserébe. Ez utóbbi azoknak éri meg, akik nagy számú tranzakciókat végeznek.

Mobilbank és telebank: mint kényelmi szolgáltatás

A lakossági forint folyószámlák tranzakciós díjai közül kimazsoláztuk, hogy mennyibe kerül egy smsben feladott egyszeri átutalás megbízás - bankon kívülre és belülre. Nagy eltérés tapasztalható attól függően, hogy milyen jellegű a lakossági folyószámla - nagy számú tranzakciókat bonyolítók általában magasabb kedvezményben részesülhetnek.

Wapbank

Wapbank szolgáltatást jelenleg Magyarországon két bank kínál: a CIB és az OTP, kedvezményes tranzakciós díjakkal.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 27. 10:17
A Meduza 2021 óta külföldi ügynökként volt nyilvántartva, de a főügyészség szerint most már fenyeget...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Holdblog  |  2023. január 27. 06:06
Zöldülés van. Városból kiköltözés van. Vissza a természetbe van. Úgyhogy marihuána termesztés és ker...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?