9 °C Budapest

Melyek a "legdrágább" és a "legolcsóbb" alapok?

Pénzcentrum
2006. április 25. 14:40

A PSZÁF munkatársai egy összehasonlító táblázatot készítettek az alapkezelők díjterheléséről. Tekintettel azonban arra, hogy a múlt évre vonatkozó adatszolgáltatás még nem zárult le, 2004-es információk alapján készült a lista. A 2005-ös verzió elkészülte május végére várható. Az alábbiakban a listát közöljük a teljes költség hányados alapján, amai a 2004/384/EC ajánlás szerint került

kiszámításra.

A költségek számításához használt adatok forrása a napi nettó eszközértékre vonatkozó adatszolgáltatások, a befektetési alapok éves jelentései voltak, illetve azokat részben a befektetési alapkezelő társaságok bocsátották a Felügyelet rendelkezésére.

Az alapokat terhelő költségek közé azok a működési költségek tartoznak, amelyek az alapok tájékoztatóiban és kezelési szabályzataiban kerülnek bemutatásra. Ilyen költségek pl.: alapkezelési díj, letétkezelési díj, alapkezelő sikerdíja, könyvelési költségek, könyvvizsgálói díjak, marketing költségek, közzétételi díjak, felügyeleti díjak, stb. Nem tartoznak az alapokat terhelő költségek közé az értékpapírok kereskedésével összefüggő megbízási díjak, kereskedési költségek.

A teljes költség hányados számítása: az alapot terhelő összes költség csökkentve:

  • értékpapír alapok esetében: az értékpapírok kereskedési költségeivel
  • ingatlan alapok esetében: értékcsökkenéssel

és osztva az alap éves átlagos nettó eszközértékével.

Az egyes befektetési alapok éves átlagos nettó eszközértékének számítására a PSZÁF-ra elektronikus úton beküldött napi nettó eszközérték kimutatások felhasználásával került sor, az egyes adatok számtani átlagolásával. Tekintettel arra a tényre, hogy a hétfői (vagy más munkaszüneti napot követő) napi eszközértékben három napi alapkezelési díj kerül figyelembevételre (szombat, vasárnap, hétfő), így ezen értékek súlyozás nélküli átlagolása minimális (néhány százalékpontos) torzítást okozhat a kapott költséghányad értékekben.

Az ingatlanalapok esetében az értékcsökkenés kezelése a teljes költséghányad számítás során nem egyértelműen eldöntött, jelenleg szakmai egyeztetés tárgyát képezi, így azok a mutatóban nem kerülnek figyelembevételre.

A garantált alapok esetében az összes díjtétel - az alapot terhelő egyszeri díjak is - figyelembe vételre kerültek a 2004. évre vonatkozó költséghányados számításakor.

Azon alapok esetében, ahol a kereskedési költségek - illetve értékcsökkenés - számszerűsíthető (jellemzően a részvényeket illetve külföldi kötvényeket vásároló alapok), a teljes költség hányados mellett a kereskedési költségek és az értékcsökkenés figyelembe vételével számított teljes költséget is elosztották az éves átlagos nettó eszközértékkel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A táblázatban feltüntetésre került továbbá a két meghatározó költségtétel, az alapkezelési és letétkezelési díj forint összege is, illetve e tételek összköltségen belüli aránya is.

Az alábbiakban a lista a "legdrágább" alaptól a "legolcsóbbig". Természetesen nem szabad figyelem nélkül hagyni, hogy az eltérő befektetési politikák teljesen más költségnagyságot indokolnak. Egy aktívan kezelt, és/vagy bonyolult konstrukciókat tartalmazó alap feltehetően lényegesen több szakértelmet, ráfordítást igényel, mint pl. egy egyszerű indexkövető vagy pénzpiaci alap. A lista ilyen módon nem abszolút értelmezendő. Általánosságban megállapítható, hogy a legdrágább alapok a garantált alapok, emellett sikerdíjával kiemelkedik a Hunnia Részvény Alap. Az első oszlop az alap nevét tartalmazza, a második a teljes költség hányadost.

Forrás: PSZÁF

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 08:37
Egyre kevesebbet költenek médiára a magyarországi nagy hirdetők az árbevételük arányában. Amíg példá...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 07:30
Még mindig a változó kamatozású állampapírokkal érhető el a legmagasabb hozam a lakossági állampapír...
Holdblog  |  2024. április 24. 06:03
Megválasztása óta keveset beszélt Argentína új elnöke a dollárra való átállásról, pedig a lépésnek k...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem