2019. szeptember 19. csütörtök Vilhelmina
HR Centrum

Tízezreket húztak ki a magyar szülők zsebéből: ennek a támogatásnak is lőttek


2019-től jelentős változáson ment át a cafeteria rendszer, amely nagyban érintette az iskolakezdési támogatást is. Az augusztus végi, szeptember eleji időszak nagy kiadást jelent a szülőknek, attól függően, hogy elsőosztályos, alsós, felsős, vagy középiskolás gyermekről van-e szó, 20 ezer forinttól akár 100 ezer forintra is rúghatnak a költségek. Ehhez jelentett minden évben nagy segítséget a cafeteria rendszerben igényelhető iskolakezdési támogatás. Azonban a jogszabályváltozás miatt sok munkavállaló tapasztalja, hogy a munkáltatója már nem ad ilyen támogatást, vagy más formában biztosítja azt. A Pénzcentrum annak járt most utána, hogy hogyan érintik az idei változások az iskolakezdési támogatást, mit és milyen összegben igényelhetnek jelenleg is a szülők.

Szeptember másodikán veszi kezdetét a 2019/2020-as tanév, amely sok családra ró jelentős anyagi terhet. A legtöbben nem hagyják az utolsó pillanatra a bevásárlást, és sokan élnek a nagy iskolakezdési akciókkal is, viszont még így sem lehet megúszni a több tízezer forintos kiadásokat. Ehhez nagy segítséget jelentett a korábbi években az iskolakezdési támogatás, azonban a cafeteria-rendszer jelentős átalakításon ment keresztül. Vannak, akiknek a munkáltatója a munkabérbe építve továbbra is biztosítja ezt az elemet a kedvezőtlenebb adózás és bonyolultabb elszámolás ellenére is, viszont a legtöbb munkavállaló nem ilyen szerencsés.

A MAZARS adatai szerint a 2019-es adóévben a következő formákban támogathatja az iskolakezdést a munkáltató: vagy csekély értékű ajándék címén (maximum bruttó 14900 forint értékben), vagy tetszőleges értékű utalvány formájában, vagy egyszeri pénzbeli "bónuszt" építhet be a juttatási rendszerbe. Esetleg megtehetí, hogy arányosan emeli a munkavállaló bérét. Viszont azok a szülőknek, akiknek a munkáltatója már nem biztosítja tovább a jóval kedvezőtlenebb feltételek mellett ezt a támogatási összeget, más módot kell találniuk az iskolakezdés finanszírozására. Arról, hogy mit tehetnek ebben a helyzetben a családok és a munkáltatók lapunknak Fata László, cafeteria szakértő, a Cafeteria TREND magazin szerkesztője nyilatkozott.

Pénzcentrum: Hogyan érintette a cafeteria idei változása az iskolakezdési támogatást?

Fata László: Az iskolakezdési támogatás, mint juttatás 2018-ban egyes meghatározott juttatásként adózott, így a munkáltatónak összesen 40,71% közterhet kellett fizetnie a juttatás értéke után.

Emellett azonban összeghatár nélkül adhatta ezt a támogatást a jogosult munkavállalóinak.

2019-re a személyi jövedelemadóról szóló törvény nem rendel külön kedvezményt ehhez a juttatáshoz, így jövedelemként kell megfizetni az adót az iskolakezdési támogatás után.

PC: A munkáltatókra jelentős terhet ró, hogy az iskolakezdési támogatáson tavaly még 40,71 százalékos adóteher volt, idén a többi juttatáshoz hasonlóan 78,95 százalékos adó terheli. Mit éreznek a változásból a munkavállalók?

F. L.: A munkavállalók egy része bizony azt érzékeli, hogy munkáltatója nem ad már ilyen támogatást, vagy éppen más formában, értékben biztosítja ezt. Ha valaki cafeteria rendszer menüjéből választotta 2018-ban ezt a juttatási elemet, 2019-ben már ilyen formában nem talált rá erre a kínálatban.

Helyette kérhetett például jövedelemként adózó pénz kifizetést.

Ahol a dolgozói választásra épülő rendszertől függetlenül kínálta ezt tavaly a juttató, ott különböző alternatív megoldásokkal találkozunk 2019-ben.

PC: Mit tehetnek a cégek, munkáltatók?

F. L.: Pontos kutatásunk nincs a témában, de több munkáltatói gyakorlat is előfordul az iskolaévet kezdő gyermekkel rendelkező szülők támogatására. Egyes munkáltatók egyáltalán nem foglalkoznak ezzel a helyzettel, és a tavalyi támogatás helyett idén nem adnak semmiféle juttatást.

Elterjedt gyakorlat, hogy érintett munkavállalói kör a tanévkezdéshez jövedelemként adózó plusz pénz kifizetést kap munkáltatói támogatásként.

Mivel ehhez már nem kell figyelembe venni az iskolakezdési támogatás szabályait, ezért a munkáltató saját céljainak megfelelően alakíthatja a támogatottak körét. Így akár az egyetemi félévet kezdő hallgatók szüleinek is segíthet plusz kifizetéssel.

Egyes munkáltatók az évente egyszer a minimálbér 10 százalékáig terjedő mértékben adható csekély értékű ajándék keretein belül valósítják meg az iskolakezdési támogatást. Ez a juttatás akár utalvány formában is kiadható.

PC: Megéri a cégeknek továbbra is biztosítani az iskolakezdési támogatást?

F. L.: A tapasztalat az, hogy a munkavállalók értékelik a munkabéren felül adott plusz juttatásokat. Különösen hatásos lehet ez, ha valamilyen támogatandó cél mellé rendeli ezt az összeget a munkáltató. Egészen más hatása lehet - akár jövedelemként adózva is - a kifizetett 10.000 forintnak, ha például

  • ezt egyszerűen elutalja a munkáltató vagy
  • tanévkezdési támogatásként adja vagy
  • tömegsport rendezvény nevezéséhez járul hozzá ezzel, stb.

PC: Van esetleg még más további alternatíva, más juttatási mód, amely enyhíthet a családok anyagi terhein az iskolakezdés időszakában?

F. L.: A korábban felsorolt lehetőségek mellett a munkáltatónak érdemes megfontolnia az önsegélyező pénztárba nyújtott célzott szolgáltatás lehetőségét is.

Ennek keretein belül kedvező adózással biztosíthat az érintett munkavállalók számára olyan juttatást, melyet a gyermekeik iskoláztatásához használhatnak.

KIHÚZNA A BAJBÓL 300 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. Mutatunk egy konkrét példát: kalkulátorunkban 300 ezer forintos hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 6 544 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 11,73 %), de nem sokkal marad el ettől az OTP 7 781 forintos törlesztőt (THM 20,73%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Budapest Bank és a Provident konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum gyorskölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2019. 09. 18. 09:01
A barlangrajzoktól a számítógépekig VI.

Az előzőekben bemutattuk a számvitel kialakulását, fejlődését. Az egyes országok a fejlődés...

hrdoktor
2019. 09. 16. 15:16
Mindfulness: a stresszoldás hatékony eszköze lehet

Már-már elnyeli az állandó munka, stresszben él, úgyhogy a folyamatos hajtás a magánéletre és...

jobangel
2019. 09. 16. 06:00
Gyászol a csapat

Folytatva a HR-esek dilemmáit, az előző posztomban írtak szinte eltörpülnek emellett. A gyászhelyzetekben...

coachco
2019. 09. 14. 10:09
Aranykor, aranyélet vagy aranyláz?

Közelednek az őszi helyhatósági választások, fokozódik a helyzet (nem csak a nemzetközi...)...

becklaura
2019. 09. 13. 16:24
Hogyan találd meg az igazit?

A kérdés, ami mindenkit foglalkoztat! Létezik-e igazi, vagy csak idő közben azzá válhat? Mindannyiunk...

legacykft
2019. 09. 13. 09:00
Így csinálj a manuális, 5 sebességes csapatodból automata, sportfokozatos csapatot!

Ismerős a helyzet, amikor szabadságra készülsz menni, és már előre azon töprengsz, hogy a csapatod...

laskainelli
2019. 09. 13. 08:34
5 szokás, ami javít a párkapcsolaton

A tartós kapcsolatokban el szokott jönni a pillanat, amikor egyik, vagy mindkét fél megfogalmazza...

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

09.19-09.25
Országos

Spar

09.19-09.25
Országos

Lidl

09.19-09.25
Országos

Aldi

09.19-09.25
Országos

Tesco

09.19-09.25
Országos

Auchan

09.19-09.25
Országos

Kika

09.18-10.01
Országos

Praktiker

09.02-12.31
Országos