17 °C Budapest

Te is így érzed magad a melóban? 5 arra utaló jel, hogy ideje felmondani

2021. február 13. 13:02

Az emberek sokféle indokkal hagyják ott a munkahelyüket: lehet ez egy rossz főnök, vagy az őrült, tarthatatlan határidők, esetleg a kilátástalanság. Viszont sokan csak szenvednek a munkában, nem mernek lépni. Nekik lehet segítség a következő gyűjtés, amelyben szakértők mutatnak meg pár jelet, ami arra utal, hogy talán érdemes új meló után keresgélni.

Az emberek sokféle okból hagyják ott az állásukat, de a döntés gyakran a főnökökhöz, vagy az ésszerűtlen határidőkhöz kapcsolódik, illetve ilyenkor úgy érezzük, hogy a helyzet soha nem fog javulni. Amikorik rossz munkanap követi a másikat, az annak a jele lehet, hogy az alapprobléma maga a munka, és a maradással már nem jutunk előrébb. A HuffPost szakértők segítségével most összeszedte azokat a jeleket, amelyek arra utalnak, hogy ideje másik munkahely után nézni.

Rájössz, hogy alulértékelnek

A PayScale több mint 38 ezer ember bevonásával készült felmérése szerint a magasabb fizetés az oka annak, hogy az emberek úgy döntenek, otthagyják a munkájukat. Keni Dominguez a munkahely-stratéga azt javasolja, hogy ha alulfizetettnek érezzük magunkat, és nem látunk esélyt a fizetésemelésre, akkor ne habozzunk új hely után nézni.

Minél tovább maradsz olyan helyen, ahol nem érzed úgy, hogy megbecsülnék a munkádat, rednesen megfizetnek, az hatással van arra, hogyan ítéled meg a karriered és általában a munkádat. Nem leszel tisztában az erősségeiddel, képességeiddel, hiszen ennek az alapja a cég és a feletteseid visszajelzései

- mondta Cicely Horsham-Brathwaite pszichológus.

A kiégés kultúrája

Amikor a nap 24 órájában rendelkezésre kell állnod, húzzák a szájukat, ha szabadságra akarsz menni, a betegszabi pedig szintén nehézkes, akkor minden bizonyára egy olyan helyen dolgozol, ahol addig kell güriznie az embereknek, ameddig ki nem égnek.

Egy olyan cég, ahol megragadt a kiégés kultúrája különösen veszélyes a dolgozókra. Ugyanis, ha ki vagy égve, nagyon nehezen veszed rá magad a következő lépésre, azaz elgondolkodj a munkahelyváltáson

- mondta Lisa Orbé-Austin pszichológus. A kiégés a krónikus munkahelyi stressz egy olyan állapota, amelytől egyre inkább elzárkózottnak és cinikusak érzed magad. Ennek eredményeként pedig egy zsibbadás lehet az egész munkahét.

Az emberek az italba, vagy a videojátékokba menekülnek, hogy leválhassanak a munkahelyükről a nap végén, hogy enyhítség az aznapi fájdalmat. Annak megállapításához, hogy zsibbadás a munkához kapcsolódik-e, kövesd nyomon a tüneteit, beleértve azt is, hogy mikor jelentkeznek, és milyen gyakran

- mondta Orbé-Austin.

A munka fizikai stresszt okoz

Ha munkád gondolata álmatlan éjszakákkal, izomfájdalmakkal, gyomorfájdalmakkal, fejfájásokkal és a stressz egyéb fizikai tüneteivel gyötör, annak a jele, hogy mérgez téged a munkahelyed. A hosszú túlórák, az önállóság hiánya és a gazdasági bizonytalanság mind hozzájárulhatnak ahhoz a káros munkahelyi környezethez, amelyet inkább el kell felejteni, mint megpróbálni megbirkózni vele.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Amikor intenzív stressz időszakában vagyunk, nehéz racionálisan dönteni. Horsham-Brathwaite azt tanácsolta, hogy beszéljünk egy mentálhigiénés szakemberrel, hogy mérlegelni tudjuk a lehetőségeit, ideértve a kilépést vagy a hosszabb szabadságot, ha az egészségünk veszélybe került.

A munka miatt sírsz

Melanie Denny karrier-coach elmondta, hogy ha minden nap sírsz a munka miatt, az súlyos gondot jelent.

Ha eljutottál arra a pontra, amikor rettegsz az irodába menni, akkor mindenképpen itt az ideje elmenni. Bár több oka is lehet annak, hogy így érzel, egy sem éri meg, hogy rámenjen a józan eszed és a szellemi jóléted. Ilyenkor azonnal fel kell mondani

- mondta Denny.

Unatkozol

A tanulás motiváltan tart bennünket, és amikor abbahagyjuk, gyakran annak a jele, hogy kinőtted a munkádat. Ha az általad végzett munkában nem érzed úgy, hogy teljesítesz vagy elértél valamit, az hozzájárul az unalomhoz - mondta Horsham-Brathwaite.

Ha úgy érzed, hogy ugyanazt csinálod újra és újra, és nem kapsz lehetőséget arra, hogy új feladatokba vágj bele, akkor az arra utalhat, hogy tovább kell lépni

- mutatott rá Orbé-Austin.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem