2021. március 7. vasárnap Tamás
HR Centrum

Te is így érzed magad a melóban? 5 arra utaló jel, hogy ideje felmondani


Az emberek sokféle indokkal hagyják ott a munkahelyüket: lehet ez egy rossz főnök, vagy az őrült, tarthatatlan határidők, esetleg a kilátástalanság. Viszont sokan csak szenvednek a munkában, nem mernek lépni. Nekik lehet segítség a következő gyűjtés, amelyben szakértők mutatnak meg pár jelet, ami arra utal, hogy talán érdemes új meló után keresgélni.

Az emberek sokféle okból hagyják ott az állásukat, de a döntés gyakran a főnökökhöz, vagy az ésszerűtlen határidőkhöz kapcsolódik, illetve ilyenkor úgy érezzük, hogy a helyzet soha nem fog javulni. Amikorik rossz munkanap követi a másikat, az annak a jele lehet, hogy az alapprobléma maga a munka, és a maradással már nem jutunk előrébb. A HuffPost szakértők segítségével most összeszedte azokat a jeleket, amelyek arra utalnak, hogy ideje másik munkahely után nézni.

Rájössz, hogy alulértékelnek

A PayScale több mint 38 ezer ember bevonásával készült felmérése szerint a magasabb fizetés az oka annak, hogy az emberek úgy döntenek, otthagyják a munkájukat. Keni Dominguez a munkahely-stratéga azt javasolja, hogy ha alulfizetettnek érezzük magunkat, és nem látunk esélyt a fizetésemelésre, akkor ne habozzunk új hely után nézni.

Minél tovább maradsz olyan helyen, ahol nem érzed úgy, hogy megbecsülnék a munkádat, rednesen megfizetnek, az hatással van arra, hogyan ítéled meg a karriered és általában a munkádat. Nem leszel tisztában az erősségeiddel, képességeiddel, hiszen ennek az alapja a cég és a feletteseid visszajelzései

- mondta Cicely Horsham-Brathwaite pszichológus.

A kiégés kultúrája

Amikor a nap 24 órájában rendelkezésre kell állnod, húzzák a szájukat, ha szabadságra akarsz menni, a betegszabi pedig szintén nehézkes, akkor minden bizonyára egy olyan helyen dolgozol, ahol addig kell güriznie az embereknek, ameddig ki nem égnek.

Egy olyan cég, ahol megragadt a kiégés kultúrája különösen veszélyes a dolgozókra. Ugyanis, ha ki vagy égve, nagyon nehezen veszed rá magad a következő lépésre, azaz elgondolkodj a munkahelyváltáson

- mondta Lisa Orbé-Austin pszichológus. A kiégés a krónikus munkahelyi stressz egy olyan állapota, amelytől egyre inkább elzárkózottnak és cinikusak érzed magad. Ennek eredményeként pedig egy zsibbadás lehet az egész munkahét.

Az emberek az italba, vagy a videojátékokba menekülnek, hogy leválhassanak a munkahelyükről a nap végén, hogy enyhítség az aznapi fájdalmat. Annak megállapításához, hogy zsibbadás a munkához kapcsolódik-e, kövesd nyomon a tüneteit, beleértve azt is, hogy mikor jelentkeznek, és milyen gyakran

- mondta Orbé-Austin.

A munka fizikai stresszt okoz

Ha munkád gondolata álmatlan éjszakákkal, izomfájdalmakkal, gyomorfájdalmakkal, fejfájásokkal és a stressz egyéb fizikai tüneteivel gyötör, annak a jele, hogy mérgez téged a munkahelyed. A hosszú túlórák, az önállóság hiánya és a gazdasági bizonytalanság mind hozzájárulhatnak ahhoz a káros munkahelyi környezethez, amelyet inkább el kell felejteni, mint megpróbálni megbirkózni vele.

Amikor intenzív stressz időszakában vagyunk, nehéz racionálisan dönteni. Horsham-Brathwaite azt tanácsolta, hogy beszéljünk egy mentálhigiénés szakemberrel, hogy mérlegelni tudjuk a lehetőségeit, ideértve a kilépést vagy a hosszabb szabadságot, ha az egészségünk veszélybe került.

A munka miatt sírsz

Melanie Denny karrier-coach elmondta, hogy ha minden nap sírsz a munka miatt, az súlyos gondot jelent.

Ha eljutottál arra a pontra, amikor rettegsz az irodába menni, akkor mindenképpen itt az ideje elmenni. Bár több oka is lehet annak, hogy így érzel, egy sem éri meg, hogy rámenjen a józan eszed és a szellemi jóléted. Ilyenkor azonnal fel kell mondani

- mondta Denny.

Unatkozol

A tanulás motiváltan tart bennünket, és amikor abbahagyjuk, gyakran annak a jele, hogy kinőtted a munkádat. Ha az általad végzett munkában nem érzed úgy, hogy teljesítesz vagy elértél valamit, az hozzájárul az unalomhoz - mondta Horsham-Brathwaite.

Ha úgy érzed, hogy ugyanazt csinálod újra és újra, és nem kapsz lehetőséget arra, hogy új feladatokba vágj bele, akkor az arra utalhat, hogy tovább kell lépni

- mutatott rá Orbé-Austin.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
hellokarrierista
2021. 03. 06. 14:04
5 kérdés a teljesítményértékeléshez

Itt a március eleje, lassan eljönnek az éves értékelések, performance review-k, 2020-as gólok...

coachco
2021. 03. 05. 14:18
Hogy vagyunk és kik vagyunk a digitális térben?

A fantáziánk határtalan! Vagy néha azért nem ártana határt szabnunk neki? Tudnak-e mások is...

legacykft
2021. 03. 05. 08:55
Új ember a csapatban

Életem emlékezetes pillanatai közé tartozik, mikor kiderült, hogy a hőn áhított munkahelyváltás...

ajovomunkahelye
2021. 03. 04. 14:08
A szeretet és az odafigyelés az EcoFamily alapértékei

Mit jelent számotokra a díj? A Kincentric Legjobb Munkahelyek díj kiemelten fontos számunkra, mivel...

hrbonbon
2021. 03. 03. 14:25
Home office tapasztalatok a felmérés tükrében

Nagyon köszönjük mindenkinek, aki részt vett a felmérésünkben! Hogyan hatott a pandémia a munkavégzésre...

perfekt
2021. 03. 03. 06:24
ZÁRJUK AZ ÜZLETI ÉVET – ELHATÁROLÁSOK

Az időbeli elhatárolások elszámolása során az összemérés és az időbeli elhatárolás elvét...

hrdoktor
2021. 03. 01. 06:19
Így teszi tönkre az ülőmunka a testünket

Egyre többen vannak azok, akik olyan munkakörben dolgoznak, ahol kizárólag ülniük kell. Az Európai...

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

03.04-03.10
Országos

Interspar

03.04-03.10
Országos

Spar, Interspar

Tavaszi készülődés
03.04-03.20
Országos

Lidl

03.04-03.10
Országos

Spar

03.04-03.10
Országos

Tesco

03.04-03.10
Országos

Auchan

03.04-03.10
Országos

Auchan

Húsvét
03.04-04.03
Budapest


HR Revolution 2021

Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?