8 °C Budapest

Mi lesz a nyugdíjakkal? Így néznek ki most a magyar családok

Pénzcentrum
2013. március 31. 08:06

Jócskán öregszik a magyar társadalom: az ország minden tizedik lakosa 70 éves vagy idősebb - derül ki a 2011. évi népszámlálás végleges adataiból. Tíz év alatt csaknem 250 ezerrel nőtt a 60 évesek és az annál idősebbek száma, miközben ugyanennyivel esett vissza a 15 évnél fiatalabbaké. Folyamatosan csökken a házasságkötések száma. Noha még mindig 4,3-szer több házaspár van, mint amennyi élettársi kapcsolatok, minden ötödik kapcsolatban házasságkötés nélkül élnek együtt a párok. A magyarországi családok 20 százalékát egyedülálló szülő és a vele együtt élő egy vagy több gyermeke alkotja.

Magyarország lakónépessége 2011. október 1-jén 9 millió 937 ezer 628 fő volt, ami 261 ezerrel kevesebb a tíz évvel korábban felmért létszámnál. A csökkenés a természetes fogyásból eredt, aminek csak az egyharmadát tudta ellensúlyozni, hogy 126 518 fővel többen vándoroltak Magyarországra, mint ahány ember más országokban telepedett le.

Tíz év alatt csaknem 250 ezerrel nőtt a 60 évesek és az annál idősebbek száma, miközben ugyanennyivel kevesebb 15 évesnél fiatalabbat regisztráltak. Ugyan 92 ezerrel kevesebb volt a 40-59 éves is, ám az őket követő, 15-39 éves korosztály létszáma csaknem dupla ennyivel, 171 ezerrel csökkent. Az ország minden tizedik lakosa 70 éves vagy idősebb.

A száz 15 éves és idősebb nőre jutó élve született gyermekek száma 153-ról 147-re csökkent. Az ország területei között a termékenységben jelentős különbségek vannak: Budapesten mindössze 113, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 175 gyermek jut száz nőre.

Négyszázezer családot rekeszt ki az Alaptörvény

A statisztika egyelőre még tágabban értelmezi a család fogalmát, mint az április 1-jén hatályba lépő módosított Alaptörvény. Utóbbi szerint ugyanis a család alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony. Statisztikai értelemben viszont a gyermekkel vagy gyermek nélkül együtt élő házaspár, illetve a gyermekét egyedül nevelő szülő mellett az élettársi kapcsolat is családnak számít a 2011. évi népszámlálásban felmért adatok vizsgálatakor.

A családok száma 2011-ben 2 millió 713 ezer volt, többségében párkapcsolaton alapuló családok gyermekkel vagy gyermek nélkül. A párkapcsolatok összes családon belüli részaránya meghaladta a 80 százalékot. Noha az elmúlt évtized jellemző folyamata volt a házasságkötések számának folyamatos csökkenése, a párkapcsolatok döntő többsége még mindig házasságkötéssel jön létre: 2011-ben 1 millió 772 ezer volt a házaspárok száma. Tíz évvel korábban ugyanakkor még 2 millió 125 ezer házaspárt jegyzett a statisztika. Ennek következtében a házas családi állapotú népesség aránya 44,4 százalékra esett vissza.

A házasságkötések egyre későbbi életkorban történnek, vagy elmaradnak. Miközben 2001-ben még a férfiak közel 15 százaléka 30 éves kora előtt házasságot kötött, ma már csak az 5 százaléka. A 30-39 éves férfiaknak tíz évvel ezelőtt a 27 százaléka volt nőtlen, 2011-ben viszont már a 49 százaléka.

A 30 év alatti nőknek 2001-ben még közel 30 százaléka férjezett volt, 2011-ben már csak a 12 százaléka. A tíz évvel korábbi népszámláláskor 30-39 évesen a nők 71, tíz évvel később viszont már csak az 53 százaléka volt házas. Napjainkban csak a középkorú és idősebb korcsoportokra jellemző, hogy többségük házasságban él, de ezek az arányok is rendre elmaradnak a 2001-ben jellemzőktől.


A felmérés szerint egyre inkább tért hódítanak az élettársi kapcsolatok: 2011-ben már minden ötödik kapcsolatban házasságkötés nélkül éltek együtt a párok, az élettársi kapcsolatok száma megközelítette a 405 ezret. Ezzel szemben 2001-ben még csak 272 ezer pár vallotta azt, hogy élettársi kapcsolatban él.

Kedvezőtlen tendencia, hogy fokozatosan nő azoknak a családoknak a száma, amelyekben egy szülő él együtt egy vagy több nőtlen, hajadon gyermekével; számuk 2011 októberében 537 ezer volt, szemben a tíz évvel korábbi 471 ezerrel. Ez azt jelenti, hogy minden ötödik magyarországi családban egyedülálló szülő él együtt egy vagy több gyermekével. A fővárosban az egycsaládos háztartások közel egynegyedét egyszülős családok alkotják.

A gyermekeiket egyedül nevelők 87 százaléka nő, számuk meghaladta a 464 ezret. Minden nyolcadik egyszülős családban, összesen 72 ezer apa egyedülálló szülőként élt együtt egy vagy több gyermekével, számuk 14 ezerrel haladta meg a tíz évvel korábbit. Érdekesség, hogy ez a szám 1990-ben még a mostaninál is magasabb volt, akkor 89 ezer olyan család volt, amelyekben az apa nevelte egyedül a gyermekeit.

A különböző családtípusok aránya régiónként, illetve megyénként eltérő. A régiók közül több szempontból is kiemelkedik Közép-Magyarország és Nyugat-Dunántúl. Az ország középső régiójában a házaspárok legkisebb, az egy szülő gyermekkel típusú családok pedig a legnagyobb arányban fordultak elő.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A házasságban élő családok hányada a Nyugat-Dunántúlon volt a legmagasabb, meghaladta a 70 százalékot. Ugyanakkor ebben a régióban volt a legkevesebb egyszülős család, valamint élettársi kapcsolat. Utóbbiak részaránya a Közép-Dunántúlon és a Dél-Alföldön megközelítette a magas, 16 százalékos fővárosi átlagot. Magyarországon a házasságkötés nélküli együttélési formát a leggyakrabban Komárom-Esztergom megyében választották.

A termékeny, 15-49 éves korban levő nőknek 2011-ben 39 százaléka élt házasságban, tíz évvel korábban ez az arány még 51 százalék volt. A gyermekek túlnyomó többsége évtizedekig házasságban született, majd növekedni kezdett a házasságon kívül született gyermekek aránya, bár még 2011-ben is a megszületett gyermekek több mint felének szülei házasságban éltek.

A gyermekes családok több mint felében csak egy gyermek volt

Az egy gyermeket nevelő családok hányada fokozatosan nőtt, 1990-ben száz családból 33, 2011 októberében pedig már 36 tartozott ebbe a gyermekszám-kategóriába. Ha csak a gyermekes családok számához viszonyítunk, akkor több mint 50 százalékos az egygyermekesek aránya. A gyermekes családok egyharmadában neveltek kettő, 9 százalékában pedig három gyermeket. Figyelemre méltó, hogy - ha csekély mértékben is - növekedett a három- és a négy vagy annál több gyermekes családok aránya.

Házasságokban kevesebb volt az egy- és több a kétgyermekes család. Az élettársi kapcsolatoknál viszont jóval gyakrabban fordulnak elő a négy és annál több gyermekes családok, hányaduk megközelítette a 6 százalékot, ami kétszerese a házaspároknál mértnek.

A háztartások száma és összetétele

A háztartások száma jelentősen emelkedett, 2011-ben meghaladta a négymilliót. A családháztartások túlnyomó többsége egycsaládos, alig fordul elő, hogy több család vezessen közös háztartást. Négy évtizeddel ezelőtt minden hatodik, 2011-ben viszont már minden harmadik háztartásban egy személy élt. Az egyedülállók száma 1 millió 317 ezer fő.

1970-ben a háztartásoknak csak egyötöde volt család nélküli, 2001-ben már a 29 százalékuk, az elmúlt tíz év alatt pedig jelentős mértékben, 35 százalékra nőtt a részarányuk, amit az egyedülállók magas és növekvő száma okozott. Számuk az előző népszámláláskor lépte át az 1 milliót, és tíz év elteltével 30 százalékkal nőtt. Különösen elgondolkodtató, hogy több mint 348 ezer 40-59 év közötti egyedül élt, szemben a tíz évvel korábbi 259 ezerrel. Drámaian, több mint 220 ezerrel emelkedett a 60 éves, illetve annál idősebb egyedülállók száma: két évvel ezelőtt 692 ezren tartoztak ebbe a kategóriába.

A nemek aránya ugyan valamelyest közelített egymáshoz az egyedülállók között, de továbbra is jóval több a nő, mint a férfi. Két évvel ezelőtt 809 ezer nő és 508 ezer férfi vezetett egyedül háztartást.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem