2019. március 26. kedd Emánuel
HR Centrum

Így mászhatsz ki idén a gödörből: karnyújtásnyira a siker


A magyarok ötöde megfogad valamit a 2019-es évre, a legtöbben pénzügyekkel, valamint életmódváltással kapcsolatos célokat fogalmaznak meg, ezt követik a karrier célok. Azonban a januári lelkesedeés könnyen alábbhagy. Segítünk, hogyan tudod legkönnyebben betartani az újévi fogadalmakat.

A magyarok ötöde megfogad valamit a 2019-es évre, a legtöbben pénzügyekkel, valamint életmódváltással kapcsolatos célokat fogalmaznak meg, ezt követik a karrier célok - derül ki a Budapest Bank megbízásából készített kutatásbólE szerint a leggyakoribb tíz magunknak tett ígéret fele pénzzel kapcsolatos, három pedig az egészséges életmódot célozza. 

Az újévi fogadalmat tenni tervezők 34 százaléka többet szeretne sportolni, 32 százalékuk több pénzt tenne félre valamilyen célra (tavaly ez a szám 22 százalék volt), 31 százalékuk pedig általánosságban jobban szeretne spórolni. A 2019-es újévi fogadalmat tevők harmada tervezi, hogy többet fog megtakarítani. Közülük 48 százalék általános tartalékot szeretne képezni váratlan helyzetekre, 38 százalék utazna, és 37 százalék ingatlant vásárolna vagy újítana fel.

Csakhogy az újévi fogadalmakat nehéz betartani, hiába a kezdeti lelkesedés, a szürke hétköznapok és a napi robot felőrli az embert. Egy felmérés szerint az emberek 80 százaléka az év első hat hetében le is mond a fogadalmairól. Persze mindez csak rajtunk múlik, ezért tippeket adunk arra vonatkozóan, mit is kell tennünk annak érdekében, hogy az év elején megfogalmazott  tervek ne menjenek füstbe. Nézzük, mik a leggyakoribb fogadalmak és hogyan lehet megvalósítani azokat:

1. Egészségesebben fogok étkezni

Nehéz rávenni magunkat munka után, hogy nekiálljunk főzni, ugyanakkor talán könnyebb nekilátni, ha belegobndolunk, mindezzel mennyi pénzt spórolhatunk meg. Főzni ugyanis jóval olcsóbb, mintha rendelnénk. Érdemes az üzletekben a szezonális gyümölcsöket, zöldségeket keresni, vagy télen a mirelit zöldségek is jó választásnak bizonyulhatnak: pár száz forintért beszerezhetőek, és könnyen és gyorsan készíthetünk belőlük valamilyen levest vagy főzeléket, amit akár másnap a munkába, ebédnek is elvihetünk.

2. Új hobbit keresek

Új év, új lehetőségek: ha tavaly túl sok időt fordítottál a munkára és megfogadtad, idén nem így lesz, érdemes valamilyen hobbi után nézni. Raádásul, idővel akár pénzt is kereshetünk a hobbinkkal. Sokan szeretnek például videójátékozni, ezt is lehet olyan szinter fejleszteni, hogy akár egy kis plusz pénz összejöjjön, de Magyarországon is van, aki már ebből él. Jó választás lehet a fotózás is, decemberben a Pénzcentrumon is bemutattunk két olyan profi fotóst, akik annak idején hobbi fotósként kezdték, ma viszont már ez az elsődleges megélhetési forrásuk. Érdemes tehát próbálkozni, megtalálni a nekünk legmegfelelőbb elfoglaltságot, legyen szó ékszerkészítésről, fazekasságról, jó motiváció lehet az, hogy idővel akár a hobbinkból is élhetünk, ha fejlődünk, képezzük magunkat és örömmel csináljuk.

3. Többet sportolok

Itt a tél, érdemes a sportot úgy elkezdeni, hogy közben örömünket leljük benne: jó lehet például egy családi korcsolyázás: Budapesten nagyon sok helyen ingyen csúszhat a család, vagyis ha nem kell kölcsönözni korcsolyát, egy vasat sem kell költenünk. 

A síelés szintén jelenthet egyszerre sportot és családi / baráti kiruccanást, ráadásul nem is feltétlenül kell mélyen a zsebünkbe nyúlni, siklani szeretnénk: van, Magyarországon olyan sípálya, ahol 4-5 éve nem is emelkednek az árak.

Egy fárasztó munkanap után nem könnyű rászánni magunkat arra, hogy még edzőterembe is elmenjünk. Jó megoldás lehet viszont az otthoni torna, az interneten rengeteg videó érhető el,  ingyen, legyen szó akár pilatesről, akár step aerobikról, akár zumbáról. 

Jó választás lehet a futás is: egy tartós, megbízható futócipő körülbelül 20-25 000 forintnál kezdődik, erre érdemes beruházni, viszont kezdő, hobbifutóként akár az otthoni melegítő is megteszi, nem kell feltétlenül egyből futónadrágram futópólóra költeni. Ám ha mégis szeretnénk megfelelő ruházattal nekiindulni, az nagyjából 10 ezer forintból megvan. Vagyis kb. 30 ezer forintból megvan a futószett, és az interneten ingyenes edzésprogramokat is találhatunk, amelyekk segítenek elérni a vágyott célt - legyen szó kilométerről vagy kilókról. Egy szobabicikli is jó megoldás lehet, ha nem akarunk kimozdulni otthonról, ám úgy érdemes számolni, hogy újonnan 35 ezer alatt nem nagyon kapunk szobabiciklit.

4. Több pénzt teszek félre

Kezdj el kiadási naplót vezetni, nézd meg, mire mennyit költesz januárban , ez alapján láthatod, hol tudsz megfogni valamennyi pénzt. Érdemes lehet önkéntes nyugdíjpénztárat nyitni, ha eddig még nem tetted, ugyanis az egyéni befizetések után 20 százalék adókedvezményhez juthatsz. Ez maximum évi 150 000 forintot tehet ki, amihez éves szinten 750 000 forint összegű befizetés szükséges.

5. Figyelek a karrieremre: munkahelyet váltok /fizetésemelést kérek/ feljebb lépek a ranglétrán

Január első vagy második hetében érdemes lehet leülni a főnököddel, átbeszélni, ő mit gondol a munkádról és megbeszélni, milyen lehetőségeid vannak a cégnél, reménykedhetsz-e fizetésemelésben, előléptetésben.

Ha esetleg a főnökkel való beszélgetés kimenetele nem túl kedvező, érdemes új lehetőségek után nézni: országszerte, szinten minden területen óriási a munkaerőhiány, ezért ha valaki váltana akar, ez a legjobb időpont erre, szinte biztos, hogy hamar találhat magának mindenki új munkahelyet.

KIHÚZNA A BAJBÓL 300 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Mutatunk egy konkrét példát: kalkulátorunkban 300 ezer forintos hitelösszeget, és 24 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 14 261 forintos törlesztőrészlettel az Erste nyújtja (THM 13,79%), de nem sokkal marad el ettől az OTP 14 875 forintos törlesztőt (THM 18,73%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a CIB és a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Itt a legális hiteltrükk: működik, tízezreket is foghatsz a törlesztőn
Nem mindegy, hogyan kezdesz neki a tartozásaid visszafizetésének.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2019. 03. 25. 09:01
Vállalkozás és gyermekvállalás (1.)

Közismert, hogy a CSED mellett tilos a keresőtevékenység, míg a GYED és a GYES folyósítása alatt...

becklaura
2019. 03. 22. 20:40
2 ok, ami miatt nem tudsz igazán nőies lenni

Miért tud kevés nő nőies lenni? Mi a különbség a jó nő és a nőies nő között? Ilyen kérdések...

hellokarrierista
2019. 03. 22. 11:40
4 szuperhasznos tipp a feltöltődésért

Tolod, csinálod, még csinálod, muszáj, kell, jóó, már csak két hét van a hajtásból, azt már...

legacykft
2019. 03. 22. 09:00
Hogyan készül az igazi vezető?

A vezetői szerephez kötődően sok az elvárás, ezért természetes, hogy sokak számára ez ijesztő....

happyhunter
2019. 03. 21. 23:22
A munkahelyi értékelés művészete

Bevallom nektek, hogy jelenleg a 4. munkahelyemen dolgozom és a klasszikus értelemben vett munkáltatói...

vezetoi-coaching
2019. 03. 21. 21:29
Az együttműködés csapda...

Egy elég hosszú post az à propos... de megéri...:-))) “Az együttműködés csapda: Miért feltételezzük...

coachco
2019. 03. 20. 13:08
Nektek mi az, ami hiányzik az életetekből?

Volt egy nagy felismerésem: nagyon hiányzik nekem néhány dolog! [...] Bővebben!

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

03.21-03.27
Országos

Spar

03.21-03.27
Országos

Aldi

03.21-03.27
Országos

Lidl

03.21-03.27
Országos

Auchan

03.21-03.27
Országos

Tesco

03.21-03.27
Országos

Interspar

Tavasz
03.13-04.20
Országos

Aldi

Húsvét
03.10-04.14
Országos