9 °C Budapest

Brutális emberi kockázat a magyar munkahelyeken: ezzel muszáj kezdeni valamit

2020. augusztus 26. 12:31

A Covid-19 világjárvány sok szempontból újradefiniálta célkitűzéseinket és stratégiáinkat személyes és üzleti szinten egyaránt. Ez alól nem kivétel a kiberbiztonság sem: felül kell vizsgálni a kiberbiztonsági terveket, prioritásokat és alkalmazkodni az új helyzethez.

A legjobb biztonsági stratégiák kellően rugalmasak, és alkalmazkodni tudnak az aktuális körülményekhez és piaci feltételekhez. A koronavírus járvány kikényszerítette azt, hogy a szakértők módosítsák és újra priorizálják biztonsági terveiket. A koronavírus járvány legszembetűnőbb következményeként új munkamódszerek jöttek létre, felerősödtek az online csatornák és felgyorsult a felhőbe való migráció. Ezzel együtt megváltoztak a kibertámadások célpontjai, csökkentek a költségvetések, és így a biztonságra fordított összeg is, illetve az elbocsátásokkal megnőtt a humán kockázati faktor - írja közleményében a Deloitte.

Hirtelen pénzre van szükséged? Nézd meg a bankok kölcsönajánlatait Pénzcentrum kalkulátorát!

Az IT biztonsági szakértők a fentiekből adódóan több kihívással is szembesülnek. A távoli munkavégzéssel bevezetett új platformok, megoldások kiterjesztik a vállalatok biztonsági határvonalait és növelik a támadási felületet, illetve az ügyfelek online csatornákra terelése megnövelheti a forgalom kapacitási problémákat.

Az ellátási láncok akadozása, a fogyasztói szokások megváltozása és a vészhelyzet okozta kényszerű bezárások gazdasági recessziót indítottak el. Sokéves növekedés után bizonytalanná válnak a jövőbeli kilátások. Számos vállalat elkezdte csökkenteni minden olyan költségét, amely nem döntő jelentőségű az üzlet szempontjából. Az általános költségcsökkentés kihatással lehet a biztonságra fordítandó kiadásokra is - mondta Marton Károly, a Deloitte Információbiztonsági szakértője.

Az egészségügyi szolgáltatók és létesítmények elleni zsarolóprogram támadások mellett célponttá váltak az otthoni munkát végzők is, akik sebezhetőbbek és fogékonyabbak az ún. social engineering típusú támadásokra. A leépítések során elbocsátott emberek elveszíthetik a vezetőségbe és a szervezetbe vetett bizalmukat, a munkahelyi morál és lojalitás csökkenhet - ez pedig akár rosszindulatú tevékenységekre is ösztönözheti őket.

Túlélési üzemmód

Az üzleti és informatikai vezetők olyan kihívásokkal szembesültek tehát, amelyekkel még nem találkoztak korábban, ezért túlélési üzemmódba kapcsoltak: arra koncentrálnak, hogy az üzleti működés életképes maradjon, az ideális folyamatok és biztonsági követelmények pedig ilyenkor könnyebben háttérbe szorulhatnak - mondta Szöllősi Zoltán, a Deloitte IT kockázati tanácsadási csoportjának igazgatója.

A vállalkozásoknak alkalmazkodniuk kell az új valósághoz és hozzá kell igazítaniuk IT biztonsági stratégiájukat a megváltozott üzleti körülményekhez. Ennek biztosítása érdekében a következő lépéseket érdemes figyelembe venni:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

  • Értsük meg az üzleti környezetet! Felül kell vizsgálni az üzletágat érintő piaci feltételeket. Beszélgetni kell az üzleti vezetőkkel az új szervezeti vagy üzleti stratégiákról és célkitűzésekről. Egyeztetni kell a műszaki vagy IT vezetőkkel, hogy milyen változások voltak vagy lesznek, és milyen megoldások várhatók a már meglévő infrastruktúrában, architektúrában. Alaposan meg kell érteni, hogy melyek a kritikus eszközök a jelenlegi helyzetben. Át kell tekinteni a fenyegetettségi térképet annak érdekében, hogy megértsük, milyen típusú fenyegetettségek a legvalószínűbbek, és melyek lehetnek legnagyobb hatással a kritikus eszközeinkre. Javasolt az IT kockázatértékelés végrehajtása, frissítése.
  • Gondoljuk újra a kiberbiztonsági területek fontossági sorrendjét! Tekintsük át a szervezet biztonsági keretrendszerében a védendő területeket. Gondoljuk át, hogy mely képességeket kell csökkenteni vagy megszüntetni. Gondoljuk át, hogy mely képességeket kell továbbfejleszteni, vagy újonnan kiépíteni. A döntések meghozatalakor figyelembe kell venni az üzleti körülményeket.
  • A stratégia újradefiniálása. Biztonsági stratégiánkban tekintsük át a célkitűzéseket és a védelmi intézkedéseket. Az új prioritásokhoz kell igazítani őket. Figyelembe kell venni a biztonsági kontrollok költségeit, erősségeit és üzleti hatásait. Nem csak a bevált "jógyakorlatok" keretein belül érdemes gondolkodni. Át kell gondolni, hogy mi működik a legjobban a jelenlegi, valós helyzetben. Eljött a "Lean Security" ideje, az a megközelítés, amikor meg kell szabadulni attól, ami nem jelent értéket a biztonság fenntartása szempontjából. Az összes szükségtelen költséget vitatni fogja a vezetőség, ezért IT biztonsági vezetőként okos döntéseket kell hoznunk.

 

Ezek mindössze csak az alapvető lépések, amelyeket meg lehet tenni a kiberstratégia jelenlegi és jövőbeli piaci feltételekhez történő igazítása érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm