18 °C Budapest

A magyar orvos, aki tudja, mi gyógyítja a rákot

2017. október 29. 07:00

Emberfeletti küzdelem során jutottak el egy kolesz szobából amerikai világversenyre, a színpadról a kórházba, az állatorvosi rendelőből atlétika világbajnokságra, egy gyógyíthatatlan betegség árnyékából a rivaldafénybe. Négy nagyszerű magyar ember mesélt arról, hogyan értek el nagy sikereket.

Dr. Baji Balázs állatorvos és bronzérmes világbajnok gátfutó, Dr. Lala Balogh Gábor bohócdoktor, Fülöp Ádám szoftverfejlesztő és Ternován Zoltán SM beteg, amatőr sportoló tartott motivációs előadást saját sikertörténetéről a Portfolio sikerklub rendezvénysorozaton. Mindannyian az élet különböző területein értek el kimagasló eredményeket, ami azonban közös bennük, hogy rengeteg akadályt kellett leküzdeniük a céljaik eléréséért. És ugyan már eddig is teljesítményt is tettek le az asztalra, egy percre sem dőlnek hátra, tele vannak újabb és nagyobb tervekkel. A rossz napok és hullámvölgyek természetesen őket sem kímélik, amiben mégis különböznek a "nagy többségtől", megtanulták előnyükre fordítani a nehézségeket és a kudarcokat.

Kolesz szobából világversenyre

Az est első előadója Fülöp Ádám szoftverfejlesztő volt, aki a GlovEye egyik megalkotója. Egy baráti társaság közös utazás során látott egy vak embert, aki a telefonjával vacakolt, hogy egy alkalmazás hangosan felolvasson neki egy szöveget, ami a tájékozódását segítette. Ekkor támadt egy ötletük: egy olyan kesztyűt kellene létrehozni, amivel bármit el tudnak olvasni a látássérültek, egyszerűen használható, és nem okoz számukra kellemetlenséget a hangos felolvasás.

Csapatával készítettek egy olyan kesztyűt, ami braille írássá fordít minden szöveget, így a vakok is el tudják olvasni, ráadásul még a braille olvasására is megtanítja a felhasználót, ugyanis a látássérülteknek csak alig 10 százaléka ismeri ezeket a betűket.

Találmányukkal elindultak az Imagine Cup versenyen, a magyarországi fordulót megnyerték, felrobbant körülöttük a média, és kijutottak a világversenyre az Egyesült Államokba. Ott sajnos nem kerültek a legjobb 10 közé. Azóta újjáépült és kibővült a csapat, és jelenleg a sorozatgyártáshoz szükséges pénzt próbálják előteremteni (még nem döntöttek, hogy befektetők vagy pályázatok által), hogy utána piacra léphessenek. Fülöp Ádám elmondása szerint a GlovEye során

megtanulta, mekkora munka egy ötletet megvalósítani, és ha munkának fogja fel az ember, akkor borzalmas.

Ha viszont nem munkának fogja fel, hanem izgalmas kihívásnak, akkor lelkesedni lehet. Azt is megtanulta, hogy nem mindig jó árral szemben úszni, és hogy tíz próbálkozásból csak egyszer lesz siker, ugyanakkor a kudarc nem egy szörnyű dolog, hanem része az alkotásnak.

Dr. Lala, a bohócdoktor

Balogh László a ’70-es évek végén az állami artistaképző bohócszakán végzett, így ő az egyik a hat bohócból az országban, akinek erről papírja is van. Három társával együtt nagy színpadi sikereket értek el, hetekkel az előadásaik előtt elfogyott az összes jegy, majd a tévé is felfigyelt rájuk, és két éven keresztül műsoruk is futott. Ezt követően egy neves, svájci cirkuszhoz szerződött néhány hónapra. Amikor hazatért, egy művelődési házban dolgozó ismerőse kérte meg, hogy menjen el a kórházba "bohóckodni". Először nagy ellenállást tapasztalt a kórház részéről, de a Patch Adams című film nagy változást hozott. Balogh László e-mailben megkereste azt a bohócdoktort, akiről a főhőst mintázták, és megkapta az engedélyt tőle, hogy honosítsa az általa kitalált bohócdoktori viziteket.

Főként tumoros betegeket látogat, és elmondása szerint nem feltétlenül kell nevettetni, egy jó beszélgetés, ami maradandó élményt okoz a gyereknek, sokkal többet jelent. Ha nem tud ilyen maradandó élményt adni, akkor azt egy elvesztegetett napnak tekinti. Orvostanhallgatók és gyakorló orvosok is gyakran elkísérik a vizitekre, hogy megtanulják, hogyan kommunikáljanak a gyerekekkel, ugyanis ez az egyik legfontosabb lépés a gyógyításhoz.

Nem vitatja az orvostudomány eredményeit, de véleménye szerint a 90 százalékban a mentális erőn múlik, hogy valaki felépül, vagy sem.

Minden sikernek először fejben kell eldőlnie.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Tolószék helyett marathon

Ternován Zoltán gyógyíthatatlan betegségben szenved, csak épp nem úgy néz ki, és nem is úgy érzi magát. Csupán 33 éves (2002-ben) volt, amikor közölték vele, SM beteg, és néhány év múlva kerekesszékbe kerül. Először kölcsön akart kérni egy kamerát egy barátjától, hogy rögzítse a saját leépülését. A folyamatos orvoshoz járás csak tovább erősítette a betegségtudatát, így szakított az orvosokkal és elkezdett sportolni. Ő is úgy gondolja, hogy minden fejben dől el, és úgy tűnik, nem hagyja a betegségnek, hogy kerekesszékbe kényszerítse. 2013-ban elfutott az SM betegek országos rendezvényére, mert úgy gondolta, meg kell mutatnia, hogy így is lehet. Egy évvel később már hívták a rendezvényre, majd 2015-ben országkerülő futásra indult.

Idén ismét körbefutotta Magyarországot, hogy másoknak is erőt adjon a példájával. Úgy gondolja, ma egy teljesen más ember lenne, ha nem diagnosztizálják nála a betegséget.

Azt javasolta a hallgatóságnak, hogy lendüljenek át a negatív dolgokon, bármennyire is nehéz, és az érzelmi hullámvölgyekben ne a mélységet érezzék, hanem lássák meg a következő hegyet.

A világbajnok állatorvos

Baji Balázs az elmúlt hónapokban került a figyelem középpontjában, köszönhetően annak, hogy bronzérmes lett gátfutásban a világbajnokságon. Elmondása szerint gyerekként csak egyszerűen szerette a gátfutást, ki tudott benne teljesedni, és a sikerélmények később is kárpótolták a lemondások miatt. Mindig a következő kihívás ad neki erőt, de olyan időszakai is voltak, amikor engedett a csábításnak, és inkább a barátaival töltött több időt. Úgy véli, hogy azok az időszakok is kellettek ahhoz, hogy ma itt tartson, mert a sportolónak sem csak teste van. Szerinte fontos, hogy mindenki felállítsa a céljait, mert akkor a nehezebb pillanatokon is könnyebben átlendül, ha tudja, miért csinálja.

A riói kudarcot elmondása szerint annak köszönheti, hogy nagyon akarta a sikert ahelyett, hogy bízott volna magában, és abban, hogy jól felkészült a versenyre. Ma már tudja, hogy a legjobbak fizikailag szinte ugyanolyan állapotban vannak, de az fog nyerni, aki pszichikailag is a toppon van.

Idén februárban diplomázott, március óta pedig már állatorvosként is dolgozik. Elmondása szerint ugyan nem lenne rászorulva erre a munkára, de motiválja, élvezi, és szerinte szüksége van arra, hogy a sportkarrierje mellett mással is foglalkozzon. És ha majd visszavonul, akkor a kiskedvenceinkért fog versenyezni mindennap.

Az est végén az előadók egyetértettek abban, hogy ugyan fontos, hogy az embernek legyenek céljai, mégis az odavezető út a lényeg. Mélységekre és magasságokra is szükség van a sikerhez. Dr. Lala szerint azonban úgy jó, ha inkább mindig a hegy tetején maradunk, mert aki már elért valamit, inkább egyik hegyről a másikra próbáljon átugrani, nem kell mindent lentről építeni. Ettől persze még jöhetnek völgyek, de a második már nem lesz olyan mély, mint az első volt.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem