7 °C Budapest
Őrült toborzásba kezdett a Magyar Rendőrség: szinte bárki jelentkezhet, itt a pontos bértábla

Őrült toborzásba kezdett a Magyar Rendőrség: szinte bárki jelentkezhet, itt a pontos bértábla

2022. július 26. 13:07

Már csak pár napig, július 31-ig lehet jelentkezni a Rendőrképző Akadémiára. 2020-ban indult új rendszerben rövidebb idő alatt képeznek önálló intézkedésre jogosult, járőrvezetői beosztásra alkalmas rendőröket. A 10 hónapos kiképzés alatt illetmény is jár a leendő rendőröknek, és mivel egyre fontosabb a trenszparencia,  fillérre pontosan lehet tudni, ki mennyi bruttó bért kap majd tanulmányai alatt és után. 

Nagy erőkkel beindult a rendőrtoborzás: a 2022. szeptember elején induló közbiztonsági rendőrjárőr, illetve határrendész és útlevélkezelő rendőrjárőr szakképesítés megszerzésére való jelentkezés határideje: 2022. július 31.

A 10 hónapos akadémiai képzés érettségire épülő és nappali rendszerű, a Rendőrségnél a tiszthelyettesi besorolási osztályba tartozó alapbeosztások betöltésére jogosít. A jelentkezés feltételei között szerepel többek között

 • a képzés megkezdéséig betöltött 18. életév,
 • a magyar állampolgárság,
 • az állandó belföldi lakóhely,
 • a büntetlen előélet és
 • a hivatásos szolgálat vállalása

A felvételi döntésre a pályaalkalmassági vizsgálatok, valamint az életvitel ellenőrzés eredménye alapján kerül sor.

Kell az utánpótlás

Ahogy arról a Pénzcentrum is beszámolt, 2022. május végén lejárt a rendőrök felmondási tilalma. Az azt követő másfél hónapban, július 14-éig összesen 559 hivatásos állományú rendőr mondott fel. Mivel az ORFK nem közölt megyei, regionális szintű adatokat, így nem derült ki, hogy az ország mely térségeit érintette legsúlyosabban a lemondási hullám. Igaz, január és július elseje között összesen 483 rendőrt neveztek ki: vagyis, a pályakezdők némileg kevesebben vannak, de a leszerelők és érkezők aránya nagyjából egyensúlyban maradt. Ettől függetlenül óriási hiány van belőlük.

Intenzív toborzási kampányt folytat a Magyar Rendőrség, ennek eredményeként 85 százalékkal nőtt meg a jelentkezők száma, így a szervezet feltöltöttsége a hivatásos állományt illetően 92 százalékos - mondta el a Pénzcentrumnak 2021-májusában Kovács Marcell főhadnagy, az Országos Rendőr-főkapitányság Személyügyi Főigazgatóság Humánigazgatási Szolgálat utánpótlás-tervezési osztályának megbízott vezetője.

Illetmény: kár titkolózni

A főhadnagy az elérhető fizetésekkel kapcsolatban arról is beszélt, hogy a jelentkezők részéről egyre nagyobb igény mutatkozik az illetménnyel kapcsolatos tájékoztatásra, ami jelentősen hozzájárul a jelentkező döntési helyzetének javításához.

Kicsit kutakodni kell, de meg lehet találni az illetmény összegét is a felhívásban:

 • A megyei rendőr-főkapitányság állományában a képzés első két hónapjában a garantált bérminimumot (bruttó 260.000 Ft/hó munkabér), – aképzés harmadik hónapjától – a hivatásos szolgálati jogviszonyba lépés napjától bruttó 266.600 Ft/hó juttatást kapnak.
 • A Budapesti Rendőr-főkapitányság helyi szervi állományában a képzés első két hónapjában a garantált bérminimumot (bruttó 260.000 Ft/hó munkabér), – a képzés harmadik hónapjától – a hivatásos szolgálati jogviszonyba lépés napjától bruttó 278.300 Ft/hó juttatást kapnak.
 • A BudapestiRendőr-főkapitányság területi szervi állományában a képzés első két hónapjában a garantált bérminimumot (bruttó 276.666 Ft/hó munkabér), – a képzés harmadik hónapjától – a hivatásos szolgálati jogviszonyba lépés napjától bruttó 301.600 Ft/hó juttatást kapnak.
 • A Repülőtéri Rendőr Igazgatóság állományában a képzés első két hónapjában a garantált bérminimumot (bruttó 260.000 Ft/hó munkabér), – a képzés harmadik hónapjától – a hivatásos szolgálati jogviszonyba lépés napjától bruttó 290.000 Ft/hó juttatást kapnak.
 • A Készenléti Rendőrség állományában a képzés első két hónapjában a garantált bérminimumot (bruttó 260.000 Ft/hó munkabér), – a képzés harmadik hónapjától – a hivatásos szolgálati jogviszonyba lépés napjától bruttó 336.700 Ft/hó juttatást kapnak.

Határrendész és útlevélkezelő rendőrjárőr képzés:

 • A megyei rendőr-főkapitányság állományában határrendész és útlevélkezelő rendőrjárőrként a képzés első két hónapjában a garantált bérminimumot (bruttó 260.00 Ft/hó munkabér), – a képzés harmadik hónapjától – a hivatásos szolgálati jogviszonyba lépés napjától bruttó 266.600 Ft/hó juttatást kapnak. A képzést követően határátkelőhelyen útlevélkezelői vagy a határátkelőhely forgalmának ellenőrzésével kapcsolatos feladatot ténylegesen ellátó személyként a kezdő béred bruttó 313.300 Ft/hó lesz.
 • A Repülőtéri Rendőr Igazgatóság állományában a képzés első két hónapjában a garantált bérminimumot (bruttó 260.000 Ft/hó munkabér), – a képzés harmadik hónapjától – a hivatásos szolgálati jogviszonyba lépés napjától bruttó 290.000 Ft/hó juttatást kapsz.

Az illetményalap összege: bruttó 38.650 Ft. A megállapított illetményen felül bruttó 200.000 Ft/év cafeteria jutatásban részesülnek,

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A 25. életévét be nem töltött fiatalok összevont adóalapja 2022. január 1-jétől a 25 év alatti fiatalok kedvezményével csökken. Az érintetteknek az átlagfizetés mértékéig nem kell majd jövedelemadót fizetniük. Az adókedvezmény a tárgyévet megelőző július hónapban regisztrált bruttó átlagkereset szintjéig érvényesíthető. Ez 2021 júliusában bruttó 433 700 forint volt. A kedvezményt automatikusan érvényesítik, s a fiatalok utoljára abban a hónapban vehetik igénybe, amikor betöltik a 25. életévüket.

Egyéb pótlékok

angol, német, francia, kínai, arab és orosz nyelvvizsgával rendelkezők a nyelvvizsga típusától, szintjétől függően alanyi jogon, nyelvvizsgánként idegennyelv-tudási pótlékra jogosultak, amelynek összege havi 5798 Ft-tól 38 650 Ft összegig terjedhet,

 • éjszakai pótlék: teljesített óránként a rendvédelmi illetményalap 0,5 %-a,
 • készenléti pótlék: teljesített óránként a rendvédelmi illetményalap 0,25 %-a,
 • kiemelt készenléti pótlék: teljesített óránként a rendvédelmi illetményalap 1 %-a,
 • a túlszolgálat ellentételezése – a hivatásos állomány tagjának választása szerint – pénzben vagy szabadidőben.

A rendvédelmi életpályamodell keretei között a magasabb iskolai végzettség, illetve szakképzettség megszerzését követően magasabb beosztásba történő kinevezés lehetősége biztosított, így csak tőled függ, mikor kerülsz akár vezetői beosztásba is.

A képzés ideje alatt a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzésének anyagi támogatását, napi háromszori térítésmentes étkezést és kollégiumi elhelyezést, valamint személyi táblagépet vagy laptopot biztosítunk. Ezen felül:

 • cafetéria juttatás (évi bruttó 200 000 Ft),
 • lakhatási támogatás:
 • lakbértámogatás vagy albérleti díj hozzájárulás,
 • lakásvásárlás anyagi támogatása kamatmentes munkáltatói kölcsönnel,
 • szükség esetén szálló vagy garzon elhelyezés,
 • egyenruházati ellátás,
 • évente ruházati utánpótlási ellátmány, amelynek összege a rendvédelmi illetményalap 250%-a (96 625 Ft),
 • munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítés (távolsági bérlet vagy menetjegy árának 86%-a),
 • egyéb utazási kedvezmény (belföldre, évente 12 alkalommal a vasúti vagy autóbusz menetjegy árának 50%-a),
 • belföldi, külföldi kiküldetések esetén járó napidíjak és költségtérítések,
 • kedvezményes mobiltelefon tarifacsomagok igénybevétele,
 • egészségügyi ellátás és költségtérítések (látásjavító szemüveg, kontaktlencse, képernyős szemüveg, fogászati ellátás),
 • folyószámla költségtérítés (4000 Ft/év),
 • rendőrségi sportlétesítmények díjtalan használata,
 • hivatásosként csoportos élet- és balesetbiztosítás.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm