Kovács Marcell főhadnagy, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Személyügyi Főigazgatóság Humánigazgatási Szolgálat utánpótlás-tervezési osztályának megbízott vezetője Fotó: Ancsin Gábor

Őrült sok fiatal jelentkezik a rendőrséghez: ennyit fognak keresni, ez vár rájuk

2021. május 21. 05:49

Intenzív toborzási kampányt folytat a Magyar Rendőrség, ennek eredményeként 85 százalékkal nőtt meg a jelentkezők száma, így a szervezet feltöltöttsége a hivatásos állományt illetően 92 százalékos - mondta el a Pénzcentrumnak Kovács Marcell főhadnagy. Az Országos Rendőr-főkapitányság Személyügyi Főigazgatóság Humánigazgatási Szolgálat utánpótlás-tervezési osztályának megbízott vezetője az elérhető fizetésekkel kapcsolatban arról is beszélt, hogy a jelentkezők részéről egyre nagyobb igény mutatkozik az illetménnyel kapcsolatos tájékoztatásra, ami jelentősen hozzájárul a jelentkező döntési helyzetének javításához. Az új toborzási stratégiánknak ez is fontos része.

A Pénzcentrum oldalán rendszeresen szemlézünk álláshirdetéseket, és egyre gyakrabban találkoznunk a Magyar Rendőrség által feladott hirdetésekkel. Nagyjából mekkora létszámhiánnyal küzdenek?

A rendőrséget sem kerülték el az elmúlt évek munkaerőpiaci változásai. A fluktuáció egy természetes jelenség, a rendőrség feltöltöttsége a hivatásos állományt illetően 92 százalékos, ami biztosítja az eredményes szolgálatellátást. A 10 évvel ezelőtti létszámhoz viszonyítva ma közel 4000-el több rendőr lát el szolgálatot. A 2019-es évhez képest tavaly 85 százalékkal nőtt a jelentkezők száma, ez azt eredményezte, hogy a beiskolázottak száma 70 százalékkal emelkedett.

Minek köszönhető ez a növekedés?

Az új képzési formáknak és az eredményes toborzási stratégiánknak köszönhető a növekedés. A rendőrség számára kiemelkedően fontos a toborzás, amelynek a rendjét országos rendőrfőkapitányi utasítás határozza meg. Az utánpótlás folyamatos biztosítására a rendőrség 2015. július 1-jén létrehozta a kommunikációs és humánpolitikai szakemberekből álló Utánpótlás-tervezési Osztályt.Tevékenységünk sokrétű. Nagy hangsúlyt fektetünk a kommunikációra. A közösségi médiában intenzíven jelen vagyunk, tekintettel arra, hogy az internethasználat a fiatal korosztály számára életforma lett. Az ő generációjuk főként a közösségi médiából tájékozódik, így elérésükhöz ezt a felületet kell használnunk. Ezen kívül minden évben tartunk toborzási értekezletet, amely során a korábbi időszak adatait elemezzük, tapasztalatot cserélünk, hasznos információkkal látjuk el a megyei kollégáinkat, - ezzel is javítva a toborzási tevékenység színvonalát.

Kovács Marcell főhadnagy, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Személyügyi Főigazgatóság Humánigazgatási Szolgálat utánpótlás-tervezési osztályának megbízott vezetője Fotó: Ancsin Gábor
Kovács Marcell főhadnagy, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Személyügyi Főigazgatóság Humánigazgatási Szolgálat utánpótlás-tervezési osztályának megbízott vezetője Fotó: Ancsin Gábor

Milyen egyéb eszközöket vetnek be ezen kívül a sikeres toborzás érdekében?

Óriásplakátokon, szórólapokon is megjelenünk. Ezeket az eszközöket a területi szerveink a helyi sajátosságokat is szem előtt tartva alkalmazzák. Továbbá a rádiós hirdetés és a munkaügyi központokban történő megjelenés lehetőségeivel is élünk. A rendőrség „Legyél Te is rendőr” elnevezésű Facebook oldalát kifejezettem toborzási céllal hoztuk létre 2019-ben. A különböző munkaköröket bemutató, vagy a felvételi eljárással kapcsolatos élő, interaktív bejelentkezésekkel, videókkal, infógrafikákkal segítünk az érdeklődőknek és a jelentkezőknek. Oldalunknak – a párbeszéd biztosítása érdekében – messenger üzenet küldhető és létrehoztunk egy ingyenesen hívható zöld számot (06 80 203 983). Rendelkezünk továbbá központi e-mail címmel (karrier@police.hu) is. Az ide – valamint a messenger üzenetben – érkező kérdéseket azonnal vagy rövid időn belül megválaszoljuk. A rendőrség hivatalos Instagram csatornája (police_hu) és a Facebook oldala (Magyar Rendőrség) a testület népszerűsítését célozzák meg. Ezek is nagyon hatékonyan járulnak hozzá a toborzási tevékenységhez.Több online felületen is jelen vagyunk. Egyes területi szerveinknek saját Facebook oldala van, illetve a helyi weboldalakon is megjelenünk, valamint bűnmegelőzési portálokon, sőt, számos település hivatalos oldala is átveszi a hirdetéseinket, így a helyi közösségekhez is eljutunk. Ezeken az eszközökön kívül a körzeti megbízottnak, illetve a kisebb településeken dolgozó kollégák jelenléte, munkája, ismeretségi köre is egyfajta toborzási vonzerő. Ők is népszerűsítik a hivatásunkat.

Iskolákban, karrierexpón megjelennek?

Természetesen az összes online vagy offline karrierexpón is részt veszünk, emellett pedig a kollégáink látogatják a középiskolákat, amikor azt a járványhelyzet megengedi. A jelenlegi helyzetben a toborzási anyagainkat elektronikus úton juttatjuk el az iskolákba, de például online osztályfőnöki órákra is becsatlakozunk, amelynek keretében az érdeklődőknek tájékoztatást tudunk nyújtani.

Gyakorlatilag egy nagyvállalati stratégiát működtet a rendőrség.

Lehet így is fogalmazni. Az biztos, hogy a rendelkezésünkre álló valamennyi eszközt igyekszünk kihasználni.

Területileg hogyan oszlik meg ez a 92 százalékos feltöltöttség? Melyek az ország legkritikusabb részei, ahol sok rendőr hiányzik?

A központi régióban magasabb a munkaerőpiaci elszívó hatás, a rendőrség ezt igyekszik azzal ellensúlyozni, hogy mind a Budapesti Rendőr-főkapitányság, mind a Készenléti Rendőrség állományában magasabb a hivatásos pótlék mértéke.

Hogyan épül fel a képzés, kiket várnak elsősorban?

Az alapképzés keretében kétféle lehetőséget biztosít a rendőrség. Az egyik a technikumi képzés, amely 2 év időtartamú, de 1 és 1,5 év alatt is elvégezhető megfelelő előképzettség beszámítása – kadétképzés vagy pályaorientációs iskola elvégzése – esetén. A másik lehetőség – amely 2020. szeptemberében indult először –, a 10 hónap képzési idejű rendőrjárőr képzés.Testületünkhöz azok jelentkezését várjuk, akik szeretnének a képzés után egy jó csapatban, kihívásokkal teli munkát ellátni egy biztos munkahelyen. A jelentkezőknek rendelkezniük kell érettségivel, bejelentett belföldi lakóhellyel, magyar állampolgársággal, büntetlen és kifogástalan életvitellel, továbbá meg kell felelniük a speciális fizikai, pszichológiai és egészségügyi alkalmassági követelményeinknek.

A fizikai alkalmassági vizsgától mennyire kell megijedni?

Ha valaki jó általános fizikai állapotban van, és a felvételi előtt elkezd futni, fekvőtámaszokat, felüléseket csinálni, akkor nagyon hamar fel tud zárkózni arra a szintre, ahol az elvárásokat már könnyen tudja teljesíteni. A rendőrjárőr-képzésre kötelező mozgásforma a mellső fekvőtámaszban karhajlítás-nyújtás, a hanyatt fekvésből felülés, és választható elem a fekve nyomás, a hajlított karú függés vagy a helyből távolugrás. A jelentkezési egységcsomagban szerepel a mozgásforma leírása, valamint egy pontértéktáblázat, amivel segítünk a jelentkezőknek, hogy tudjanak otthon gyakorolni. Mérhetik, hogy mennyi idő alatt tudják a gyakorlatokat végrehajtani, és kiszámolhatják az elért pontszámukat.

Az egyes képzések esetén hol húzták meg a jelentkezési korhatárt?

A technikumi képzésre 25 év a felső korhatár. A 10 hónapos képzésnél ez 55 év, de természetesen ide várjuk a 25 év alattiakat is. A 2 éves képzésre a célcsoport az éppen érettségizett, pályakezdő állomány, a 10 hónapos képzésnél pedig azok, akik munkát keresnek vagy munkahelyváltáson gondolkoznak. De ide is várjuk azokat, akik a középiskolát befejezve szeretnének rendőrök lenni. Ennek a képzési formának nagy előnye, hogy már az oktatás első napjától fizetést kapnak a kollégák.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Egy 50 éves, teszem azt, a kereskedelemből érkező jelentkezőt teljesen más feladat integrálni egy szervezetbe, mint például egy 18-19 éves, frissen érettségizett fiatalt. Megoldható mind a két korcsoport esetében?

Igen, az eddigi gyakorlat azt mutatja, hogy ez határozottan működik. Vannak 50 év feletti jelentkezők, de azért nem ez a jellemző. A tapasztalatunk az, hogy az idősebb korosztályt képviselő leendő kollégák is megfelelően be tudnak illeszkedni a rendőrség rendszerébe, és akik voltak már közülük szakmai gyakorlaton, azokról jó visszajelzéseket kaptunk. Megtalálják nálunk a helyüket. A Rendőrképző Akadémián tapasztalt kiképzők segítik a beilleszkedést, a rendőri szerveknél pedig mentorok támogatják a kollégák fejlődését.

Mennyi a jelentkezők átlagéletkora erre a 10 hónapos képzésre?

A jelentkezők 71%-a 18-30 év közötti, 18%-a 31-40 év közötti, a 40 év fölöttiek aránya pedig 11% volt.

Milyen további képzési lehetőségek vannak? Meddig lehet eljutni?

A kétéves képzésnél szaktanfolyamok elvégzése nyújtja az előrelépés lehetőségét, ilyen például a bűnügyi szaktanfolyam, a körzeti megbízotti szaktanfolyam, vagy a rendőrkutya-vezetői tanfolyam. A rendőrségnél a magasabb beosztások ellátásához megfelelő szolgálati idővel kell rendelkezni. Ez alatt szerzik meg a kollégák azt a tapasztalatot, hogy a munkakört, amely magasabb felelősséggel jár, magasabb színvonalon tudják ellátni. A 10 hónapos képzés után biztosítjuk kollégáinknak, hogy továbbképzés keretében megszerezzék a technikusi szintű szakképesítést. Ezt követően pedig – szaktanfolyam elvégzésével – be tudjanak tölteni magasabb besorolású beosztást, például körzeti megbízotti munkakört. Emellett – munkáltatói támogatással – a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karán továbbtanulási lehetőséget is biztosít a rendőrség. Amikor pályaorientációs rendezvényen vagyok, a saját történetemet hozom fel példaként az előmenetel lehetőségére. El szoktam mondani, hogy én is tiszthelyettesként kezdtem a pályafutásomat, járőrként, majd levelezőn végeztem el az egyetemet gazdaságvédelmi nyomozó szakirányon és ezt követően lettem tiszt.

Egy ilyen képzés elvégzése után is emelkedik a bér?

Amennyiben a beosztáshoz előírt tanfolyami képzettséget megszerzi a munkatárs, a szükséges szakmai tapasztalat, a szolgálati idő és vezetői döntés alapján az érintettet kinevezhetik magasabb bér besorolású munkakörbe. Ugyanez igaz a felsőfokú végzettséghez kötött tiszti beosztásra is, amennyiben van betöltetlen létszámhely.

Amióta a rendőrségnél ilyen nyíltan kommunikálják az elérhető béreket, azóta többen jelentkeznek az állományba?

Erre vonatkozóan nincsenek statisztikai adataink, de az biztos, hogy a jelentkezők részéről nagy igény mutatkozik az illetménnyel kapcsolatos tájékoztatásra. A leendő jogviszonnyal járó fizetés mértékének pontos meghatározása jelentősen hozzájárul a jelentkező döntési helyzetének javításához. Az új toborzási stratégiánknak ez is fontos része, ezért beszélünk az elérhető jövedelemről. Emellett fontos tényező a jelentkezők megtartására, érdeklődésük fenntartására a gyors és azonnali interakció. Azt tapasztaltuk, hogy minél gyorsabban reagálunk, minél több hasznos információt adunk az érdeklődők számára, annál többen keresnek meg bennünket.

NEKED AJÁNLJUK
Évi 520 ezer forinttól eshetnek el a rendőrök

Széteshet a rendőrség, ha elfogadják az új szabályozást, miszerint 2019. január elsején megszűnik a túlórák kifizetésének lehetősége, vagyis onnantól kezdve a túlórákat csak csúsztatással, azaz...

HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?