6 °C Budapest
Beautiful green forest in the mountains

Vár a természet: ebben a szakmában egy friss diplomás is pár hét alatt talál munkát

2022. március 9. 18:09

A Soproni Egyetemen végzett erdőmérnökök diplomájuk megszerzése után átlagosan két hónap után állnak munkába a hazai erdőgazdasági ágazatban, a végzettségüknek megfelelő munkakörben – mondta Dr. Kovács Gábor, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának oktatási dékánhelyettese 2022. március 9-én, a kar hagyományos állásbörzéjén.

Az erdők jelentősége világszinten egyre inkább felértékelődik, mivel kiemelkedő a szerepük a klímaváltozás káros hatásainak csökkentésében és a környezetbarát módon előállítható faanyag biztosításában. A Soproni Egyetemen minden évben 35-40 fiatal erdőmérnök szerez az osztatlan ötéves képzés végén diplomát, amelynek birtokában igen magas arányban, mintegy 90%-ban a hazai erdőgazdálkodási ágazatban helyezkednek el.

„Az ágazat szereplői és az egyetem közötti szoros kapcsolat eredménye, hogy szinte minden végzett erdőmérnök hallgatónk a szakmájában helyezkedik el, ami országos szinten kiemelkedő eredmény, és erős biztosítékot jelent a hazai erdők kezelésének magas minőségére” – mondta Dr. Kovács Gábor. Magyarországon már jelenleg is több mint 2 millió hektár erdő található, amely az ország területének egyötödét jelenti. Az erdősítési programok következtében azonban az erdők térfoglalása és jelentősége egyre nő, a tervek szerint arányuk 2030-ra eléri az ország területének 27%-át.

Az erdők minőségi kezelésének érdekében a jogszabályok számos tevékenység végzését erdőmérnöki végzettséghez kötik, így például az erdősítések szempontjából kiemelten fontos erdőtelepítési terveket csak felsőfokú végzettséggel rendelkező erdész szakember készítheti. A legtöbb erdőmérnököt az állami erdőgazdasági cégcsoport foglalkoztatja, mintegy 600 főt, de a szakhatóságok, a természetvédelem és a vadgazdálkodás területén is jól tudják használni a végzettségüket a diplomás erdőmérnökök.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm