22 °C Budapest
Rear View Of Woman Working From Home On Computer In Home Office Stretching At Desk

Kevés magyar dolgozó használja ki az év végi nyugalmat: kiégést hozhat nekik 2022

2021. december 28. 12:35

Míg munkavállalóként a hivatalos, vállalati életben a karácsony az elmúlt időszak lezárásának és az elért eredmények értékelésének ünnepe, addig az év utolsó egy-másfél hete a pihenésről, regenerációról szól. A „well-being” napjainkban sokat emlegetett és vágyott állapot, szeretnénk fizikailag és mentálisan is jól lenni mindennapjaink során. Hogyan töltődjünk fel az ünnepek alatt ahhoz, hogy kipihenten, energikusan kezdhessük el az új évet?

Az év során felhasznált energiánk visszatöltése, az ünnepek alatti valódi kikapcsolódás elengedhetetlen a következő felvonás optimális elindításához. Eltérő módokon regenerálódhatunk, a hatékonyság eléréséhez A Profession.hu szakemberei legcélravezetőbbnek a következő három különböző típus ötvözését javasolják: iktassunk be napjainkba elegendő passzív pihenést is, azaz, biztosítsunk olyan időt magunknak, amikor semmit nem csinálunk vagy legalábbis minimális aktivitást végzünk. Szánjunk időt emellett aktív kikapcsolódásra is kedvenc szórakoztató és motiváló hobbijanikkal. Végezetül pedig ne hanyagoljuk el kapcsolatainkat, társasági életünket sem, töltsünk minőségi időt szeretteinkkel, a körülöttünk élőkkel, barátainkkal, távoli rokonainkkal. E három tevékenységfajta együttesen segít a feltöltődésben.

Hajlamosak lehetünk rengeteg teendőt bezsúfolni a szabadság idejére, amelyekre év közben nem jutott időnk a kötelező feladataink teljesítése mellett, de ne veszítsük szem elől, hogy az ünnepek alatti időt érdemesebb a jóllétünkre, nyugalomra, lelassulásra fókuszálva megélni. Ha az elmaradt teendőket mind erre az egy-másfél hétre ütemezzük, a pihenést, feltöltődést is terhes feladatként fogjuk megélni, és így a januári évkezdés is kimerültséggel indulhat. Ennek elkerülése érdekében érdemes csupán nagy vonalakban megterveznünk a szabadságot, különösebb szigorú feladatlista készítése és a teljesített teendők kipipálgatása nélkül.

Szervezetünk működéséhez és mentális egészségünk megőrzéséhez is szükséges a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, passzív pihenés. A túlzásba vitt semmittevés azonban már ellenkező hatást válthat ki, így egy idő után fáradtabbnak, enerváltabbnak érezhetjük magunkat. A finom ünnepi ételek, nagy vacsorák, karácsonyi sütemények mellett kifejezetten fontos, hogy több időt töltsünk mozgással is. Legyünk eleget a szabad levegőn, akár intenzívebb sport – futás, biciklizés vagy túrázás – akár egy könnyed séta mellett döntünk. A testmozgás beindítja az endorfin termelődését a szervezetben, ami nem csak boldogságot okoz számunkra, de csökkenti a stresszt és a szorongást, valamint erősíti az immunrendszert is. Az év végi ünnepi időszak tökéletes a digitális világtól való elszakadásra is.

A megfelelő lazításhoz engedjük el munkahelyi ügyeinket is, mert a céges levelezés követése – akármennyire nem tűnik megerőltető feladatnak – rendszeresen kizökkent privát életünk megéléséből, beindítják a munkával kapcsolatos gondolatokat, a felmerülő problémákon és azok lehetséges megoldásain kezdünk el akaratlanul is gondolkodni, ami stresszel járhat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

– javasolja Simon-Göröcs Lili, a Profession.hu HR igazgatója, aki hozzátette, hogy a kikapcsolódásra kapott szabadidőt érdemes inkább digitális eszközeinktől elszakadva akár valamilyen alkotótevékenységgel, pl. festéssel, írással, zenéléssel tölteni a pihenés és a mozgás mellett. E kreatív folyamatok végzése során egy-egy adott érzékszervünk élesedik, míg a többi háttérbe vonul, erősen fókuszálunk a tevékenységre és annak részleteire, amit mindennapjaink során ignorálunk. Az ünnepek idejére tegyük félre a folyamatos multitaskingot és összpontosítsunk mindig arra az élményre, pillanatra, amiben éppen vagyunk.

Fontos, hogy ne égjünk ki

Bár nyakunkon a téli depresszió, a járvány, és az ünnepek, így különösen fontos, hogy mentálisan jó formában maradjunk. Pozitív hozzáállással, és néhány gyakorlati módszerrel elkerülhető a kiégés. Persze a tüneteket érdemes időben felismerni, akár saját magunkról, egy családtagunkról vagy épp közvetlen kollégánkról van szó. Ebben nyújt segítséget a Pénzcentrum heti podcastjának két vendége: Tóth Zsuzsa, a CIB Bank HR-igazgatója, és Füredi Júlia szervezetpszichológus, HR szakember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?