Midsection of female entrepreneur shaking hands with coworker at workplace cimlapi

Kőkemény diszkrimináció a munkahelyeken: ezek a dolgozók csak leshetik a fizetésemelést?

2021. október 11. 14:08

Annak ellenére, hogy egyre többen vannak gyermektelen felnőttek, és nyilvánvaló előnyük, hogy több időt tudnak a karrierjükre fordítani, sok esetben úgy érzik, hogy méltatlan akadályokkal kell szembenézniük a munkahelyükön helyzetüknél fogva.

Világszerte, főként a fejlett országokban egyre nagyobb a gyermektelenek aránya: Angliában és Walesben például a 2018-ban 45. életévüket betöltő nők kétszer akkora valószínűséggel nem neveltek gyermeket, mint anyáik generációja (19% vs. 9%). Az Egyesült Államokban is hasonló a helyzet.

Magyarországon a 35-39 éves korosztálynak majdnem a negyede még gyermekvállalás előtt állt, miközben két évtizeddel ezelőtt a hasonló korú nőknek csak a tizede volt gyermektelen.

De mit jelentenek ők a munkaerőpiacon? Annak ellenére, hogy egyre többen vannak a gyermektelen felnőttek, és nyilvánvaló előnyük, hogy több időt tudnak a karrierjükre fordítani,

sok esetben úgy érzik, hogy méltatlan akadályokkal kell szembenézniük a munkahelyükön helyzetüknél fogva.

Sokan közülük arról számoltak be, hogy lassabban léptetik elő őket, vagy megtagadják az emelést, mert a vezetőik úgy gondolják, hogy csak a dolgozó szülőknek van szükségük pluszpénzre – írja a BBC egy friss elemzésében.

A rugalmas munkavégzés gyakorlatát sok esetben elsősorban a szülőkre alkalmazzák.  "Az összes ilyen rendelkezés eredetileg a szülőkre, gyermekeket gondozókra vonatkozott, és sok cég nem foglalkozik vele, hogy ez a trendmegváltozott" - mondja Krystal Wilkinson, az angliai Manchester Metropolitan Egyetem humánerőforrás-menedzsment előadója, aki a családdal és a munkahelyi jóléttel foglalkozik, egyedül élő munkavállalók helyzetét kutatva. Elmondta azt is, hogy sok gyermektelen munkavállalótól elvárják, hogy lehetetlen műszakokban és ünnepnapokon is ők dolgozzanak, többet utazzanak, túlórázzanak, mivel azt feltételezik, hogy nekik kevesebb, és kevésbé fontos személyes kötelezettségeik vannak.

Néha ez az elvárás egyértelmű, máskor azonban az üzenetek és a munkaterhek átcsoportosítása sokkal finomabb, szinte észrevehetetlen.

Előfordulnak olyan finom elfogultságok, mint például, hogy a megbeszélés időben véget ért, ha egy szülőnek el kellett hoznia a gyermekét az iskolából, de túllépte a munkaidőt, ha egy gyermektelen alkalmazottnak kötelezettsége volt

Ezek az apróságok, a kisebb dolgok megviselhetik a gyerekteleneket, akiket gyakran úgy kezelnek, mintha hobbijaik, kapcsolataik és kötelezettségeik jelentéktelenek lennének a szülői léthez képest.

Sokakat közülük mindez arra késztethet, hogy elrejtsék vagy szégyelljék a munkán kívüli életüket - annak ellenére, hogy különösen sok gyermek nélküli nő szabadidejét önkéntes munkára vagy másokkal való törődésre fordítja. Még azok az egyszerű megjegyzések is, amelyek azt feltételezik, hogy a legtöbb embernek családja van, fájdalmasak lehetnek nekik, és láthatatlannak érezhetik magukat. Ironikus, hogy tőlük több munkát várnak el, azt, hogy sokáig dolgozzanak, mindez azonban gátolja őket abban, hogy családot alapítsanak, ha ezt szeretnék.

A gyermektelenek meghallgatása

A munkáltatók számára kihívást jelenthet közvetíteni a szülők és a nem szülők között felmerülő eltérő méltányossági felfogások között. Az egyik lehetőség az, hogy a dolgozókra nehezedő nyomás megszüntetésével indokolják a szabadidő igényét.

Vannak ma már olyan cégek, melyek figyelembe veszik ezt a problémát és igyekeznek megoldást találni rájuk. Egyre több helyen vezették be, hogy minden munkavállaló kényelmesen, ésszerű időben távozhat a munkahelyéről anélkül, hogy elrejtené szülői státuszát vagy mondjuk edzésprogramját.A jó vezetők nem dolgoztatják túl a munkatársaikat, függetlenül a családi körülményeiktől. Alternatívákat találnak arra, hogy ne a magányosan élő alkalmazottakra halmozzák a munkát. Tulajdonképpen az feszültség a gyerektelenek és a munkáltatójuk között van, nem pedig a gyerek nélküliek és a szülők között, tehát nem egymásra neheztelnek, hanem a vállalat által megteremtett körülményekre.

Talán túl egyszerű a megoldás, de csupán annyit kell tenni, hogy meg kell hallgatni a feleket, mindkét fél nagyon hálás lesz, a kifejtheti nézőpontját, elmondhatja sérelmeit.

Így nyerészkednek a szingliken a magyar munkahelyek

A jelenséget az angolszász szakirodalom munkahelyi szinglizmusnak hívja, a szeximus mintájára, de ez nem a legszerencsésebb elnevezés, hiszen azt sugallja, hogy csak a szinglik tapasztalják, pedig valójában mindenki, akinek nincsen gyermeke. Az viszont igaz, hogy a szinglik sokkal gyakrabban tapasztalják, hogy a munkahely rugalmatlanabb velük szemben, mint családos kollégáikkal, hiszen feltételezik, hogy nekik nincsen olyan fontosságú teendőjük, mint a gyermek. A psychologytoday.com összegyűjtött néhány példát szingli nőktől arra, hogyan különböztette meg hátrányosan őket a munkahely:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 26. csütörtök
Vanda, Paula
4. hét
Január 26.
Nemzetközi vámnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?