18 °C Budapest

Kiderült: hány évesen szülik első gyermeküket a magyar nők

2018. augusztus 24. 17:32

Nem csak Magyarországon, de egész Kelet-Európában, sőt a legtöbb fejlett országban egyre égetőbb probléma a népességfogyás. Egy friss kutatás azt vizsgálta, hány éves korban szülnek a nők először, illetve hány gyermeknek adnak életet ezekben az országokban. A vizsgálatban Magyarország is részt vett és nem is végzett rossz helyen.


Elképesztő ütemben fogy Kelet-Európában, és azon belül Magyarországon is a népesség. Szakértők ennek legfőbb okaiként a termékenységi ráták csökkenését és a gazdasági emigrációt együttesen nevezik meg. Ami ráadásul még ennél is aggasztóbb, hogy főleg a fiatal, életerős lakosság az, amelyik nagy tömegekben kivándorol. Jelenleg tehát ezen országok egyik legfontosabb feladata a demográfiai probléma megoldása.

Az amerikai Pew Research Center által végzett kutatása arra volt kíváncsi, hogy a világ fejlett országaiban, köztük hazánkban, hogy alakul a szülési hajlandóság. A szakemberek kíváncsiak voltak, hogy hány évesen szülnek először, és hogy átlagosan hány gyereknek adnak életet a nők, valamint, hogy hány százalékuk marad végül gyermektelen fogamzásképes éveik végén.

Az első grafikonon az látszik, hogy a magyar nők átlagosan 27,9 éves korukban szülik az első gyermekünket. Ezzel a középmezőnybe tartozunk, nálunk hátrébb van Csehország, az Egyesült Királyság és Olaszország is.

A másofik grafokikon azt mutatja országonként, hogy egy nő fogamzóképes évei végéig átlagosan hány gyermeknek ad életet. az 1,9-es eredménynel a középmezőnyben végeztünk, Szlovákiában, az Egyesült Királyságban, Finnországban is hasonló a helyzet, mint nálunk. Izlandon 2,3 utód, míg Japánban mindössze 1,5.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A harmadik grafikon azt láthatjuk, hogy az egyes országokban a nők hány százalékának nem születik gyermeke sosem. Itt szerepeltünk legelöl, a másodikak vagyunk: hazánkban ez az arány 11 százalék.

Ahogy a fenti grafikonokból is kivehető Magyarország a fejlett országok között egyáltalán nem végzett rossz helyen. A nők a húszas éveik második felének közepén szülnek először, átlagosan 1,9 gyermeket. Kifejezetten kevés a gyermektelen magyar nők aránya.

NEKED AJÁNLJUK
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 27. 19:17