-1 °C Budapest
Ezek a nők Pesten jóval többet keresnek, mint vidéken: óriási rájuk az igény, végzettség sem kell

Ezek a nők Pesten jóval többet keresnek, mint vidéken: óriási rájuk az igény, végzettség sem kell

2021. október 9. 06:54

A pandémia alaposan betett nekik, de azóta egyre jobban keresnek a bébiszitterek: nem ritka, hogy akár 3500 forintot is elkérnek egy óráért a frekventáltabb országrészekben. Úgy tűnik, egyre nagyobb rájuk az igény, és egy jól képzett, gyerekszerető, lelkes fiatal, kifejezetten szép summát tud összerakni havonta ezzel a munkával.

Ahogy az mostanában lenni szokott a bébiszittert kereső-kínáló hirdetések is átköltöztek az internetre, azon belül is a közösségi médiában. Ma már aki gyerekfelügyelőt keres otthonra, az egészen biztosan itt nézi meg először, ha az ismerettségi körében senkit nem talál, vagy nem ajánlanak neki valakit a játszótéren egy lelkes anyuka. A pandémia alatt szinte megszűnt a kereslet irántuk érthető okokból, ám a nyitással párhuzamosan ismét megélénkült a kereslet. Ma főleg a fővárosi, főváros környéki fiatal szülők keresnek bébiszittert, legalábbis a regisztrációs oldalakon, de elég csak bekukkantani egy csoportba és jól látszik, az ország legnagyobb részén nagy szükség van a munkájukra.  

Klaudia 30 éves, nincs saját gyermeke, keresetkiegészítésként szívesen vigyáz kicsikre. Egy pest megyei településen él, szinte minden hétvégéje foglalt, és átlagban két hétköznapja is. Neki nincs fix tarifája, minden családdal egyénileg állapodik meg, de valahol 1500 és 3500 forint között van az óradíja:

Nagyon szeretek gyerekekkel foglalkozni, ez az életem. Bébiszitterkedéssel szinte meg tudom duplázni a keresetemet, de a 70-80 százaléka biztosan rájön pluszba, igaz szó szerint nincs egy perc szabadidőm sem.

Zsóka nyugdíjas, ő egy belvárosi egyedülálló édesanyának segít, a fiát és a lányát viszi edzésre, különórára, és meg is várja ott őket. Fix összeget kap ezért a munkáért, havi 40 ezer forintot. Elmondása szerint nagyon nincs megelégedve ezzel a pénzzel, de nincs szíve többet kérni az anyukától.

Mindketten, Klaudia és Zsóka is Facebook csoportokban hirdetik magukat, és mindkettejüknek volt már rossz tapasztalatuk, amikor az ügyfél nem tartotta magát a megbeszéltekhez, nem úgy és nem annyit fizettek, mint előzőleg megállapodtak, illetve olyan is előfordult, hogy a megbeszélt időpontban, mégsem volt szükség a munkájukra, ám ezt elfelejtették közölni.

A Facebookon túl

Természetesen nem csak magánúton lehet bébiszittereket fogadni, vannak erre szakosodott cégek is, akik akár több száz bébiszitterre is garanciát vállalnak.

Alapvetően budapesti családok veszik igénybe ezt a fajta exkluzív szolgáltatást, vidéken nem lehet összehozni a keresletet és a kínálatot ezért ott csak a regisztrációs oldalak Facebook csoportok stb. mennek.

 – mondta el a Pénzcentrumnak Kovács Balázs, a Lurkó Bébiszitter cégvezetője, majd hozzátette.

rövid távon a szektort megrogyasztotta a pandémia, aki tehette, otthon maradt, így nyilván nem volt szükség bébiszitterekre, de folyamatosan éledezik a piac, és lassan épül már vissza. A járvány előtti szintet ugyan még nem érte el, de már jó úton halad afelé.

A szakember szerint messze még a plafon, hiszen folyamatosan bővül a piac. Lehet, hogy egyre kevesebb a szülő, de növekszik azoknak a száma, akik online oldják meg a problémáikat. Ahogy telik az idő egyre nagyobb arányban vannak azok, akik értenek és bíznak is a technológiában, holott tudvalevő, a magyarok a nyugathoz képest még eléggé bizalmatlanok e téren. „A kiválasztási folyamat során egy automatikus rendszer szűri a jelentkezőt, és csak a legszükségesebb pontokon lép be valódi személy. Tulajdonképpen ez az informatikai rendszer, ami a cég legfőbb értékét adja.”

Budapesten a válságtól függetlenül nő a bébiszitterek óradíja, 2400- 2500 forintos átlagárral lehet kalkulálni, vidéken ennél valamivel olcsóbbak a díjak, akár 500 forinttal is.

Legkeresettebbek a tipikus fiatal mindig mosolygós, optimista, kezdeményező lányok. Fiatal szülők igénylik ma még elsősorban a bébiszittereket, és ők sokkal inkább egy fiatalos, 20-30 közötti vidám felvigyázót szeretnének, mintsem olyasvalakit, aki adott esetben beleszól az életükbe. De nyilván mindenkire van kereslet, sokan keresnek kifejezetten nagyszülő-szerű bébiszittert, ahogy középkorút is.

Ahány ember annyi féle igény: egészen extra kérések is vannak, már ami a stílust, vagy személyiségtípust illeti. Van, aki például kifejezetten művészlelket szeretne, egy csendesebb, nyugodtabb személyiséget. Belőlük olykor az előinterjúk során egy épkézláb mondatot is nehéz kihúzni, de rá kellett jönnünk az évek során, hogy bizony rájuk is van igény. Szeretik őket a „művészcsaládok”, vagy éppen azok, akik nagyon pörögnek, 1000 fokon égnek, és egy ilyen típusú segítő lelassítja, megnyugtatja őket, jól illeszkedik az életükbe.

 - számolt be tapasztalatairól Kovács Balázs.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is wh...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?