16 °C Budapest
Businessman reading documents while sitting on chair in hotel room

Ennyit keresnek az igazán gazdagok: ezek a legjobban fizetett szakmák Magyarországon

2021. október 6. 14:03

A hivatalos adatok szerint ma Magyarországon a legmagasabb átlagfizetés bruttó 1,97 millió forint, és a légiirányítók kapnak ennyit. De jól keresnek még a szakorvosok, a sprtolók, a bírók, na és persze a gazdasági tevékenységet végzők is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Közel 40 ezer forinttal nőtt a magyarok bruttó átlagkeresete 2019 és 2020 között a statisztikák szerint, az átlag bruttó  403 616 forint volt a tavalyi évben. Vannak azonban, akik ennek az ötszörösét is megkeresik, méghozzá teljesen legálisan - ezt onnan tudjuk, hogy nemrég frissítette foglalkozás szintű keresetstatisztikáját a Központi Statisztikai Hivatal.

Korábban már megvizsgáltuk, mely foglalkozásokban nőttek nagyot, és melyekben csökkentek egy év leforgása alatt, és annak is utána néztünk, kik keresnek mélyen az átlag alatt. Az NFSZ, azaz a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat korábban évről évre közölte, mely szakmákban legmagasabbak az átlagbérek, ám egy ideje ez az adatközlés leállt, helyette a KSH által kiadott nemzetgazdasági ágakra lebontott bruttó, illetve nettó fizetések összegét tudtuk vizsgálni.

A TOP20 legjobban keresők között többségben vannak a gazdasági szakemberek, vállalatok különböző szakterületeinek vezetői:

Nem lehet elmenni szó nélkül a légiforgalmi irányítók 1,97 millió forintos bruttó keresete mellett: ők keresnek a legjobban Magyarországon, 30 százalékkal többet, mint a második helyezett törvényhozók, miniszterek, államtitkárok. 2020-as adatokról van szó. Ez a trend feltehetően nem folytatódik, hiszen idén augusztusban attól volt hangos a sajtó, hogy egyharmaddal csökkent a sztrájkról eltiltott légiirányítók jövedelme január óta, feltehetően a pandémia miatt szünetelni kényszerülő légitársaságok veszteségei miatt. A sztrájkoló  légiirányítók nem a béremelésért, hanem a jövedelemcsökkenésük mérsékléséért küzdöttek.

Sokan nem tudják ugyanakkor, hogy elég rögös út vezet a bombafizetésig, a stressz mellett pedig a felelősség is óriási – számolt be korábban a Pénzcentrum.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szakorvosok is a legjobban keresők között vannak, de ne felejtsük el 2020 júliusában egyszeri 500 ezer forintos juttatásukat az egészségügyi dolgozók. A nagy orvosi béremelés csak 2021. januárjától lépett életbe.

A legjobban keresők fele a pénzügyi, gazdasági szektorban dolgozik, tehát ma még az informatika mellett ezt éri meg a legjobban tanulni. Úgy tűnik ezzel a felvételizők is tisztában voltak, hiszen a 2021-es felvételi legnépszerűbb alapszakjai a gazdálkodási és menedzsment, a kereskedelem és marketing, valamint a pszichológia voltak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.19 09:08
  A tartós kapcsolatban élők számtalan problémát fel tudnak sorolni, hogy mi miatt szenvednek a tár...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?