Businessman reading documents while sitting on chair in hotel room

Ennyit keresnek az igazán gazdagok: ezek a legjobban fizetett szakmák Magyarországon

2021. október 6. 14:03

A hivatalos adatok szerint ma Magyarországon a legmagasabb átlagfizetés bruttó 1,97 millió forint, és a légiirányítók kapnak ennyit. De jól keresnek még a szakorvosok, a sprtolók, a bírók, na és persze a gazdasági tevékenységet végzők is.

Közel 40 ezer forinttal nőtt a magyarok bruttó átlagkeresete 2019 és 2020 között a statisztikák szerint, az átlag bruttó  403 616 forint volt a tavalyi évben. Vannak azonban, akik ennek az ötszörösét is megkeresik, méghozzá teljesen legálisan - ezt onnan tudjuk, hogy nemrég frissítette foglalkozás szintű keresetstatisztikáját a Központi Statisztikai Hivatal.

Korábban már megvizsgáltuk, mely foglalkozásokban nőttek nagyot, és melyekben csökkentek egy év leforgása alatt, és annak is utána néztünk, kik keresnek mélyen az átlag alatt. Az NFSZ, azaz a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat korábban évről évre közölte, mely szakmákban legmagasabbak az átlagbérek, ám egy ideje ez az adatközlés leállt, helyette a KSH által kiadott nemzetgazdasági ágakra lebontott bruttó, illetve nettó fizetések összegét tudtuk vizsgálni.

A TOP20 legjobban keresők között többségben vannak a gazdasági szakemberek, vállalatok különböző szakterületeinek vezetői:

Nem lehet elmenni szó nélkül a légiforgalmi irányítók 1,97 millió forintos bruttó keresete mellett: ők keresnek a legjobban Magyarországon, 30 százalékkal többet, mint a második helyezett törvényhozók, miniszterek, államtitkárok. 2020-as adatokról van szó. Ez a trend feltehetően nem folytatódik, hiszen idén augusztusban attól volt hangos a sajtó, hogy egyharmaddal csökkent a sztrájkról eltiltott légiirányítók jövedelme január óta, feltehetően a pandémia miatt szünetelni kényszerülő légitársaságok veszteségei miatt. A sztrájkoló  légiirányítók nem a béremelésért, hanem a jövedelemcsökkenésük mérsékléséért küzdöttek.

Sokan nem tudják ugyanakkor, hogy elég rögös út vezet a bombafizetésig, a stressz mellett pedig a felelősség is óriási – számolt be korábban a Pénzcentrum.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szakorvosok is a legjobban keresők között vannak, de ne felejtsük el 2020 júliusában egyszeri 500 ezer forintos juttatásukat az egészségügyi dolgozók. A nagy orvosi béremelés csak 2021. januárjától lépett életbe.

A legjobban keresők fele a pénzügyi, gazdasági szektorban dolgozik, tehát ma még az informatika mellett ezt éri meg a legjobban tanulni. Úgy tűnik ezzel a felvételizők is tisztában voltak, hiszen a 2021-es felvételi legnépszerűbb alapszakjai a gazdálkodási és menedzsment, a kereskedelem és marketing, valamint a pszichológia voltak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05